Odcházení...... po americku

Proč vyvolaly volby v USA takový rozruch a co se vlastně v USA děje? Nabízím jeden z pohledů na demonstrace a to, proč se některým lidem až tak moc nelíbí nový prezident.

Ve Spojených státech amerických máme po volbách. Je potvrzeno, že novým prezidentem bude Joseph Biden. A máme za sebou drsnou demonstraci na podporu končícího prezidenta Donalda Trumpa.

 

Proč vyvolaly volby v USA takový rozruch a co se vlastně v USA děje? Nabízím jeden z pohledů na demonstrace a to, proč se některým lidem až tak moc nelíbí nový prezident, že jsou schopni vyjít do ulic a ničit jeden ze symbolů svojí země.

 

Spojené státy americké, ať už byly jakékoli, byly vždy symbolem demokracie, svobody a nezávislosti. Férově musím přiznat, že jsou tyto představy spíše nostalgickou relikvií 80. a 90 let. Amerika v poslední době už nebyla tak demokratická, svobodná a nezávislá, jako tomu bývalo dříve. Těch faktorů je hned několik. Nejsilnější zlom přišel patrně po útocích 11. září 2001, kdy Američané obětovali část svých svobod na oltář bezpečnosti. Nicméně změna společnosti i politiky trvá v USA opravdu dlouho. Jde vlastně o postupný evoluční proces, kterým si prochází celý svět v celé době svojí existence. A v celé historii naší existence se najdou lidé, kteří budou podporovat změny k novému a stejně tak se najdou nostalgici, kterým se nelíbí to nové a chtěli by to staré, původní. Na takovém vývoji není opravdu nic zvláštního.

Co je ale jinak? Proč jsou hlasy volající po návratu zpět tak silné?

 

V těchto volbách dochází k tomu, že evoluční proces bude patrně větší a rychlejší než je obvyklé. Bude to takový “evoluční skok”. Donald Trump byl s největší pravděpodobností poslední prezident zastupující právě tu “starou Ameriku”, za kterou se nyní zavírají dveře a zhasíná se.... Američané, kteří jsou zastánci starých pořádků se cítí bezradní a ví, že jejich styl a způsob života se bude muset změnit, nebude kompatibilní s novým, který přichází. Přichází sice už dlouho, ale v těchto letech bude změna nejsilnější a nejrychlejší.

 

Přichází totiž “nová Amerika”. Bude jiná. Přinese nové a starým pořádkům už nedovolí, aby se projevili. “Nová Amerika” přináší naprosto nové vnímání světa. Nabízí alternativní svět, kde nebude třeba policie. Nabídne všem, možnost vybrat si pohlaví. Bude korektní a férová. Potlačí “právo silnějšího”. Možná zruší i osmiválcové pick upy. Dá větší důraz na momentální stav mysli, než na fyzický fakt. Bude více normovaná...

 

Hlavou se mi pořád honí jedna otázka. Bude “nová Amerika” demokratická? Nebo alespoň stejně demokratická, jako je Amerika dnes? A nevím, jak odpovědět. U “nové Ameriky” si nejde nevšimnout veliké otevřenosti menšinám, na úkor většiny. Nejde si nevšimnout podpory k cenzurování, nepohodlných článků, komentářů, nebo chování, které se projevuje už nyní. Především na sociálních sítích, které jsou relevantním prostorem komunikace. Jsou mazány a potlačovány příspěvky, které se nehodí. Ano, někdy jsou sprosté, někdy urážející. Jenže demokracie je především a hlavně o osobní odpovědnosti, tedy odpovědnosti za to, že kdokoliv, cokoli pronese, ať už v hospodě, nebo na Facebooku, nese si za své výroky odpovědnost každý sám. A když k tomu dojde, i u soudu. Nebo je cenzura opravdu ten správný nástroj? Skončí to jen cenzurou? Co když, ne? Co když budou lidé omezováni nejen na svobodě vyjádření, ale i pohybu? Nebo třeba lékařského ošetření?

 

Přiznám se, že budu vzpomínat na tu “starou Ameriku” ve většině v dobrém. Ne proto, že bych obdivoval vše co bylo. To vůbec ne. Ale kvůli tomu, že se mi nelíbí, co přichází. Tím spíš, že USA udávají trend a ovlivňují děj na celém světě. Jednou jsem slyšel větu, nevím už od koho byla, ale snad to je pravda: “Příroda, vždy, když udělá chybu v evoluci, tak tuhle chybu, velmi rychle opraví”. Tak uvidíme, jak rychle to bude.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hromas | pondělí 11.1.2021 9:00 | karma článku: 29,58 | přečteno: 767x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33