Krvavý Songkran

Oslavy thajského nového roku (Songkran) se letos nesly v poměrně pochmurném duchu. Neustále se vracející (a nyní již snad alespoň na nějakou dobu ukončené) střety mezi "žlutými" odpůrci bývalého premiéra Thaksina Šinavatry a jeho "červenými" přívrženci vyvrcholily na počátku druhé dekády dubna nepokoji, které si vyžádaly i oběti na životech. To vše na pozadí jinak velmi veselých oslav Songkranu.

Musím se přiznat, že pro Thajsko mám velkou slabost - místní kultura, lidé i celková atmosféra na mě působí velmi příjemným dojmem, a abych byl upřímný, je mi těch nepokojů poněkud líto - právě kvůli Thajcům. Ač se média předhánějí v katastrofických zprávách z míst střetů (a je potřeba přiznat, že poslední nepokoje byly opravdu tvrdé, neboť při nich umírali lidé), z pohledu běžného turisty situace  až tak děsivá nebyla. Tedy pokud pochopitelně aktivně nevyhledával místa, kde docházelo ke  střetům mezi protivládními demonstranty a pořádkovými silami.

Největší "komplikací" pro cestovatele za poslední roky tedy kromě současných  nepokojů, zůstává loňské uzavření letišť Suvarnabhumi a Don Muang "žlutými", které zapříčinilo zrušení, nebo odklon mnoha letů na tato bangkogská letiště (a především v případě mezinárodního letiště Suvarnabhumi lze hovořit o doslova o ochromení turismu v zemi).

Střelba na bangkogských náměstích je tedy i symbolicky hlavně střelbou do vlastních řad. V době celosvětové hospodářské krize se analytici i "analytici" předhánějí v prognózách, zda thajský cestovní ruch klesne o 30, 50 nebo i více procent. Pokud si k tomu připočtete současné nepokoje, které snad již nyní skončily, či loňskou blokádu letišť, začínající  turistickou "low season" (když navíc ta "high" za moc nestála) získáte poměrně nedobře chutnající koktejl událostí, který pro thajský cestovní ruch není právě v odbobí krize tím pravým ořechovým, což je rozhodně škoda, neboť tato země v jihovýchodní Asii má návštěvníkům rozhodně co nabídnout.

Letošní Songkran se tedy zatím příliš nepovedl, nicméně nemusí být vše ztraceno. Thajská vláda totiž rozhodla o jeho prodoužení, resp. přidala dva dny volna zaměstnancům pracujícím v sektoru služeb - škody napáchané při střety s demonstranty je totiž potřeba nejprve uvést do původního stavu...

...a tak se nejen na ulici Khao San v Bangkoku, vyhledáváné turisty pro svou neopakovatelnou atmosféru, prodlužují oslavy a s nimi i tradiční vodní smršť až do pátku - naštěstí však už nyní nebudou v akci vodní děla pořádkových sil, ale plastové vodní pistole, kbelíky a pet láhve naplněné až po okraj vodou. A vězte, že budete-li se během Songkranu někdy potulovat po thajských ulicích, nezbyde vám nic jiného než si nějakou "pistolku na vodu" taky pořídit a vrhnout se do davu, ze kterého se suchý nevrátí vůbec nikdo, lhostejno jste-li mladý, starý, Thajec nebo farang (cizinec).

Co říci závěrem? Snad jen, že události posledních dní by nějak zvlášť neměly narušit vaše cestovatelské plány, chystáte-li se do Thajska třeba v období letních prázdnin. Pro turisty je totiž tato Země úsměvů, i přes současné potíže, cestovatelským rájem.

Autor: David Kondělka | čtvrtek 16.4.2009 8:15 | karma článku: 8,13 | přečteno: 761x