Oni jsou tak blbí, ale tak blbí, že kdyby byla soutěž blbců tak skončí druzí...

Tohle mě napadlo, když jsem četl jeden z mnoha článků týkající se Kerčského incidentu. A Druhé co mě napadlo bylo, že mediální výplach mozků se dá srovnat snad jen s metodami bolševické propagandy – tam šla logika taky stranou.

Napřed se vrátím k nadpisu – všetečný čtenář by mohl položit otázku proč skončí až druzí, když jsou tak blbí ... Na to je jednoduchá odpověď – na první místo jsou fakt moc blbí. A teď o koho že to vlastně jde. No, čtu hodně, dá se říct, že vše od levice až po pravici. Ono znát názory lidí není na škodu. A v jedné diskuzi pod článkem byla poznámka jednoho čtenáře, která se týkala možné snahy ukrajinské mocenské kliky rozpoutat světovou válku s Ruskem. Ten čtenář v diskuzi napsal, že souhlasí s Pjakinem, který tvrdí, že z této strany toho moc nehrozí, protože oni jsou tak blbí, že nejsou schopni tu válku prostě rozpoutat. Asi má pravdu ...

Teď k výplachu mozků – jako malý kluk si pamatuji, že za všechno zlo v socialistickém ráji mohla Emerikou nasazená mandelinka bramborová, pak vrazi z Wollstrýtu ... no a dnes arcilotr Putin. Je to stále stejné, jen se vyměnily role – dnes nejsme se Sovětským svazem na věčné časy, ale s Bruselem příp. USA. Já k tomu vždy dodávám, že ano, ale pro jistotu ani o vteřinu déle.

Velmi slušný výkon v demagogii jsem zaznamenal u zpravodaje Karase, t.č. referujícího tuším přímo z Moskvy. Měl srdceryvný výstup na ČT v prima time, kdy velmi zdůrazňoval rychlost jakým jsou odsuzováni zajatí ukrajinští vojáci ruským soudem, že to šlo jak po másle v několika soudních síních, že rychlost je obdivuhodná a nápadně připomíná rychlost zinscenovaných procesů s politickými odpůrci ... zkrátka, diváku moc nepřemýšlej, věř co servírujeme a hlavně si zapamatuj, že Putin je lotr a Ruská federace říši zla. A redaktorka v českém studiu mu sekundovala co mohla. Jenže, ten chytrý a dobře placený novinář p. Karas jaksi opomenul sdělit takovou drobnost – že ta soudní jednání se týkala jen rozhodnutí o uvalení či neuvalení vazby (pravděpodobně z důvodu možného útěku) a že rychlost je tady zcela na místě neb soud musí o vazbě rozhodnout do 48 hodin. Tohle je tuším i u nás stejné. Ale to by pak nebyla reportáž o zlém Rusku – si to vemte, někoho zadrží a v zákonem stanovené lhůtě soud rozhodně. To je škandál :-). Když je to v Rusku, tak se to musí podat jinak, neřekneme celou pravdu, trošičku to podbarvíme návodnými otázkami a lotr je na světě.

Pak jsem taky nevěřícně koukal, jak redaktorka rekapitulovala historii týkající vztahů Ukrajiny a RF. A opět fakta uchopila tak nějak ideologicky a servírovala je divákům způsobem, že pamětník má sto chutí tam vlítnout a zařvat ať toho už nechá, že ideologické pravdy jsme si za bolševika užili dost a teď by měla být už snad jiná doba. Jenže není, jen se otočil kompas. Aktuálně je ideologickým nepřítelem č. 1 Rusko, protože nějakým nedopatřením má na svém území značné zásoby nerostného bohatství, o které se nechce podělit se Západními firmami a co víc, odmítá dolar a nenakupuje skvělé zbraně od USA. Kdyby Putin pokračoval v rozprodeji Ruska v Jelcinovic kurzu, k tomu nebrblal nad dolarem a nakupoval skvělé americké zboží, tak si může odpůrce klidně čtvrtit a rozpouštět v kyselině jako naši kámoši Saúdové. Dostalo by se mu možná slovní výtky, že takhle by to fakt, ale fakt dělat neměl a max. by měl na 14 dní zaraženo sledování seriálu s kačerem Donaldem. A bylo by to vyřízeno. Stínání a bičování na ulici by se kritika samozřejmě netýkala.

K té ideologicky podávané historii – máte smůlu, velmi dobře si pamatuji dobu rozpadu východního bloku a mám dobře v paměti, že atmosféra se nesla v duchu žádného přibližování NATO k Rusku výměnou za pokojnou změnu poměrů v Evropě vč. sjednocení Německa. Chyba Gorbačova byla v tom, že tohle není nikde písemně. Tuším dva roky zpět nějací novináři v Německu hledali pravdu a v archívech našli příslušné záznamy. Jenže tohle je z kategorie nežádoucích pravd, tak se za tím zavřela voda. Pamětník hledající důvody „agresivity“ Ruska si dá dohromady výroky v oné době a pak se koukne na mapu rozmístění základen NATO. A víc pro vysvětlení nepotřebuje. Rusko je obklíčeno jak zajíc v myslivecké oboře. Zkrátka – Rusko útočně a agresivně posiluje u svých hranic, NATO reaguje obranným mírumilovným posilování tamtéž, přičemž někdy odhadují reakce RF jaksi dopředu a tím pádem i posilují jaksi pro jistotu dopředu. Snad aby neztráceli čas... a ČT to podává ve smyslu, že nechápe co může RF vadit na tom obklíčení základnami NATO. Vždyť je to pár základen s pár vojáčky a mírumilovnou bojovou technikou. Nikde už neuslyšíte, že snaha umístit pár sovětských raket na Kubu měla za následek málem atomovou reakci USA. Tohle je taky nežádoucí pravda.

V případě Krymu se spin doktoři musí činit neustále. Já si opět velmi dobře pamatuji, jak se objevily zprávy, že nová vláda v Kyjevě asi neprodlouží pronájem námořní základny Rusku. No, v tomto bodě jim to vyšlo – už není co prodlužovat. Liška Putin všechny převezl a USA zůstala na krku rozvrácená Ukrajina. To musí být k vzteku. Základna fuč a na krku parta rozkládající svůj stát. A k tomu se to musí podávat jako úspěch. To je pech. Ještě, že může ty dolary tisknout a ne vydělávat prací. Můžeme si to opět shrnout – násilný a krvavý převrat v Kyjevě je OK, referendum pod hlavněmi v Kosovu je taky OK (kdo je proti, tomu shodíme pár mírumilovných bomb na hlavní město), referendum občanů vyzbrojenými pouze hlasovacími lístky v Katalánsku už není OK a referendum na Krymu, kde je více jak 80% etnických Rusů samozřejmě taky není OK. Kyjev a Kosovo podporujeme jak finančně tak vojensky, v případě Madridu nevidíme katalánské politické vězně, kterým navrhují 25 let a v případě Krymu v žádném případě nesmíme připomenout, že tamní občané měli možnost referenda přímo v Ústavě a že při převaze etnických Rusů bude výsledek kdykoliv asi dopředu snadno odhadnutelný. Zvlášť při pohledu na aktuální stav zbytku Ukrajiny. Tohle jsou další z nežádoucích pravd.

A incident v Kerčském průlivu? Slyšeli jste v mainstreamu, že truck kontroly lodí ze strany Rusů nastaly až po „zabavení“ ruské obchodní lodě Ukrajinci? Neslyšeli, ale přesto je to tak, Ukrajinci zabavili ruskou loď z důvodu, že zakotvila na Krymu, kapitána a posádku uvěznily a loď už neúspěšně nabízeli v dražbě. Tohle je totiž další z nežádoucích pravd.

Snaha o objektivní popis incidentu je zde.

A něco tématicky pro zasmání : Na Karlově mostě stojí u okraje opřený chlap a zvrací. Přijde k němu policista, poklepe po ramenou a říká ... naprosto s Vámi souhlasím...

Autor: David Dvořák | středa 28.11.2018 20:30 | karma článku: 42,44 | přečteno: 2422x