Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

COVID - proč novináři nepokládají relevantní otázky?!

Rád bych poukázal, jak a kde vzniká "základní stavební kámen" pro zpochybňující teorie všech "chřipečkářů" a "popíračů" COVIDU a jeho vážnosti. Závěr nechť si každý udělá sám.

Dnes, resp včera v 23:59 vyšel na PP tzv. půlnoční rozhovor s Zuzanou Sargovou, předsedkyní zdravotnických odborů ve Fakultní nemocnici Ostrava. V době, kdy přes masívní mediální práci na hrůzostrašností novodobého moru tomu možná až polovina občanů odmítá uvěřit, je zveřejněn delší rozhovor s pracovníkem největší nemocnice v Moravskoslezském kraji. Ten rozhovor by se dal klidně označit za - mnoho slov a žádná fakta... zkrátka, pokud by se tím daly vyplnit mezery mezi skly v oknech, pak by to mohla být výborná izolace.

Otázkou pak je, proč novinář nepoložil relevantní otázky (ač nepochybně měl) a předsedkyně odborů pak, opět z neznámého důvodu, neměla potřebu doložit vážnost situace. Vlastně, novinář jednu otázku směřoval k tomu, jak na tom FN Ostrava ve skutečnosti je, ale paní Sargová odpověděla vyhýbavě, něco v tom smyslu, že vedení zajistilo .... což zrovna důvěryhodnost neposiluje.

Tak jsme se mohli dozvědět, že jarní vlna byla v podstatě takové těžší cvičení, že stát pro zdravotníky tentokrát zareagoval dobře a včas, že funguje organizace péče o děti zdravotníků, že jsou vypláceny vyšší rizikové odměny, že snad asi už brzo dorazí i slíbené odměny za jarní pracovní nasazení .... zkrátka mnoho informací naprosto o ničem. Já sem ale vycvičený z dob bolševika a rád bych tedy (stejně jako tenkrát) poděkoval za výklad, jak mám věc správně politicky chápat, ale přeci jenom bych preferoval fakta. A protože jsem je v rozhovoru postrádal, pak si je musím dohledat sám. A tady to začíná, osoba nepochybně s přesnými informacemi tyto, z neznámého důvodu, neposkytuje a proto přichází na řadu novinářské investigativní "samokutilství", které může snadno (jak ukážu) dojít k diskutabilním závěrům, leč v souladu s logikou.

Já bych očekával, že v době, kdy skupina občanů, větší než malá, nevěří na pandemii a zlehčuje COVID bude rozhovor s osobou znalou směřovat především k vyvrácení fám a nesprávných názorů. Podle mého měl dotazující se novinář trvat na odpovědi, jak na tom vlastně FN Ostrava je. Protože netrval, pak lze učinit několik závěrů - a/ je to hlupák, který je novinářem nějakým omylem, b/ není to neschopný novinář, ale zveřejnění odpovědi by posílilo nesprávné názory a nakonec za c/ předsedkyně zdravotnických odborů vyloženě odmítla uvést relevantní údaje.

Dnes nemáme "Hlas Ameriky" nebo jiné západní vysílače, kde jsme tenkrát mohli zjistit pohled druhé strany, ale máme internet. A tak se můžeme oficiálně dozvědět, že FN Ostrava by měla mít 1100 lůžek a být v podstatě spádovou nemocnicí pro oblast s 1,2 miliónem obyvatel. Z rozhovoru pak vyplývá, že pro COVID pacienty nejsou vyhrazeny všechny lůžka. Lze tak učinit sice logický, ale částečně chybný závěr - jestliže je FN Ostrava spádovou nemocnicí pro oblast s 1,2 mil obyvateli, pak i kdyby bylo obsazeno všech 1100 lůžek pacienty s COVIDEM, pak by vážné rozšíření nemoci COVID dosahovalo v množině 1,2 mil. obyvatel 0,091%, což jistě není údaj, který vystraší. Závěr to bude ale částečně nesprávný, protože jednak v dané spádové oblasti jsou i jiné nemocnice, kde nepochybně leží pacienti COVID pozitivní a druhák, už z rozhovoru vyplývá, že část těchto pacientů jsou hospitalizovaní už jen z důvodu, že je "doma" z různých důvodů nechtějí, tedy se "sociálních" důvodů.

Nicméně, na internetu můžete narazit i na interaktivní mapu "Kapacita lůžek a aktuální počet hospitalizovaných v Česku", kde si můžete po krajích rozkliknout, jak na tom daný kraj je,co se týče JIP, nasazení podpory dýchání ... atd. A pokud si to vše proklikáte, tak můžete usoudit, že ty čísla nejsou, vzhledem k počtu obyvatel kraje, vysoká. Tohle je diskutabilní, protože nemáme hodnoty k čemu vztáhnout. Netušíme totiž, jaká byla běžná situace před pandemií COVID-19.

Jako argument ukazující, že relevantní otázky v rozhovoru prostě padnout nemohly, pak může posloužit oficiální web ČSÚ, kde můžete najít oficiální údaje o vývoji počtu zemřelých v ČR. ČSÚ však už z principu může zveřejňovat své statistiky s časovým zpožděním, proto zde najdete aktuálně údaje do 36. týdne vč., tedy do 6. září 2020. A tato statistika rozhodně nevypovídá o nejstrašnější pandemii všech dob, naopak stále dokazuje, že úmrtnost nevybočuje z "normálu".

Pokud náhodou čte tento blog předsedkyně zdravotnických odborů ve Fakultní nemocnici Ostrava paní Zuzana Sargová nebo jiný zaměstnanec FN Ostrava, který má přístup k relevantním údajům, odpovězte prosím - min. v diskuzi pod blogem, v zájmu vyvracení "konspirace popíračů COVID", na následující otázky:

  • kolik lůžek má FN Ostrava, resp. zda je údaj 1100 lůžek na oficiálních www stránkách správný
  • je pravda, že FN Ostrava je spádovou nemocnicí pro oblast s 1,2 mil obyvatel? Pokud ne, tak pro jakou.
  • kolik hospitalizovaných pacientů s COVID-19 má FN Ostrava, z toho
    • kolik je hospitalizovaných pacientů s COVID-19 s těžkým průběhem
    • kolik je hospitalizovaných pacientů s COVID-19 ze "sociálních" důvodů.
  • k evidenci úmrtí ve FN Ostrava
    • eviduje nemocnice úmrtí s primární příčinou COVID-19, pokud ano, pak sdělte počet
    • pokud neexistuje evidence úmrtí s primární příčinou COVID-19, ale jen "v souvislosti" s COVID -19, pak sdělte počet
    • aby bylo možno odhadnout míru nebezpečí, sdělte pro identický časový interval úmrtí ve FN Ostrava pře pandemií COVID-19 (např. průměrný denní nebo týdenní interval)

Za reakci předem děkuji.

Licence článků: k volnému převzetí za účelem zveřejní

Autor: David Dvořák | neděle 1.11.2020 13:13 | karma článku: 34,38 | přečteno: 1839x
  • Další články autora

David Dvořák

Přeplněné nemocnice? ... tak moment!

Aktuálně největším strašákem je hrozba přeplněných nemocnic, resp. jejich kolaps. Na subjektivním pohledu popsaného níže bych rád poukázal, jak je s námi manipulováno.

2.3.2021 v 10:21 | Karma: 38,99 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

V Košicích vykládají Sputnik a Čaputová blouzní o výhodách neexistujících dodávek EUvakcín

Na strop Vůdcova bunkru dopadaly bomby Rudé armády a nejvyšší představitel nacistické říše mluvil o konečném vítězství, které je za dveřmi ... nic jiného mě nenapadlo při čtení aktuálních slovenských zpráv.

1.3.2021 v 21:33 | Karma: 41,49 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Koronavirus - fakta a logika

Na téma COVID-19 se už vyjádřil kdekdo, tak snad bych mohl i já ... Příspěvek je v podstatě reakcí na článek sociologa Petra Hampla "Jak by se současná epidemie řešila za Husáka?"

28.2.2021 v 11:26 | Karma: 32,04 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Proč mne zajímají volby v USA ...

Dá se říct, že je mi více méně lhostejno, zda bude za oficiálního vítěze prohlášen Biden nebo Trump. Důvody, proč se o tamní volby zajímám jsou jiné a v podstatě jen dva.

8.11.2020 v 13:31 | Karma: 30,35 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Sluníčka horovala pro migranty, nyní horují pro Bidena ... co dodat

Snad jen, že ten nutkavý a přirozený instinkt nasměrovat věci k opravdu velkým "výzvám" (tradiční češtinou - k obrovským průšvihům) je neomylný. Taková ideologická kotva, jistota v tom dnešním multi-kulti světě.

7.11.2020 v 13:13 | Karma: 42,51 | Přečteno: 2189x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik