Demokratický převrat Ústavního soudu

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu bylo správné, ale přišlo ve špatnou dobu. Navíc okolnosti rozhodnutí zavdávají politickému pozadí

Nedávno došlo v republice Nyanmar známnější jako Barma k vojenskému převratu. U nás se naštěstí nic podobného nestalo a ani nejspíš nestane. Žijeme přeci jen v jiném světě. Nicméně zde proběhl zásah Ústavního soudu, do volebního systému. Nejméně zpolitizovaná instituce právě zasáhla do voleb v tu nejméně vhodnou dobu.

To, že volební systém v České republice potřebuje, mírně řečeno revizi, je fakt. Můžeme začít např. měnším počtem poslanců ve sněmovně. Ale to by na dnešní dobu bylo trošku málo. Jsme právě uprostřed krize spojené s coronavirem, na dveře nám buší ekonomická krize a za osm měsíců má dojít k volbám, kde strany, které jsou již druhé volební období v opozici vymýšlí už nemožné, jen aby sesadili ANO z jeho pozice. Vláda ANO je sice křehoučká a udržovaná při životě na hlasech komunistů, ale férově zvolená. O dalším působení této strany i ostatních stran rozhodnou voliči ve volbách a tak to má být.

Dnes došlo k zádsadní věci a to, že ÚS zrušil několik let trvající volební systém. Respektive systém, kterým se určuje počet mandátů ve sněmovně na základě získaných hlasů. ÚS neuděl nic jiného než, že narovnal volební proces. Což je možná správně, ale vybral si tu nejblbjejší dobu - tedy možná.

Je dost možné, že soudci ÚS chtěli změnit pouze rovnováhu sil v PS a mít rovné prostředí ve volbách. Právě tím, že nebylo toto rozhodnutí zcela “čisté” a dle zvyklostí, může obrátit proti stranám, kterým toto rozhodnutí jde na ruku. Jeho rozhodnutí, bylo uspěchané a je dost pravděpodobné, že i politicky motivované. Otázka Richetského prezidetnské kandidatury zde vysí, ať už chceme, nebo ne.  Kdyby toto rozhodnutí padlo před dvěma lety, nebo za rok, nikdo by nemohl nic říct.

Navíc ústavní soud nebyl v tomto rozhodnutí jednotný a je pravda, že okolnosti jsou na ÚS až příliš zvláštní. Jindy velmi váhavá a rozmýšlivá instituce vydala zaprášený návrh několika senátorů, který leží na ÚS již několik let a projednala ho nebývale rychle. Navíc s tímto verdiktem seznámila veřejnost dříve, než se mohli sami soudci k rozhodnutí vyjádřit a prostudovat jeho konečné znění.

Autor: David Hromas | středa 3.2.2021 19:35 | karma článku: 30,56 | přečteno: 740x
  • Další články autora

David Hromas

Drahé Česko

9.1.2023 v 9:00 | Karma: 29,37

David Hromas

Západ směřuje ke kolapsu hodnot

6.1.2023 v 9:00 | Karma: 40,33