Kolem říčky Rožínky - tajemný Templ, zřícená kaple i strašidelný zámek

Léto je ideální čas pro objevování nových a neokoukaných míst. Pokud máte rádi dobrodružství a rádi se vypravíte na Vysočinu, máme pro vás skvělou nabídku do Dolní Rožínky.

Trasa výletu: Rožná - Lesopark Templ - Dolní Rožínka - Jívina - Rožná

Začněte svůj neokoukaný výlet v Rožné, u obecního úřadu, kde se říčka Rožínka setkává s Nedvědičkou. Prvním cílem vašeho výletu je zřícenina hradu Rožná, který kdysi stál na kopci nad současnou vesnicí.

Hrad Rožná byl postaven v polovině 13. století a někteří historici ho považují za nejstarší sídlo pozdějších Pernštejnů v této oblasti. Bohužel jsou jeho pozůstatky většinou poškozené - lom na břidlici zničil téměř celou východní polovinu okružního příkopu a část jádra. Do dnešních dnů se zachovaly pouze terénní pozůstatky této stavby.

Od hradu se vraťte do vesnice, překročte Nedvědičku a vydejte se po žluté turistické značce kolem kostela sv. Havla do Dolní Rožínky. Kostel svatého Havla vznikl v druhé polovině 13. století a má přímou spojitost s výstavbou hradu. Uvnitř kostela se nachází cenná mramorová křtitelnice s letopočtem 1684.

Během cesty do Dolní Rožínky si určitě všimnete těžebních věží, které svědčí o době, kdy se zde těžil uran. Uranový důl Rožná I. byl v provozu 60 let a v roce 2017 byl jako poslední důl ve střední Evropě uzavřen.

Poté pokračujte k lesoparku Templ, který byl založen na konci 18. století a patřil k nejkrásnějším parkům na Moravě. Dnes se zachovaly pouze některé objekty, včetně růžové klasicistní kaple s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského a empírového egyptského obelisku.

Následně se sestupte z kopce a dojdete k Zámku Dolní Rožínka, který vznikl přestavbou tvrze v 16. století a nyní slouží jako základní škola. Zámek byl zimním sídlem Mitrovských z Nemyšle, což připomíná erb na barokní věžičce s rodovým heslem "Aeternus, quia purus" (Věčný, protože čistý). Doporučujeme projít si také zámecký park, který navazuje na stavbu.

V přilehlých hospodářských budovách si všimnete mohutné barokní sýpky, která je nyní využívána jako Strašidelný zámek. V zámku vás čekají tři rozsáhlá patra se strašidelně-fantastickou expozicí, 3D kino, strašidelný výtah a dokonce pohádkový domeček na kuřích nožkách.

Nyní se odpojte od žluté turistické značky a vydejte se po silnici směrem na Strážek. Postupně se dostanete k romantické zřícenině kaple Jivina. Kapli nechal postavit hrabě Jan Nepomuk Mitrovský v letech 1781 až 1789. Původně měla kruhový půdorys a byla zdobena freskami. Jivina sloužila jako romantická kulisa pro výlety panstva po ukončení lovu zvěře.

Od Jiviny se vraťte polní cestou zpět do Dolní Rožínky, zde odbočte vpravo a pokračujte po silnici podél říčky Rožínky zpět do Rožné, kde váš výlet začal.

I malé vesničky na Vysočině nabízejí zajímavá místa a historické památky. Vydejte se objevit neznámou krásu Vysočiny a odneste si s sebou krásné zážitky.

Autor: David Štěpánek | pátek 16.6.2023 10:00 | karma článku: 14,24 | přečteno: 238x