Zvládne ČSSD letošní volby?

Strana, která je starší než Československo a samotné Česko dohromady. Česká strana sociálně demokratická se řítí ze sněmovny a vypadá to, že parlamentní volby v roce 2021 nezvládne.

Strana, která ve své největší slávě brala okolo 33% hlasů ve volbách, nedokázala najít recept na ANO a měnící se svět. Nicméně bez větších zásahů ve své struktuře a především jakousi aktualizaci nabídky pro voliče, je odsouzena k dalším poklesům.

Preference ČSSD klesají už několik let až do nynějších čísel, kdy hrozí, že nedá ani 5% hlasů, což je nutná hranice pro udržení se ve sněmovně.

V současné době je ČSSD jedna z vládních stran, má ministry a má k dispozici mediální prostor. Bohužel se zdá, že rozhodnutí být ve vládě straně ublížilo.

Co vlastně ČSSD nabízí voličům? 

Česku se daří, máme se všichni dobře a voličská základna ČSSD přechází jinam. Nebo trochu jinak. Pokud pomineme voliče, které ANO sebralo ČSSD, tak vlastně zbytek občanů nemá důvod, proč by volil ČSSD. Smýšlení lidí se změnilo, ale hlavně se změnila životní úroveň.

Skutečná pravice dnes neexistuje, co bylo dříve levicové, je dnes středové a co bývalo středové, je dnes pravicové a tak má levice mnoho potenciálních voličů. Ty klasické - starší sesbíralo ANO a ty nové voliče – mladé lidi sesbírala TOPka a Piráti. Jednoduše levicová politika už není o sociálně slabých, nebo jistotách, ale o Prague Pride a přístupu k "novým" menšinám. A tady se sbírají mladí liberální voliči, kteří nezažili nouzi, chtějí krásný a hodný svět a ten jim právě novodobá levice nabízí. ČSSD má rétoriku 90. let a snaha přebrat pirátské trendy např. zdanění bytů v jejich podání vyznívá směšně, jelikož není autentická a každý ví, že je opsaná. ČSSD zůstala programem, rétorikou i lidmi v období před 15 lety a dnešním voličům nenabízí nic, co by nenabízel nikdo jiný. A ti druzí tu nabídku mají prostě lepší.

Mladá krev – nové mladé osobnosti

Chybí osobnost, která by dokázala zaujmout, byla morálně i mediálně zdatná a přinesla onen svěží vítr. Nový místopředseda, nový předseda. Návrat starých struktur typu p. Onderky straně ubližuje a nemá šanci na úspěch. Jenže na obzoru kromě ministryně Maláčové nikdo není. Ale opravdu nikdo. Je to dané tím (a vracíme se k bodu jedna), že ČSSD zamrzla a není pro moderního levičáka atraktivní. Nejsou lidi ani témata.

Ztráta hrdosti a autentičnosti

ČSSD se doslova nechala znásilnit slabším po volbách v roce 2012. A v dalších volbách udělala strategickou chybu. Šla s tímto násilníkem na párty znovu, tentokrát jako slabší kamarád. Násilník – ANO rozervalo ČSSD na kusy, znemožnili ji a ještě jim sebrali, co mohli. ODS se v dobách nejhlubší krize stáhla a zahojila se v opozici, což bylo strategicky správně. SocDem ne, ztratila svoji hrdost, nebudovala autentičnost ani program a byla v závěsu za ANO. Nechala se sebou cloumat, nebránila se. Může se stát, že je to pro nejstarší českou stranu jeden z posledních hřebíků do rakve, kterou si sama úspěšně vyrobila.

 

ČSSD nemá koho oslovit, nemá kým a vlastně ani čím. Je mi to líto, protože SocDem patří na českou politickou scénu tradičně. Ale v současném světě i tradice mizí....

Autor: David Hromas | úterý 29.6.2021 21:00 | karma článku: 16,28 | přečteno: 365x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33