Miliardový kandidát za Trikolóru do Senátu

Po oznámení, že kandidátem Trikolóry na pozici senátora má být Vladimír Železný, začíná být legitimní otázka, kdo vlastně Trikolóru řídí a jaké kšefty se pod vztyčeným praporem normálního rozumu a vlastenectví "pečou".

Koncem února 2020 jsem k Trikolóře napsal do svého blogu pár nekorektních poznámek burana. Na obsahu blogu trvám i dnes a navíc si myslím, že se pole rozpačitých voličů, po oznámení kandidatury Vl. Zeleného do Senátu za Trikolóru, jen rozšířilo. Začíná být aktuální otázka, kdo že to vlastně určuje v Trikolóře směr, když evidentně sází na staré známé provařené tváře. Už chybí snad jen Boris Šťastný a Vlastimil Tlustý.

K sepsání mně přinutil článek člena Trikolóry Petra Štěpánka, který Železného hájí. Pokud se nepletu, tak čirou náhodou byl tento obhájce členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Takže o co jde konkrétně - faktem je, že po činnosti Vl. Železného musela ČR zaplatit prohranou arbitráž v řádu 10 miliard Kč. Jelikož jsem kauzu sledoval, tak se s klidným svědomím mohu pustit s P. Štěpánkem do diskuze. Abych to zkrátil - v tom článku P. Štěpánek nelže a uvádí fakta. Potíž je, že uvádí pouze ta fakta, která se mu hodí a v podstatě je to jen polovina příběhu. Pokud by napsal o příběhu vše, pak by nemohl být závěr, že Vl. Železný se ničím neprovinil.

Vezmu to stručně - licenci na celoplošnou TV získal v revolučních časech v podstatě Fedor Gál se svým kámošem. Potíž byla, že televizní problematice nerozuměl ani jeden. Jednoho z nich napadlo, že by mohli do party přibrat nějakého Vladimíra Železného - a to se ukázalo, jako trefa do černého. Vl. Železný se svého úkolu zhostil více než dobře, stala se z něj právem uznávaná kapacita. Až sem vše v pořádku. Problémem bylo, že rozjezd a provoz celoplošné TV nezajistíte z průměrného platu a průměrných úspor. Byla třeba velká hromada peněz, kterou nikdo z nich neměl na dosah. Není podstatné, kdo Laudera jako investora s balíkem peněz přivedl. Podstatné ale je, Lauder měl peníze a Železný kontroloval vlastnictví vysílací licence, protože de-facto dle zákona mohl být většinovým vlastníkem only český občan. V tom společném podniku to fungovalo tak, že Lauder dodal peníze (a očekával výdělek), Železný & company dodali vysílací licenci. A časem se ukázalo, že Lauder investoval do slepice, která snášela zlatá vejce. Jenže starý šibal Železný si všechny svoje podíly a příjmy syslil a (pokud se nepletu) napřed vyplatil F. Gála (což není podstatné). Podstatné je, že zcela evidentně Lauder o žádném vyplacení svého podílu neuvažoval a tak Železný spustil celkem slušnou demagogii - ještě dnes si pamatuji, jak v pořadu "Volejte řediteli" vysvětloval, že Lauder na úrocích a podílech již inkasoval více než kolik původně investoval ... v podstatě, že už dostal dost. A pokud si dobře vzpomínám, tak doložil, že na těch úrocích a všemožných podílech ze zisku dostal částku, která se rovnala původní investici vč. "přiměřeného" úroku. O tom, že to byl výnos z riskantní investice ani slovo. Zajímavé na té věci bylo, že RRTV mu šla celkem slušně "na ruku", přestože muselo být jasné, že tohle neprojde a platit se bude hodně. Ale nerozhodovali v konečném důsledku o svých penězích ... tak co by se strachovali. P. Štěpánek bránil rozhodování RRTV tím, že rozhodují podle zákona. No, v podstatě měl pravdu, ale přirovnal bych to k nákupu kalouskovic padáků, kdy taky bylo vše podle těch správně ohnutých paragrafů, přestože vyhrála firma,která v době vyhlášení tendru ani neexistovala a před zakázkou neušila ani jeden padák. Tohle stálo lidské životy, Železného jednání, posvěcené mj. i P. Štěpánkem, jen něco přes 10 miliard Kč. Zkrátka, byl to takový tunel mezích správně přihnutých paragrafů.

Takže - pravda je, že Železný licenci Lauderovi neukradl, protože ji Lauder nikdy nemohl vlastnit. Ovšem Železný zcela evidentně Laudera oškubal jak kavku o budoucí profit tím, že nedodržel sjednanou dohodu - proto byla proti Železnému vedena exekuce mj. ve Francii. No, a protože na vše "svítila" RRTV, tak Lader vyhrál spor s ČR, která svým jednáním (v zastoupení RRTV) neochránila jeho investici. Podle českých zákonů, které byly jistě čirou náhodou upravovány k potřebnému obrazu, vše proběhlo OK, ovšem podle obecných norem se jednalo o ukázkový "tunneling". Zkrátka, naši hoši, schopni prosadit jakýkoliv zákon si mysleli, že lze v ČR zákonně a beztrestně obrat velmi bohatého Američana. Neprošlo, daňoví poplatníci měli smůlu.

Za mě - Trikolóra rozšířila řady svých kontroverzních (a ne zcela morálně čistých) tváří o Vladimíra Železného a Petra Štěpánka. Jak jsem již psal na začátku - zbývají snad jen Boris Šťastný a Vlastimil Tlustý. Klause ml. jsem viděl jako naději na politické scéně, ale tohle je "pohřbívání zaživa". Kdo tohle seskupení bude volit je otázkou.

Licence článků: k volnému převzetí za účelem zveřejnění.

Autor: David Dvořák | čtvrtek 18.6.2020 20:30 | karma článku: 32,02 | přečteno: 1158x