Novináři, přestaňte s vymýváním mozků....

Jsem z generace, která zažila dobu, kdy ve zprávách chyběla fakta, ale nechybělo, jak je máme chápat. Měli jsme odsoudit „Chartu 77“, „Dva tisíce slov“ a jiné, aniž bychom měli možnost přečíst si obsah.

Byla to doba, kdy v našem krásném jazyce platilo následující stupňování : dobrý-lepší-sovětský. Dnes máme dobu, kdy – dle Vás novinářů – asi opět platí : dobrý-lepší-americký. Obojí je špatně, jsou to extrémy.

Moje generace se naučila „číst mezi řádky“ a zbystří vždy, když se servíruje k věření něco, co je v rozporu s realitou. Jdete na to tzv. „salámovou metodou“ …. kousek po kousku a snad věříte, že jednoho dne „ty lidi zlomíte“. Nezlomíte, v dnešní internetové době, kdy se zprávy šíří rychlosti blesku i bez Vašeho přičinění, budete jen za šašky – v lepším případě, spíše však za Jidáše, pobírající mzdu 30 stříbrných.

A teď konkrétně :

Předkládáte mj. k věření, že za invazi imigrantů může lotr Asad (zde). Jenže, fakta jsou následující – Sýrie platila v regionu po Izraeli za nejvyspělejší zemi – před rozhodnutím USA, že Asad je zloduch, kterého je třeba odstranit. Před tím to byla více méně země se stabilním a předvídatelným režimem, situace rozhodně nesrovnatelná s dneškem - po vývozu US demokracie. Srovnejte počet mrtvých a stav země za režimu zloducha Asada a nyní – bude to nesrovnatelné. Očividný závěr – za rozvratem Sýrie je rozhodnutí USA a snaha odstranit ve volbách zvoleného prezidenta Sýrie. Aktuálně je možno se dočíst (zde), že „umírnění“ teroristé jsou vyzbrojováni americkými protitankovými střelami TOW. Bez uzardění popisujete, jak důmyslný systém US chlápci vymysleli – teroristé dostanou jen po jednom kuse střely a až doručí vypálené pouzdro rakety spolu s videem, na kterém je dokumentováno použití střely, dostanou novou..... přičemž na obchodu se podílí jak USA, tak Turecko a Arabové. Převeďme si to do normální řeči – vedoucí síla a členský stát obranného spolku NATO vyzbrojuje spolu s Araby teroristy, aby bylo docíleno svržení vlády cizího státu. Jste šílenci, když tohle glosujete namísto odsouzení.

Pojďme dále – není to tak dlouho, co jste seriózně začali prezentovat tezi, že teroristy je třeba rozlišovat na umírněné a radikální.... říkal jsem si : zbláznili se! Máme to chápat tak, že umírněný terorista je ten, který řeže hlavy ve směru zleva doprava za současného zvolání „Allah Akbar“ a výbušninou se opásá JEN při příležitosti nedělních trhů, kdežto radikální terorista je ten, kdo řeže hlavy zprava doleva, za současného zvolání „Allah Akbar“ a výbušninou se opásá nejen při příležitosti nedělních trhů ale i středečních?? Tohle byla zoufalá snaha reagovat na očividný fakt, že jsou likvidováni i teroristi hýčkaní USA. Mimochodem – Rusko je známo svým jemnocitem k lidskému životu, ale ukazuje se, že jejich přístup k teroristům přinesl za pár týdnů hmatatelnější výsledky, než několikaletý „boj s teroristy“ US armádou. „Boj“ US Army s ISIL plodil videa s podřezáváním civilistů, jemnocit Ruska generuje zprávy o útěcích bojovníků ISIL. Můžete vymluvit lidem díru do hlavy, ale výsledky v tomto případě asi hovoří ve prospěch Ruska. A to už vůbec nemluvím o tom, že arcilotr Putin se svým agresivním ruským medvědem operuje v Syrii legálně – na pozvání zvoleného prezidenta, což se nedá říct o "obrannému" snažení US boys s cílem svržení legálně zvolené vlády.

Na druhou stranu necháváte bez povšimnutí - pro pravé novináře šťavnaté sousto – a to, že vysokým komisařem pro lidská práva se stal Zajd Raad Husajn. Možná Vám uniklo, ale je to představitel víry, ve jménu která má žena poloviční hodnotu, běžnou praxí je kamenování, sekání rukou atd. Tento člověk má dohlížet na dodržování lidských práv?? Pokud by je měl prosazovat ve své zemi, tak je mrtvý hned druhý den …. a Vy přejímáte bez patřičného komentáře jeho „kritiku“ za chování našich úřadů k nelegálním imigrantům.... Neměla by snad být na místě otázka kolik těch imigrantů přijaly muslimské země jako jsou SAE a např. jeho domovina Jordánsko?? Možná s otázkou váháte, neboť nevíte, zda se zeptat na počty přijatých imigrantů nebo na dodržování lidských práv v těchto muslimských zemích ….

Těch dotazů by mohlo být více – pamatujete na Vaše pobuřující úvahy odkud berou vrazi z ISIL terénní Toyoty?? Tohle byla ukázková manipulace – glosovali jste vyšetřování jak se k nim ta auta v takovém počtu dostávají, ale nemělo Vás spíše zajímat odkud berou ty smrtící zbraně, které na korby těch Toyot montují?? Ty Vám nevadily??

K otázce imigrantů se kloníte spíše na stranu „sluníčkářů“, přičemž ignorujete základní fakta – důkazy hovoří, že nemáme problém s imigranty. Byla zde vlna imigrantů z Řecka, Vietnamu a dnes Ukrajiny – tady problém není, začlenění proběhlo na obou stranách bez větších komplikací. Problémem je, že většina dnes instinktivně odmítá skupinu lidí, kteří otevřeně hlásají nenávist k nevěřícím, přesněji nevěřícím v Alláha, které je třeba přinutit k přestupu na jejich víru nebo zabít. Buďto vymažte z internetu všechny videa a články, které dokazují co píšu nebo se smiřte s tím, že tohle je pravá podoba islámu.
Vaše snaha překrucovat realitu má někdy komické dopady – vznikla třeba nová definice agresora.... prý je to ten, kdo napadne suverénní stát dříve než USA. Bylo by to úsměvné, kdyby to nebyla pravda. Stále živíte myšlenku, že největším nebezpečím na Zemi a pro nejbližší planety je Putinovo Rusko. Ale nějak jste se nevypořádali s faktem, že to útočné Rusko má ve světě tuším celé DVĚ zahraniční vojenské základny, kdežto obranné mírumilovné USA jich mají stovky. A už vůbec Vám nevadí, že všichni vidí, jak po obranném zásahu US je v rozvratu Blízký východ. Lidé v Libyi musí se slzou v oku vzpomínat na kruté dny pod diktátorem Kaddáfím, protože teď je tam situace očividně mnohem horší.

Uprchlická krize – tady bez povšimnutí necháváte fakt, že ta sebranka hochštaplerů v Bruselu by, pro svou neschopnost, neměla dohlížet ani na provoz dětského pískoviště. Jejich kvality jsou ohraničeny max. exelovskou tabulkou, ve které dovedou vypočítat zahnutí banánů a jiné pro život důležité věci …. V pondělí přijde bruselská nóta, kde jsme pranýřováni za nelidské zacházení s ilegálními vetřelci a v úterý pak žádost o vysvětlení, proč jsme tak nedůslední ve věci repatriace neúspěšných žadatelů o azyl..... a Vy nic. Já si ale lepší „nahrávku na smeč“ pro Vás novináře nedovedu představit. Samostatnou kapitolou je Vaše nelibost nad konáním Maďarska – máte to ale těžké, když všichni vidí prostý fakt, že se jim proud nelegálních běženců podařilo silně omezit a pak taky, že si hodně lidí uvědomuje, že Maďaři plní (jako jedni z mála) své povinnosti – zabezpečují svůj úsek vnější hranice EU. Pech, že jo ..?? V této krizi Brusel ztratil legitimitu... tečka.... a Vy nic!

Dalo by se pokračovat. Platí, že novináři jsou velmoc – ale to samo o sobě nezaručuje využití této morální síly pro dobro. Přestaňte rozdělovat národ, začněte dělat poctivou novinařinu, nazývat věci a situace pravými jmény – a výsledek se dostaví. Budete váženým stavem se zásluhy na naší budoucnosti. Zatím, jak by pravil diplomat, se o vážnosti Vašeho stavu dá s úspěchem pochybovat.

Autor: David Dvořák | středa 28.10.2015 9:10 | karma článku: 42,68 | přečteno: 2221x