... se ODS divím.

Prezident Zeman trefně pojmenoval největší problém „tradičních“ stran – chybí jakákoliv vize, jasný a zřetelný cíl …. chybí motivace pro voliče je volit.

Znáte vizi Starostů? Já ji nějak nepostřehl. Znám vizi TOP09 – více Evropy a Euro. Bohužel to není vize, ale v dnešní době jen průser. ČSSD? Aktuálně nejvíce vystrkují transparenty „Stop levné práci“. Vzhledem k tomu, že byli několik let u vesla, pak by každému z vedení nesoucímu tento transparent mělo být snad exemplárně nafackováno, protože není větší pokrytectví. KDU-ČSL? Tady je vize taky jasná – s kýmkoliv, kdykoliv, hlavně ke korytům. Okamura je jasný – všeobecné referendum, prvky přímé demokracie a la Švajc a stop plíživé muslimizaci. Piráti? Někde v paměti mám legalizaci marjánky, jinak více Evropy a víra, že islám je fajn, jenom špatně jedinci pochopený a praktikovaný. Hnutí ANO? No, nevím, jestli se za vizi dá pokládat všechny uplatit koblihami. Každopádně, Andrejko je bytostně závislý na EU dotacích – sice to nezdůrazňoval, ale začíná vycházet na světlo, že ten Brusel není až tak špatnej. Pak taky, že Ti drobní v podstatě jen překážej těm velkým…

Teď ODS – v podstatě se jim divím. Za současné konstelace mají jedinečnou příležitost udat směr, zformulovat a zhmotnit svoji vizi. Dnes mají jedinečnou příležitost zřetelně a jasně s velkým důrazem prosadit něco užitečného. Jako ODS bych nešel do koalice, ale VEŘEJNĚ bych nabídl podporu menšinové vládě za min. dvou podmínek.

Podmínka č.1 – bude schválen zákonný mechanismus, kdy přijetí nového zákona bude jen za podmínky zrušení 2 stávajících. Přijetí nového odstavce nebo paragrafu v rámci aktualizace stávající normy bude jen za podmínky zrušení 2 jeho ekvivalentů. Platnost po celé volební období. Zákonů je totiž tolik, že se v nich přestávají orientovat i právníci - a to se zákony má řídit i Pepa údržbář. Právních norem je přes milión, takže navrhovaný postup je jen drobná redukce stavu. Bohužel.

Podmínka č. 2 – v rámci snížení byrokracie bude zrušeno EET tam, kde nedává smysl, tj. např. u stánkového prodeje, řemeslných OSVČ, lékařů …. nebo paušálně do 1 mil. Kč obratu. Tedy tam, kde nehrozí velký daňový únik. Nemá smysl kontrolovat každou babku zelinářku na tržišti, když existují úniky v řádu stovek miliónů přes prodej nadhodnocených akcií po čtyřletém daňovém testu nebo korunové dluhopisy. Zkrátka – schody se odjakživa zametaly od vrchu. Při opačném postupu lidí jen (s prominutím) naserete.

Třešničkou na dortu by mohl být požadavek ministerstva školství pro Klause ml.

Pokud by dnes s tímto vyrukoval prof. Fiala veřejně směrem k Babišovi, tak by politika opět možná začala být zajímavá a tak nějak blíže lidem. Na scéně by se objevil druhý subjekt s jasnou vizí a tahem na branku – ubrat byrokracie a nejoblíbenějšího člena poslat dělat to, co umí.

A chtěl bych vidět výraz Andrejka, když by mu ODS klidně přes média tohle dnes vzkázala …. klíčové je ovšem napřed tuto vizi sdělit voličům a až pak vyměnit toleranci menšinové vlády za svoji vizi. Pouze tehdy by ODS tímhle jen a jen získala – a to i v případě, že by byla odmítnuta ... tehdy by ovšem zůstal "Černý Petr" Babišovi hezky v ruce. Zkrátka ODS by ukázala, že zájem národa má přednost před vším a přitom by se neumazala s trestně stíhaným premiérem.

Zatím to vypadá tak, že Okamura vyhandluje svoje referendum za podporu menšinové vládě a komanči odejdou na chvíli ze sálu. ODS by trošku promíchala karty a voliči by – dle mého – jen tleskali. A nemám strach, že by na Okamurovo referendum nebo jiné požadavky ODS a SPD nedošlo. Ač se to nezdá, mají holt jedinečnou šanci Andrejkovi diktovat, co vlastně má do PS posílat …. správně to zatím pochopil jen náš „švidravej Čech“ :-).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Dvořák | pátek 27.10.2017 9:09 | karma článku: 33,29 | přečteno: 1623x