Do údolí Bobrůvky po stopách barona Trencka

Zajímáte se o přírodní krásy? Rádi objevujete skrytá místa plná překvapení, kde prakticky nikoho nepotkáte? Pak byste neměli přehlédnout Trenckovu rokli, úchvatnou lokalitu ukrytou v údolí říčky Bobrůvky na Vysočině.

Pokud hledáte neobvyklý a zajímavý výlet, rozhodně si nenechte ujít Trenckovu rokli. Toto krásné místo vás zavede hluboko do údolí říčky Bobrůvky (Loučky) a přinese vám nezapomenutelný zážitek při hledání údajného úkrytu barona Trencka.

Odkaz na barona Trencka u rokle

Vaše cesta začíná na návsi v Drahoníně, odkud se vydejte po cestě směrem z mírného kopce. Postupně se cesta promění v příjemnou polňačku, což z ní dělá ideální terén pro váš výlet. Brzy poznáte, že se blížíte k rokli, protože se země prudce propadá na místě, kde pole přechází v les.

Následující polní cesta vás zavede do lesa, kde začnete sestupovat až k samotné říčce Bobrůvce. Zde začíná pravé dobrodružství. Připojte se na červenou značku, která vás provede loukami a úzkými lesními stezkami až k Trenckově rokli. Během cesty si můžete vychutnat krásné přírodní scenérie a relaxovat v klidu a pohodě, které zde přináší řeka Bobrůvka.

Samotná Trenckova rokle je skalní soutěska, kterou protéká potůček z obce Drahonín, nabízí úchvatné vodopády a kaskády, z nichž nejvyšší dosahuje čtyř metrů. Mnozí návštěvníci přirovnávají toto místo k Slovenskému ráji. Ale krása Trenckovy rokle není jen ve vodopádech a kaskádách. Na dně soutěsky roste vzácný ohrožený mech zvaný šikoušek zelený, který najdete na tlejícím dřevě. Tato vzácná rostlina je přítomna jen v několika lokalitách a přitahuje pozornost botaniků. Kromě přírodních krás můžete v rokli spatřit i trampský srub, který se nachází na téměř nedostupném místě a připomíná "orlí hnízdo" mnohým návštěvníkům.

 

Podle pověsti se v rokli skrýval baron Trenck se svými vojáky. Místní bylinkář, který je zde jednou spatřil, jim prý musel nosit ovce a za odměnu dostával 20 dukátů. Dodnes se traduje, že baron Trenck v rokli zakopal svůj poklad, který zde údajně dodnes leží ukrytý. A právě kvůli této tajemné postavě byla rokle pojmenována po něm.

 

Další část cesty vede po prudkých svazích a skalách, na několika místech je tato stezka tak prudká, že je potřeba využít pomocná lana a řetězy. Touto divokou cestou pokračujeme až k Zelené studánce. Poslední část cesty od studánky až k Šafránkově mlýnu už je pohodovou procházku v  krásném říčním údolí, které je velmi hluboko zařízlé oproti okolní krajině. Za pozornost stojí i samota Havlov, která se tyčí vysoko nad údolí. Pojmenována byla po rodině Havlových, která si zde vybudovala letní sídlo. A právě tady často trávil letní prázdniny i náš prezident Vácalv Havel.

Od Šafránkova mlýna, kde si můžete doplnit energii a ochutnat místní kuchyni, se vydejte zpět k Drahonínu po asfaltové cestě. Nezapomeňte se občas ohlédnout a vychutnat si pohledy na údolí a protější kopce.

Autor: David Štěpánek | středa 14.6.2023 10:30 | karma článku: 11,68 | přečteno: 288x