Je Pohár České pošty nuda? Jaké jsou důvody a jak ho změnit?

To, že český pohár je pořád ve stínu naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy a že se tedy hraje před poloprázdnými tribunami víme všichni. Ukázalo se to i tento týden. Jak to, že u nás není pohár tak atraktivní, vždyť tam hrají stejné kluby jako v lize a v konečných fázích poháru tam najdeme většinou týmy, které nalezneme v horních patrech tabulky nejvyšší soutěže. Proč i na ně chodí docela podprůměrná návštěva. Pokud se někdo díval na semifinálové duely nejslavnějšího fotbalového poháru FA Cupu, tak musel rozhodně vidět zaplněné tribuny a to i když třeba zrovna nehrál klub z nejvyšší tamní ligy Millwall. Sice se nedá Anglii srovnávat s českou kotlinou, ale taková divácká kulisa - ovšem v menším měřítku - by tu mohla být také. Zde je několik málo příčin, proč tomu dle mého není.

1.) Malá pozornost ze stran médií - první tím důvodem, proč je u nás pohár tak málo sledován jsou média. Málokdy vidíme nějakou inzerci, že v daný den se hraje nějaké pohárové utkání. Fanoušci to neví kolikrát ani v hrací den. Pokud už nějakou inzerci v novinách najdete, tak tomu není věnována ani poloviny stránky. A to i v některých sportovních médiích. A přitom média fanoušci nejvíce čtou a sledují.

2.) Vysílání televizních přenosů - Televizní stanice, v našem případě ČT Sport, vysílá pohár až v těch konečných fázích. Tedy jakmile začne čtvrtfinále, vidíme to v TV. Diváci by ale určitě rádi i ze zvědavosti shlédli zápasy z nějakých prvních kol poháru a klidně i nějakká utkání, kde nenastoupí prvoligový klub, ale nějaká “Horní- dolní”.

3.) Špatný čas - Když už tedy něco vidíme v televizi je to ve všední den  kolem osmé večer. Pro televizní diváky tento čas problémem není. Ti přijdou třeba z práce a budou večer takto relaxovat, ale pro fanoušky, kteří chtějí vidět zápas naživo, to přeci jenom problém. Všední den je zkrátka den pracovní a málokdo by se chtěl po své šichtě ještě trmácet na zápas. Udělat to jako v Británii. Tam se poháry, také ne vždy ale většinou, hrají přes víkend.

4.) Kluby jakoby si poháru nevážily - Toto je další problém. Do poháru velké týmy většinou nastupují s “béčkovou” sestavou. To tedy na diváka navenek působí, jako by si kluby toho poháru ani nevážili. A proč se na to tedy chodit dívat. Kdyby do těchto zápasů šly kluby s plnou vervou. A hned by k tomu i fanoušek přistupoval jinak. Vždyť pohár je pro kluby také důležitý. Vítěz se dostane do pohárové Evropy.

5.) Je třeba změnit formát soutěže - Tato změna by tak mohla zatraktivnit tuto nudnou soutěž. Kdyby se zúčastnily týmy i z těch nejnižších soutěží, nejen týmy z Gambrinus ligy, druhé Národní fotbalové ligy, třětí České fotbalové ligy a zárověň Moravské fotbalové ligy, divize a krajského přeboru. Kdyby tam byly zastoupeny i nižší soutěže, I.  A třídy a podobně, dle mého by to bylo zajímavější. Když český pohár, tak ať je zastoupen všude v Česku. Vždyť i v těch nejmenší vesnicích mají fotbalové hřiště a podle mého by se ani nemusel brát ohled, že by tato hřiště nesplňovala požadovaná kritéria pro účast, toto bych pro tyto případy zrušil.

Toto jsou jen mé názory jak zlepšít Pohár České pošty, ovšem s nápadem jak osvěžit tuto soutěž musí přijít ti nejvyšší hlavy v českém fotbale.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Holub | neděle 21.4.2013 13:49 | karma článku: 7,40 | přečteno: 280x