Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výlet ke třem tajemným zříceninám na Vysočině

Pokud toužíte po výletu plném tajemných a malebných scenérií, máme pro vás ideální trasu. Během jednoho dne objevíte v údolí řeky Svratky hned tři zříceniny hradů, které působí velmi tajemně do dnešních dnů.

Výlet za zříceninami hradů Aueršperk, Zubštejn a Pyšolec začíná na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem a dále pokračuje po modré turistické značce. Přibližně po pěti kilometrech dojdete k zřícenině hradu Aueršperk, který je významnou fortifikační památkou tohoto regionu.

Historický most přes říčku Bystřici

Hrad Aueršperk byl postaven na konci 13. století a ačkoliv není známo přesné datum jeho založení ani jméno zakladatele, předpokládá se, že ho postavili Pernštejnové, jelikož německý výraz Auer znamená zubr a právě toho mají Pernštejnové ve znaku. Nejasné však nejsou pouze počátky tohoto hradu, stejnou záhadou je i jeho konec. V roce 1406 byl Aueršperk zaznamenán jako pustý. Způsob, čas a důvod jeho opuštění však nelze přesně určit. Zřícenina Aueršperku je dodnes dominantou kraje nad meandrem říčky Bystřice a připomíná nám minulé časy. Hradní areál je oddělen od okolního terénu příkopem a vnějším valem podkovovitého tvaru. Na vnitřní ploše hradu lze spatřit pozůstatky masivní válcové věže s vnitřním průměrem osmi metrů a také množství menších fragmentů zdiva. Zřícenina je přístupná terasovou cestou ze dna údolí a po spádnici z jihu.

Zřícenina hradu Aueršperk

Po prohlídce Aueršperku se vydáte dále po modré turistické značce, po staré vozové cestě, směrem do údolí Bystřicky, známého také jako Svatojánské údolí. Turistická trasa vás provede přes Pivonice až na majestátní zříceninu hradu Zubštejn.

Historie hradu Zubštejn sahá do první třetiny 14. století, kdy byl postaven v gotickém slohu pány z Pernštejna jako sídlo samostatné rodové větve. Hrad měl strategickou polohu a střežil hlavní osu kolonizace podél řeky Svratky. Během své existence prošel několika přestavbami. Hlavní část hradu zahrnuje jádro s vstupní věží, působící jako ochranný štít, a věžovitý palác na opačném konci. V roce 1358 přešel hrad do vlastnictví markraběte Jana Jindřicha, který ho přejmenoval na Zubštejn. V té době pravděpodobně došlo k přestavbám, které vedly k vzniku druhého paláce s dochovanými dvěma klenutými podlažími, jež jsou dnes nejvýraznějším pozůstatkem hradu.

Zubštejn má bohatou historii, avšak po smrti Jana Jindřicha Jošta se stal lénem a byl zastavován kvůli nedostatku finančních prostředků. Od roku 1446 se opět dostal do vlastnictví rodu Pernštejnů, kteří se starali o jeho údržbu a opevnění. Nicméně od 16. století postupně ztrácel na významu a v roce 1596 byl uváděn jako "zámek pustý". Dnes se jedná o impozantní zříceninu s délkou dispozice 275 metrů a rozlohou 1,7 hektarů.

Zřícenina hradu Zubštejn

Po prohlídce Zubštejna se vydáte dál po červené turistické značce směrem na Vír a za Kobylnicemi dojdete na hrad Pyšolec. V roce 1350 byl hrad v držení Filipa z Pernštejna, ale již tehdy byl poškozený. Poté byl získán jako zástava Ješkem z Kravař a Ješkem z Kounic, ale brzy byl obnoven. Po roce 1353 přešel hrad do vlastnictví Jimrama z Pernštejna a následně markraběte Jana a Jošta, pánů z Kunštátu, Kralic a Lomnice. Od roku 1446 se stal opět majetkem Pernštejnů, avšak ve druhé polovině 15. století chátral a v roce 1464 byl zbořen.

Hrad Pyšolec byl pojmenován podle slova "opyš", což znamená výběžek šíje. Zbytky hradu se tyčí vysoko nad řekou Svratkou, která ho obtéká ze tří stran a chrání spolu se skalnatými srázy. Zbývající stranu bránila velká příkopová obrana. Přístupová cesta vedla od jihozápadu, ale byla třikrát přerušena hlubokými příkopy, přes které vedly padací mosty. Hrad Pyšolec je zajímavý také svou architekturou. Dominantním prvkem východní části hradu je mohutná válcová věž s průměrem 9,5 metru a původní výškou kolem 25 metrů, která stále částečně stojí. Nedaleko věže byla vytesána cisterna ve skále. Posledním zbytkem opevnění je severní pilíř obranného systému přímo nad vodní nádrží Vír II.

Zřícenina hradu Zubštejn

Po prohlídce Pyšolce se vydáte zpět po červené značce směrem do Víru, kde se připojíte na žlutou značku a budete se vracet podél řeky Bystřice zpět do Bystřice nad Pernštejnem. Při návratu nezapomeňte navštívit Hrdou Ves. Zde se od roku 2007 nachází Vírský mlýnek, technická hříčka, která nadchne zejména děti, ale potěší i dospělé. Jedná se o dřevěné panoptikum pohybujících se postaviček, které je poháněno vodní silou. Vírský mlýnek je replikou původního mlýnku, který stál na Rovečínském potoku u chalupy pana Vincence Navrátila. Ten na svém díle pracoval několik desetiletí. Po jeho smrti byl originální mlýnek přemístěn do Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě.

Vírský mlýnek

Výlet po zříceninách hradů Aueršperk, Zubštejn a Pyšolec je fascinujícím způsobem, jak objevovat historii a krásu českých krajů. V údolí řeky Svratky si budete moci užít nezapomenutelné zážitky!

Autor: David Štěpánek | úterý 13.6.2023 23:38 | karma článku: 17,15 | přečteno: 450x
  • Další články autora

David Štěpánek

Po stopách posledního vlka Vysočiny

Okolí Nového Města na Moravě nás přivítá mírně zvlněným terén s množstvím atraktivních kulturních i přírodních cílů. K mnoha zajímavým místům nás zavede naučná stezka Po stopách posledního vlka.

6.7.2023 v 8:15 | Karma: 8,33 | Přečteno: 208x | Diskuse| Cestování

David Štěpánek

Hamerský vycházkový okruh - od Mamlase po historický Šlakhamr

Výlet do okolí Hamrů nad Sázavou u Žďáru nad Sázavou má všechno - krásnou přírodu, unikátní technickou památku, zábavu pro děti a to hlavní, moc lidí po cestě nepotkáte.

3.7.2023 v 7:50 | Karma: 11,15 | Přečteno: 248x | Diskuse| Cestování

David Štěpánek

Santiniho cyklotrasa - unikátní památky a krásná Vysočina

Značená cyklotrasa 5061 vás provede krásnou Vysočinou a zavede vás na místa, kde zanechal stopu významný barokní architekt Jan Blažej Santini Aichel, který bořil dobové konvence.

30.6.2023 v 7:25 | Karma: 13,65 | Přečteno: 363x | Diskuse| Cestování

David Štěpánek

Zubří země: Toulky údolím řeky Svratky

Pokud hledáte krásnou krajinu plnou historie a kultury, Zubří země je tím pravým místem pro vás. Údolí Svratky je místem hradů, rozhleden, překrásných kostelů a dalších architektonických skvostů.

28.6.2023 v 7:00 | Karma: 16,53 | Přečteno: 314x | Diskuse| Cestování

David Štěpánek

Cyklovýlet k Moři Vysočiny

Navštivte největší rybník na Vysočině na cyklovýletu, který začíná na Vysočina Areně a nabízí krásné výhledy na krajinu a ty najzajímavější přírodní památky Žďárských vrchů.

26.6.2023 v 10:00 | Karma: 14,05 | Přečteno: 302x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 287x
Jsem vášnivý turista, kterému se splnil sen a může se živit tím, co ho baví. Míluji Vysočinu a chci čtenářům představit místa, kde to sám mám rád.
Další inspiraci na výlety najdete na www.korunavysociny.cz

Seznam rubrik