Papoušek zalitý v ajerkoňaku

Když jsem byl malý kluk, ale ne zase tak malý, abych neuměl číst a psát, těšil jsem se, až přijdou domů rodiče a budou si vykládat, „co nového ve škole“. Těšil jsem se na ona odpoledne, kdy jsme všichni zasedli k malému stolku v našem obýváku, maminka pronesla, že je odpoledne zrovna jako stvořené pro kapku ginu, a já jsem dostal džus.

Jejich hovoru jsem převážně nerozuměl. Byly to rozmluvy dospělé, rozvážné, někdy i výbušné, to když se maminka vrátila domů rozčílená. Tatínek ji pak uklidňoval a říkal jí „Drahunko“. Poté si zapálil dýmku a hned bylo všude voňavo.

Na co si ale pamatuju nejvíc a nejraději, byla slova, která při těchto odpoledních vždy zazněla. Byla dvě: „načež“ a „ačkoli“. Věděl jsem, že až ta dvě slova jednou vyslovím a nebudou mi znít tak exoticky, budu dospělý. Ta dvě slova pro mě znamenala přesně vymezenou hranici mezi dětstvím a dospělostí. Zatím jsem si jen vychutnával jejich libozvučnost, zapíjel ji džusem a zakusoval tu koupeným věnečkem, tu domácí buchtou od maminky.

V létě jsme čas od času jezdívali na dovolenou do Mariánských Lázní, kde se matka léčívala s ledvinovými kameny. My tři chlapi - otec, bratr a já – jsme se většinou ubytovali v něčem levném a dávali jsme si všichni sraz na promenádě nebo u matčina hotelu. A chodili jsme spořádaně na zdravotní procházky po okolí. A hlavně jsme často končili v Modré cukrárně, která v Mariánkách stojí chválabohu dodnes. Tam jsme vychutnávali zbytek dne. Modrá cukrárna byla doopravdy modrá, ale zároveň barevná až k uzoufání. Však jsme s bratrem chtěli na talíř všechny barvy. Žlutý věneček a růžový marcipán, bílou kremroli a hnědého indiánka, mandlovou taštičku a okrové mariánské řezy, kus jahodového dortu a rybízové želé.

A od babičky na Vánoce ajerkoňak. Druhá babička nás zase vodila do muzea na vycpaná zvířata, kde to vonělo po mandlích. Dnes vím, že to byla konzervovací směs.

Dodnes mám také před očima zelené kulečníkové stoly ozářené seshora řadou světel, aby hráči dobře viděli na hru. Koukali jsme se na ně s bratrem často z okna. Kulečníková herna totiž byla v prvním poschodí Národního domu, který stál přímo naproti našich oken. Když jsme byli sami doma, zhasli jsme světlo a koukali, jak chlapi šťouchají do koulí, které se vždy prudce rozletěly do všech stran. Zvuk šťouchů a řeči hráčů jsme si mohli jen domýšlet. Maximálně jsme slyšeli jen šum ulice, občas vykřikoval nějaký opilec, sem tam přejela tramvaj. A občas se přímo před naším domem rozpoutala nějaká zajímavá rvačka.

Dole pod hernou, v přízemí, přes okna veliká jako výkladní skříně, jsme viděli do krásné kavárny vídeňského střihu. Byla už, pravda, trochu říznutá socialistickým nevkusem, ale stále si ještě udržovala zřejmou atmosféru doby, kterou my jsme už nemohli pamatovat. Večer tam kdosi hrával hostům na klavír, stará paní Janků, kterou pamatoval ještě můj strýc, který si tam od ní jako student medicíny pravidelně chodil kupovat doutník, ještě reprezentovala pradávnou noblesu. Měla vozík s kuřivem, vždy elegantně ho vezla, zastavila se u každého stolku a decentně nabízela: cigaretke, dótnike!

Kolem našeho domu v té době chodíval podivný muž. Vedl si vždy své staré a oprýskané kolo, na něm měl různé papírové tašky, na hlavě radionku, alespoň tak nějak si ho vybavuji. Zastavoval u popelnic a nahlížel do nich. Kolovala o něm spousta legend. Říkalo se mu Donát Izrael. Prý byl majitelem továrny, kterou mu po osmačtyřicátém vzali komunisti. Přišel o všechno a on se z toho zbláznil. Pro nás děti to byla jen zvláštní figurka, které jsme se vysmívali. Dnes mě z toho mrazí. A později jsem ho už přestával vídat. Nebyl. Zmizel. Někdo říkal, že ho našli umrzlého kdesi, někdo že se vrátil do Izraele, někdo povídal, že se odstěhoval nebo že ho zavřeli pro potulku.

A pak tu byl hodinář. Věčně nalitý hodinář, nadaný pro svou práci jako nikdo jiný. Ale všem notoricky známý notorik. Když však člověk potřeboval spravit hodiny či jinou jemnou mechaniku, šel hned za ním do krámu. A on to spravil. V práci se držel. Po šesté začal nasávat. Také jeho jsem často vídával z okna, když jsem se koukal, jak v Národním domě hrají chlapi kulečník. Jednou stál na kolejích a nahlas, že se to nedalo přeslechnout, vyl na Měsíc. Byl úplněk a je možné, že si ho s někým pletl. Vypadalo to, jako by s ním měl ještě nevyřízené účty. Vyl a do toho na nebe křičel nějaké nesrozumitelné výčitky. Měsíc se odrážel v proskleném Prioru, před nímž na kolejích stál ten hodinářský mistr. I po něm se jednou slehla zem. Všichni tak nějak zmizeli, než jsem dospěl.

Zato dnes plynně a bez uzardění vyslovuji ona dvě, dříve tak exoticky znějící libozvučná slova: „načež“ a „ačkoli“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Hrbek | pondělí 14.9.2009 15:57 | karma článku: 25,72 | přečteno: 2173x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2090x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy