Koho zakážeme příště?

V minulém týdnu bylo zablokováno osm zpravodajských webů a v tomto týdnu se přidali k bojkotu i mobilní operátoři s dalšími šesti weby.

K dnešku je celkem zablokováno čtrnáct webů, které jsou často označované jako dezinformační, nebo proruské. Jsou, nebo spíš byly, jakousi alternativou k mainstreamovým médiím většinou naladěné proti Evropskému směrování.

K vypnutí došlo soukromou společností CZ.NIC, která zabezpečuje a provozuje doménu .CZ.. CZ.NIC toto rozhodnutí udělala na základě konzultace s bezpečnostními složkami a po doporučení premiéra Petra Fialy, který řekl pro Novinky.cz, že vypnutí bylo odvážné a trochu na hraně.

Ano, vezeme se na protiruské vlně a jakékoliv potrestání společného nepřítele je společností žádoucí a populární. Rozhodnutím zastavit přístup na tyto weby, dle mého názoru, se dostáváme na tenký led. Společnost, ve které žijeme, je stavěná na demokratických principech a jeden z těchto principů je presumpce neviny. Jednoduše nemůžete na základě doporučení bezpečnostních složek ani premiéra komukoliv zakázat právo se vyjádřit, právo podnikat a to se stalo. Ani jeden z těchto orgánů není kompetentní k tomuto úkonu. Ano, weby vypla soukromá společnost a i ta za své rozhodnutí ponese odpovědnost, pokud se weby proti tomuto úkonu ohradí. Za doporučení, nikdo odpovědnost nenese.

Ať už tyto weby píší protievropské zprávy, nebo dezinformace, tak jediná síla, která jejich činnost může zastavit, je soud. A pokud píšou závadné informace nechť tak učiní, ale nejde je zablokovat jen tak z rozmaru. Principiálně děláme to samé, co v Rusové, kteří na svém území vypli Facebook, Twitter a pravděpodobně i další zpravodajské platformy.

V momentě, kdy dopustíme, aby rozhodnutí vypnout nežádoucí weby bylo společensky schváleno, tak máme nakročeno do světa, ze kterého jsme před 30 lety vyšli. I když se nám nelíbí, co píší, tak to musíme vydržet, dokud je soud nezakáže, to je totiž také demokracie. Nebo je to v pořádku a příště vypneme další nepohodlné? Kdo to bude?

Navíc zablokováním těchto webů bez rozhodnutí soudu docílíme toho, že potvrdíme, co o sobě říkají. Tedy, že jsou nepohodlní pro současný režim, který je chce umlčet. A těch několik tisíc lidí, kteří je čtou, se v tomto jen utvrdí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Hromas | úterý 8.3.2022 19:47 | karma článku: 39,76 | přečteno: 1524x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33