Eurovíkend v Římě

Vzhledem k tomu, že jedním z mých koníčků je individuální cestování, rozhodl jsem se první článek mého blogu věnovat Římu, který byl před několika lety mým prvním "individuálním cestovatelským počinem". Spíše než vyjmenován všech možných památek bych se zde chtěl věnovat spíše praktickým informacím, které můžete využít jako inspiraci při plánování Vašeho eurovíkendu v tomto překrásném historickém městě.

VatikánDavid Kondilka1. Délka pobytu Pokud vám vaše časové možnosti více nedovolí, je potřeba si na prohlídku Říma vyčlenit alespoň 2 celé dny, které si spravedlivě rozdělíte v souladu s úvodem na část antickou a část křesťanskou. Během této doby si stihnete prohlédnout Koloseum, Forum Romanum a Palatinum, stejně jako Vatikán. Pohybujete-li se svižnějším tempem, neměl by být problém zvládnout také prohlídku Fontány Di Trevi či Pantheonu. Nejzajímavější části Říma nejsou od sebe položeny daleko, což může být zajímavé pro lidi, kteří si libují v delších procházkách. Z Vatikánu to ke Koloseu na mapě to sice příliš blízko nevypadá, vydáte-li se však touto trasou pěšky, budete odměněni velmi příjemným cestovatelským zážitkem... 2. Letenky Co se týče cen letenek do Říma, můžete zůstat klidní...Do italského hlavního města létá mnoho společností, konkurence je veliká, ceny příjemné, akční nabídky poměrně časté. Ve výhodě se ocitnou ti z vás, kteří mohou strávit pobyt s odletem např. v pondělí a návratem ve čtvrtek - levnější letenky s pobytem během víkendu bývají rychleji pryč. A s jakou cenou letenky je nutno počítat? Nejste-li vázáni konkrétním datem, tak z Prahy či Vídně lze sehnat l zpáteční letenku i za 1.500 - 2.000 Kč, osobně bych za ni v případě Říma neplatil více než 3.000 Kč - to už bych spíše uvažoval o změně data pobytu... 3. Ubytování Co se týče ubytování, lze Řím považovat za relativně levnější město, kde v případě 2- či 3-hvězdičkového hotelu zaplatíte okolo 700 - 800 Kč na noc se snídaní. Samozřejmě u hotelů nižší kategorie se bude jednat spíše o kontinentální snídani velmi často složenou hlavně ze sladkého pečiva, kávy či čaje a džusu či jednodušší bufet. Na 3 noci tedy počítejme s částkou okolo 2.500 Kč... 4. Transfery Velmi pravděpodobně přistanete na letišti Fiumicino, odkud se vlakem dostanete za přibližně 40 minut na terminál s příznačným názvem Termini. Ubytování poblíž Termini může být velmi výhodné, poněvadž se jedná o významný římský dopravní uzel - svůj cíl zde nemají pouze vlaky z letiště, ale také mnoho příměstských či dálkových vlakových spojů, autobusy místní hromadné dopravy i metro (jeho trasy ovšem v Římě nejsou příliš rozsáhlé). Vlak na letiště a zpět vás vyjde přibližně na 400 Kč. 5. Kapesné a další výdaje No, a jsme u velmi specifické položky, protože každý cestovatel má pochopitelně různé požadavky. Každopádně okolo 130 EUR (asi 3500 Kč při kurzu 1 EUR=27 Kč) je částkou, která by vám na běžnýpobyt měla stačit, a to včetně vstupného či nákladů na stravování a dopravu ve městě. Připočtete-li k ceně cca 150 Kč na pojištění, dostanete celkovou sumu vašich výdajů v souvislosti s eurovíkendem v Římě (nezapomeňte si však ještě dle místa vašeho bydliště započítat dopravu na výchozí letiště, ze kterého odcestujete). 6. Suma sumárum

  1. Letenka 2.000 Kč
  2. Ubytování na 3 noci se snídaní 2.500 Kč
  3. Transfer 400 Kč
  4. Útrata 3.500 Kč
  5. Pojištění 150 Kč

CELKEM 8.550 Kč7. Komentář Zdá - li se vám výše uvedená částka vysoká, nezoufejte, rozhodně to neznamená, že nemůže být nižší (či naopak pro milovníky většího komfortu i vyšší). Především položka Útrata je záležitostí velmi subjektivní a navíc kurz eura nám v současné době také příliš nepřeje. V neposlední řadě můžete mít také štěstí na zajímavou "letenkovou akci". Každopádně za svou "námahu" při organizaci eurovíkendu v Římě "vlastními silami" budete odměněni mnohem nižší cenou, než jakou byste našli v nabídkách cestovních kanceláří... No a co říci na závěr? Snad jen, že vám všem přeji příjemný pobyt :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Kondělka | úterý 14.4.2009 17:14 | karma článku: 12,80 | přečteno: 1471x