Jsme ochotni vyměnit plastové brčko za svobodu?

Budovatelská hesla dnešní doby bojují za lepší svět a budoucnost. Tak jako "tenkrát" bojovala za to samé.

Nedávno jsem na Facebooku zhlédl slogan, bylo to volební heslo TOP09, které má na svém FB Markéta Pekarová Adamová a týká se klimatu, zní: “Praha musí jít vstříc uhlíkové neutralitě zodpovědně”.

Takových a podobných hesel je všude plno. Ať už chcete koupit žehličku, nebo si hledáte politickou stranu. Vždy se Vás bude snažit někdo přesvědčit, že je jeho produkt  nejlepší. Dle výzkumů, každý z nás potká za den 2 - 3 tisíce reklamních sdělení. Tímto se dostáváme do stavu, kdy už nejsme reklamou oslovováni jako kdysi. Za první republiky trvala reklama na pneumatiky Baťa okolo 4 minut. Byl to vlastně trošku teleshoping. To už dnes neplatí a rychlost vládne světu.

 

Kdysi dávno jsem byl na prohlídce ve fabrice. Byl to plzeňský Panasonic a já se tam šel podívat jak se vyrábí plazmové televize. Všude po stěnách tam visela hesla: “Důslednější prací k lepším výsledkům” a pod. Můj kolega tehdy říkal, že to je jak za minulého režimu. Aby bylo jasno, když padl (režim), začal jsem chodit na základní školu. Něco málo, co si pamatuji bylo to, že paní soudružka učitelka tehdy říkala, že jí nemusíme říkat soudružko, že se to už nedělá.

Právě s těmito situacemi si dávám do souvislosti i slogan Markéty Pekarové Adamové z jejího FB.

Mám totiž taky oblíbené heslo a to je: “Lidé se nemění, mění se jen prostředí.”

Když začala epidemie korona viru, tak se u nás v brněnské Bystrci začaly vytvářet občanské hlídky, které měly za cíl kontrolovat zdali ostatní občané dodržují nošení roušek. V dobré víře ochrany zdraví ostatních se nám zde začaly utvářet hlídky podobné Pomocné stráži Veřejné bezpečnosti tzv: PSVB. Pamatujete? "Lidé se nemění, mění se jen prostředí." V těch původních PSVB byli většinou obyčejní lidé, sousedé, kteří chtěli v dobré víře hlídat řád a bezpečí pro ostatní. Tak jak je tomu dnes.

 

Za vidinou dobrého je lidem vnucováno a přikazováno co si mají myslet a jak mají žít. Omezení, která se dějí jsou vlastně pro naše dobro. Je jedno jestli jde o roušky, o elektroauta, nebo tlak na to, že už nebudou k dostání plastová brčka. Nedávají nám na výběr z možností, ale jen omezují a diktují. Co na plat, že papírové brčko je vyrobené z papíru, který se vyrábí ze stromu a nevydrží ani 30 vteřin, tedy to brčko... A tam kde spotřebujete jedno plastové brčko potřebujete 3 papírová. Koho by napadlo pít bez brčka, že? O elektroautech ani nemluvě. Když začneme rozebírat dotace na řepku, tak zjistíme, že jde jen o kolosální byznys pro několik vyvolených.

Ale je to pro naše dobro, pro dobro planety. Jako už mnohokrát a znovu.

 

Autor: David Hromas | sobota 15.5.2021 21:37 | karma článku: 29,53 | přečteno: 676x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33