Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V hnízdě čáp o morálce káže…

Kdo by neznal slova písně Karla Kryla - Veličenstvo kat … Na rohu ulice vrah o morálce káže ... Byl hrozný tento stát když musel jsi se dívat ...

Poslední dobou se přetřásá kauza Čapího hnízda – dotovaného penězi původně určených malým podnikatelům. Jako obvykle i v této věci agentura WD (Wild Duck) ukázala investigativním novinářům záda, neboť jako jediná přináší záznam rozhodujících událostí tak, jak je popsal utajený svědek a účastník celé události.

Celá kauza začíná nenápadně po jedné z pravidelných porad agrokombinátu, kdy se neformálně baví klíčoví manažeři u kávičky…

Pánové…. jaký jste měli víkend? Já byl s dětmi v ZOO …. a hrůza. Tedy, zvířata fajn, jen ta organizace ZOO. Děs běs. Všude samá fronta … na vše se čeká. Ale možná, že vše zlé je na něco dobré. Jak jsme tam totiž stáli s dětmi u čápů, tak mě napadlo … tedy bleskl mi hlavou takový malý nápad. Pracovně jsem si to pojmenoval Čapí hnízdo …. když mě to napadlo u těch čápů. Pánové jde o tohle – co takhle vybudovat něco jako soukromou ZOO s atrakcemi, restauracemi, ubytováním …. něco pro oddych. A hlavně ukázat, že vše lze zorganizovat bez těch front.

No, špatný by to nebylo Andreji, aspoň bychom měli kam zvát naše partnery … jenom, tohle nebude levný. ZOO to je pár desítek hektarů, říkáš atrakce, restaurace… ubytování… bavíme se v desítkách mega ...

Ale pánové … existují přece evropské dotace … nebo už je snad zrušili? Karle (ekonomický ředitel – pozn. zapisovatele), na ekonomickém přece máš pár lidí, kteří nedělají nic jiného než naše dotace. Nemohl by se někdo z nich podívat, zda by se to nedalo na něco nějak navlíknout?

Andreji, … dotace na pastviny jsou něco jiného…. tady nejde o zatravnění nebo chov skotu… ale zjistím.

Fajn … tak se k tomu vrátíme po příští poradě.

 

Po další poradě …

 

Andreji, s tím Tvým hnízdem to nemusí být marný. Asi by se daly využít dotace určené pro rozvoj cestovního ruchu. Tyto dotace dělá sice jiný úřad než ty naše na pastviny a skot, ale šéfem tam je nějaký Procházka… a dle Evy je to její spolužák z výšky a snad i něco spolu měli ....

Tak ať si s ním dá ta Eva kafe …

Už se stalo Andreji, Procházka tvrdí, že je schopen dotaci přiklepnout, pokud bude vše formálně v pořádku. Chce za to ale 10%…. na druhou stranu nabízí, že pokud zvolíme dostatečně dlouhou dobu splatnosti faktur, tak by nám mohly peníze přijít dříve než je vyplatíme dodavatelům… on dotaci proplatí okamžitě. ... jo a horní hranice dotace na jeden projekt je 50 mega.

On chce 10%..?? Hajzl jeden zlodějský ….

Ale Andreji, vem si to tak … on sice získá nelegálně 5 mega, ale ty naprosto legálně zadara získáš 45 mega…Bude to křisťálově čistý, zrealizují to naše ověřené firmy, které si faktury navýší o všechny provize a úplatky a my jen proplatíme faktury. Když do toho bude v budoucnu někdo vrtat, na nic nemůže nepřijít ... u nás najde při sebehlubší kontrole jen řádně proplacené faktury doložitelné převody z našich účtů na účty dodavatelů... Dodavatelé si to přikryjí fakturama za poradenství ... u nich nikdo z EU kontrolu dělat nebude, když žádnou dotaci nedostali ....

Tak jo … to by šlo. Ta Tvoje Eva ať zjistí, jaké formality musíme splnit a kluci z investičního ať se podívají co je na prodej s větším pozemkem – ideální by byl starý statek s pozemky nebo něco co už stojí a k tomu aby se daly ty pozemky dokoupit.

OK .. zařídím.

 

Po nějaké době v kanceláři Andreje..

 

Ahoj, Andreji – co děláš..? … máš chvilku?

Ále … tady přemýšlím.. Ehm.. Ehm .. Tedy – jak zarazit ty snaživý mravence co nám komplikují život ...

S tím hnízdem je …. drobnej problém…. ty dotace jsou určeny pro malý podnikání a to my nesplňujeme. Na druhou stranu to není nepřekročitelný problém. Jde o tohle – v den podání žádosti zkrátka firma, která bude formálně to Tvoje Čapí hnízdo vlastnit nesmí být spojena s námi – agrokombinátem. Probíral jsem to s Procházkou, slíbil, že nebude do minulých vlastníků vrtat, ale přiklepnout to může jen, pokud to nebude propojeno s námi. Taky říkal, že by ten vlastník měl být jiný už nějakou dobu předtím …. ne aby to bylo den před podáním žádosti. Dále, že takhle to musí být nejmíň 5 let, pak si to můžeme převést zpět. Taky jsem to probíral s naším Chytrolínem (dvorní právník na choulostivé akce – pozn. zapisovatele) a ten říkal, že se můžeme pohybovat na tenkém ledě. Ono totiž 50 mega už je prý ve vyšší sazbě, proto vše musí být formálně v cajku. Navrhuje anonymní akcie se sídlem v zemi, která údaje neposkytuje. Pokud by se něco zvrtlo, pak by se – dle něho – mohlo jednat o dotační podvod za 50 mega… Jo.. a taky kluci z investičního mají už pár tipů – říkali něco o 50 hektarech a nějakém starém stavení …

Počkej … takže, když nějakou dobu před žádostí a pak ještě 5 let po žádosti bude hnízdo vlastnit někdo, kdo není propojitelný s námi…. tak je to po právní stránce v pořádku? … a pak si to můžu převést zpátky? .. a taky… bude se zkoumat, zda to skutečně podpoří turistický ruch?

Jo … podle Chytrolína to bude právně v pořádku. Z morálního hlediska to sice bude hajzlovina, protože jedna z největších firem vysaje peníze určené pro malé podnikatele … ale z právního to bude vcajku. A ten dopad na turistický ruch se samozřejmě zkoumat nebude. Nic - jako kolik rodin s dětmi to využije, se nemusí vyhodnocovat … Klidně to může fakticky sloužit jen pro firemní akce a večírky.

Dobrá, jdem do toho … právní ať založí akciovku, Ty se postarej o ekonomiku při založení – základní kapitál, půjčky na nákup pozemků atd., kluci z investičního ať na ni nakoupí ty pozemky a Eva ať si vezme na starost žádost o dotaci. Slib ji nějakou prémii ať si pak nic nepamatuje … jo a kdo bude vlastník před podáním žádosti Ti řeknu včas...tohle musím probrat s rodinou. Přeci jenom, bude to slušnej balík a nerad bych, aby se pak v tisku probíralo jak to vše bylo, kdyby to někdo pak nechtěl přepsat zpět ….Něco mi říká, že to byl nejlepší nápad, který mě zatím napadl…..

 

Kdo trošku zavadil o dotace ví, že tenhle scénář nemusí být fikce. U těch dotací je klíčové, pokud podnikatel, který má možnost něco reálně zrealizovat zná někoho, kdo dotace tzv. „umí“. Zbytek pak jsou formality, které jen dělají kulisu legálnosti. Ostatní, kteří nemají někoho, kdo dotace „umí“ mají samozřejmě smůlu. Výše popsanou fikci bych bral spíše za standard v dotačním podnikání … bohužel

Druhá stránka věci pak je, zda podnikatel, který přistoupí na tyto dotační „úpravy“ pak má morální právo vést boj proti daňové nelegálnosti. Z vyššího principu mravního – dle mého - nemá.

Kauza dotace pro Čapí hnízdo je morální hrob Andreje Babiše …. ať už to politicky přežije nebo nikoliv. Z morálního hlediska to je mrtvej kůň.

 

Autor: David Dvořák | čtvrtek 17.3.2016 9:07 | karma článku: 36,99 | přečteno: 2133x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1665x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik