Ordinace v růžové zahradě versus skutečnost

Občan kvůli seriálů z nemocničního prostředí musí nabít dojmu, že urgentní příjem v nemocnici je místo plné tolerance, pochopení a lásky … Téměř dokonalý ráj, ale ve skutečnosti je to de facto peklo.

Drtivá část nočních pacientů na urgentních příjmech jsou alkoholici, narkomani a bezdomovci. Takřka u každého třetího případu musí spolu se zdravotníky zasahovat ochranka nebo policie. Agresivita z řad pacientů je čím dál tím víc větší a brutálnější. Dost často se stává, že někdo z personálu si z noční směny odnese nějaký šrám nebo modřinu. Proto někteří z personálu, pokud nejsou přeřazení na bezpečnější pracoviště, tak raději podávají výpověď. No jak, to řeší příslušné orgány … No nijak. Jsou to přece pacienti, chudáci a mají svá práva a co práva zdravotního personálu … ty mají nulovou hodnotu.

Zdravotní pracovník musí být imunní vůči sprostým nadávkám, musí být dostatečně rychlý, aby vykryl případný úder a musí mít totální ztrátu čichu, aby necítil ten příšerný zápach v některých případech a nesmí se štítit ani různých broučků a červíků co jsou součástí nejednoho pacienta. A víte co je nejhorší, že řada z těchto pacientů jsou na urgentu opakovaně.

Jak to?  Máme bezplatné zdravotnictví (a platí to i pro ty co neplatí zdravotní pojištění). Takže kdejaký jedinec co to přežene s alkoholem či s drogami, když mu někdo zavolá sanitku, tak ho doveze do nemocnice, tam ho cca 2 až 3 dny dávají bezplatně dohromady, po celou dobu hospitalizace je často vulgární a agresivní a za nějaký čas je v nemocnici znovu se stejným problémem.

No a hádejte kdo to celé platí? No přece my daňový poplatníci. A řeší to někdo? Né proč. Pomáhat lidem se musí.

A co důstojnost zdravotního personálu? Koho by to zajímalo, mají přece pravidelní měsíční plat, tak co oni si nějak zvyknou a když tak přijde někdo jiný, kvalitního zdravotního personálu máme přece dost.

A co státní rozpočet, ze kterého se to všechno platí. Taky to někdo neřeší? Ne, při ročních stamiliardových sekerách, koho by to zajímalo.

Ale když se narodí miminko s nějakou vrozenou nemocí, která není na seznamu léčby hrazené ze zdravotního pojištění, tak to může starostlivé rodiče zruinovat, na tuto léčby stát peníze nemá.

Výdobytek moderní doby – bezplatné zdravotnictví. Radujme se nebo ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Šádek | pondělí 10.4.2023 17:18 | karma článku: 22,47 | přečteno: 792x