O Šárce, která ve mně měla oči

Šárka. To jméno jsem si v duchu přeříkal tolikrát, že se už z něj stával jen zvuk. Šárka, Šárka. Zvuk, který rozechvíval celé mé tělo, zvuk, který se tříštil o vnitřní stěny mé lebky a jeho echo obalovalo můj mozek krustou zkaramelizovaných hlásek. Kdybych se nestyděl, vyslovoval bych její jméno nahlas a s tou největší pečlivostí, jaké jsem byl schopen. Ale kolem neustále někdo chodil. Jaké utrpení nesmět říkat její jméno.

Nejprve jsem si jí vůbec nevšiml. Netušil jsem, že někdo takový sedí dvě lavice přede mnou. Byly to necelé čtyři měsíce, co se rodiče rozhodli mě dál netrápit množinami a v polovině čtvrté třídy jsem začal chodit na školu, kde se matematika učila ještě postaru.

 

Bylo krásné květnové úterý a já se po obědě vracel na odpolední vyučování. Byl ještě čas, a tak některé spolužačky visely na školní zídce, různě propletené do kovového, zeleně natřeného plotu. Byla mezi nimi i Milada, nejvyzrálejší ze všech spolužaček, která už měla regulérní prsa. Když jsem kolem ní procházel, řekla mi větu, která mi od té chvíle nepřestávala hučet v hlavě: Copak nevidíš, že Šárka má v tobě oči? Podíval jsem se na holku vedle Milady, která stydlivě koukala do země. Neřekl jsem nic, možná jsem se jen omluvně usmál. Každopádně jsem zrudl a od té chvíle už bylo všechno jinak. Od té chvíle jsem už zůstal permanentně zamilovaný, přestože Šárku později nahradila Lída, Lídu Regina, Reginu Hanka, Hanku Marcela, Marcelu Renáta, Renátu Pavlína, Pavlínu Gábina a tu pak dlouho nikdo. Od té doby budu takto surfovat na vlnách nenaplněných lásek a snít o tom, jaké by to bylo, kdybychom spolu chodili a vodili se za ruce a líbali se a vůbec se milovali. Žádný z těch vztahů nedojde reálného naplnění, přestože já budu plný těch holek a některé z nich, alespoň zpočátku, budou plny mě.

 

Na větě, kterou vyslovila Milada, mě zaujaly dvě věci: zaprvé, jak poeticky byla na čtvrťačku vyřčena (Šárka má v tobě oči), zadruhé, že teprve teď jsem díky ní zaregistroval přítomnost dívky, která se stane mou první láskou.

 

Zamířil jsem rovnou do šatny. Do stejné šatny, kde si za dva roky bude nechávat propadlice Krausová sahat za búra na prsa a spolužák Karel, ten nejmenší ze třídy, nám, klukům, bude ukazovat časopisy s nahými ženskými, které náhodou najde v otcově šuplíku.

 

Teď však sedím ve své lavici a koukám se zezadu, přes rameno jiné spolužačky, na Šárku. Ona co chvíli otočí hlavu směrem ke mně a když se naše pohledy protnou, leknutím uhnu. Na začínající lásce jsou pohledy beztak tím nejhezčím. Dlouhé a hluboké pohledy zařezávající se do slabin a mozku.

 

Jsem zaskočený, protože s ničím takovým jsem nepočítal, tohle je jiné než jednorázové rande s Dášou v první třídě. Tohle už bude opravdová láska. Nebude, ale tehdy jsem si to myslel. Tehdy jsem to cítil. Co na tom, že to víc než cokoli jiného bylo okouzlení tím, že je někdo okouzlen mnou. Vzájemných dlouhých pohledů bylo za pětačtyřicet minut tolik, že to musela být pravda. Stačila jedna Miladina věta a já byl ztracen.

 

Vymotal jsem se ze školy. Šárka bydlela kousek od ní, ale opačným směrem, než kam jsem chodil domů já.

 

Moje cesta do školy a z ní vedla kolem obchodu s hudebními nástroji. Často jsem postával u výkladní skříně a koukal se na vystavené kytary, dřevěné, ale hlavně ty elektrické, sadu bicích či flétny levitující na nylonových lankách. Za tři roky budu zblázněný do Beatles a budu před výkladem snít o vlastní skupině, jako každý jiný kluk v tom věku, ale teď toužím po foukací harmonice a po cestě ze školy si ji smím za své koupit. Vcházím do krámu a jdu na jistotu. Kolikrát jsem si již před spaním představoval, jak na ni hraju, jak nosím v kapse celý orchestr, jak ho ovládám a udivuju všechny svou virtuózní hrou. Prodavačka foukačku ukládá do krabičky, do krásné krabičky, na jejímž víčku je věrohodně vyvedený panda, protože nástroj je z Číny. Před obchodem strhávám z krabičky papír, muchlám ho a dávám papírovou kouli i s motouzem do kapsy. Otvírám pouzdro, dávám si jej do podpaží, a začínám foukat. Ozve se krásný polyfonní zvuk, vlastně souzvuk, jak krásně jsem se trefil, a všechno se ve mně rozlévá.

 

Přišel jsem domů. Babička má zrovna návštěvu a maminka běhá kolem hostů. Jen se stačíme pozdravit a už zabíhá do pokoje s podnosem, na němž voní káva. Jdu k sobě. Jak moc bych chtěl všem říct, že jsem zamilovaný a že mám svoji první foukačku. Svou první harmoniku, na kterou zkusím složit něco pro ni. Pro Šárku. Ale já to vlastně ani říct nechci, tohle se rodičům špatně říká. Vlastně komukoli se takové věci špatně říkají. Beru si čistý bílý papír a píšu na něj mnohokrát vedle sebe a pod sebe Šárka, Šárka, ten refrén dnešního dne. Přidat tak k němu ještě pár skutečných tónů z harmoniky, z varhánek, skutečnou píseň, kterou bych jí mohl další den ráno zahrát před školou, když se bude dočista zamilovaná a totálně do mě zblblá courat ke škole. Papír je popsaný z obou stran jediným jménem. Složím ho do futrálu od svého nového nástroje, tam budou oba spolu. Ještě je před námi tolik krásných dnů, kdy ji budu v patách, kdy ji budu po škole špehovat, kdy ji budu mít na očích, ale nebudu chtít být spatřen, dokud nenajdu odvahu… K čemu vlastně? Takhle mi to stačí, takhle to chci. O čem bychom si vlastně mohli povídat? V tomto věku to ještě nejde. Stačí mi přítomnost jejích zad daleko přede mnou a spousta přemítání o tom, jak a kde bych ji mohl potkat, aby to vypadalo jako náhoda či jako osud. Po dalším netoužím, jen jí být nablízku.

 

A za její pohledy jsem jí vděčný ještě dnes.

   

Autor: David Hrbek | čtvrtek 8.10.2009 16:38 | karma článku: 11,51 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy