Katalánská šachovnice – na tahu belgický soud.

Ukazuje se, že Puigdemont a jeho exministři mají postup promyšlený. Role slona v porcelánu se sice ochotně a iniciativně chopil Madrid, ale teď přichází důležitější tah … a nezávidím belgickým soudcům.

Když byl mumraj okolo katalánského referenda, tak jsem zaregistroval rozhovor Češky žijící v Katalánsku. Říkala, že Katalánci o všem diskutují, padají různé argumenty a názory. Proto to trvá dlouho a z pohledu externího pozorovatele jsou málo „akční“. Jenomže – oni se vždy prý nakonec na něčem dohodnou a pak to mají promyšlené … říkala. A ukazuje se, že naše krajanka má asi pravdu.

Tak si to zopakujme – sesazená katalánská vláda v čele s Puigdemontem byla zvolena v řádných svobodných a demokratických volbách. V tamním parlamentu byly různé strany zastupující Katalánce a demokratickým hlasováním zvítězil názor těsné většiny uspořádat referendum o samostatnosti Katalánska. Pokud jste jako občan a volič šli hlasovat, tak vězte, že hlasovací lístek ve vaší ruce je takové nebezpečí, že na obranu proti těmto nebezpečným „zbraním“ bylo nutno použít gumové projektily a názory v pomýlených hlavách narovnávat obušky. No, co si budeme povídat – mírumilovná EU a její hodnoty.

Dále – pokud demokraticky zvolení politici začnou uplatňovat vůli obyvatel, tak jak vzešla z lidového hlasování, pak je to tak těžký zločin, že na svých 25-30 let už čekají ve vazbě. Demokraticky zvolená katalánská vláda, je tímto samozřejmě sesazena a v Katalánsku je vyhlášen de-facto protektorát Madridu. Pozornost mainstreamu EU se nevěnuje vazebně stíhaným, ale „zbabělému“ útěku Puigdemonta a některých jeho exministrů do Bruselu. Předkládáno k uvěření je, že chce zbaběle uniknout trestu požádáním o azyl. Všichni se smějí ….

Madrid, co by slon v katalánském porcelánu neváhá a vydává EU zatykač, přičemž si myslí, že když na Katalánce nezafungovala síla, zafunguje síla o trošku větší. Zajímalo by mě, kdo jim radí … to nemůže být ani putinův agent, to musí být Putin osobně. Jinak to není možné …

A Teď mezifinále – Puigdemont je s některými svými exministry v Belgii pravděpodobně proto, protože belgické zákony umožňují nevyhovět evropskému zatykači, pokud je podezření, že může po zatčení dojít k porušování základních lidských práv…. ha ha.

Takže situace je nyní následující - Puigdemont a jeho exministři se dobrovolně vydali belgické policii ihned poté, kdy dorazil evropský zatykač. O uplatnění EU zatykače ovšem musí rozhodnout belgický prvoinstanční soud – a může jej odmítnout, pokud by to vedlo k porušování některého ze základních lidských práv …. EU je přece na dodržování ZLP přeci postavena … no ni?

A copak před dobrovolným vydáním se belgické policii Puigdemont a jeho exministři udělali ?? Nic menšího, než že se postavili před novináře a prohlásili, že uplatněním EU zatykače dojde k porušení jednoho ze základních lidských práv – práva na sebeurčení …. práva, kterého má EU plná ústa a pro jeho dodržování neváhá bombardovat nejmenované hlavní město…

Nezávidím rozhodování belgickým soudcům ….

Autor: David Dvořák | neděle 5.11.2017 20:20 | karma článku: 32,91 | přečteno: 1085x