Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Želvy Ninja: Mutantí chaos - 70 %

Poté co se čtveřice malých želv proměnila v mutanty se jim dostalo ninjovského výcviku, aby se ubránily před nemilosrdným okolním světem. Bohužel jim není dopřáno poklidné dospívání, protože na jejich bedrech spočine osud světa. 

Snahy o záchranu Země budeme svědky v animovaném dobrodružném akčňáku vzniklém na základě kdysi populárního komiksu a seriálu. Tento snímek byl stvořen dvojicí Jeff Rowe a Kyler Pears se zkušenostmi s kreslenou tvorbou. Želvám propůjčili svoje hlasy Micah Abbey, Nicolas Cantu, Brady Noon a Shamon Brown Junior. Ty doplňuje Ayo Edebiri, vedle které je možné zaslechnout několik známějších herců v epizodních rolích.

Po nepovedeném policejním zásahu v genetické laboratoři unikne do kanalizaced neznámá látka. Tam zasáhne čtyři malé želvy (Micah Abbey, Nicolas Cantu, Brady Noon, Shamon Brown Junior) a zmutuje je v humanoidní bytosti. Vedle toho to schytá i krysák jménem Tříska, který se rozhodne o tyto bezbranné tvorečky postarat a postupně se tak trochu stane jejich otcem. Po neblahé zkušenosti s lidmi je začne vyučovat bojovým umění až se z nich stanou praví a nefalšovaní ninjové, takže si na ně již žádný člověk nepřijde.

Než byste řekli švec, tak se z želv stali puberťáci toužící po prožití řádného dospívání jako každý jiný. To je ovšem dost těžké, když je otec většinu času drží v kanále, aby je ochránil před vnějším zlým světem. Ovšem jak už to v tomto věku bývá, tak zrovna nevynikají poslušnosti, takže se stejně vydávají ven zažít dobrodružství. Při jedné takové výpravě narazí na novinářku April (Ayo Edebiri), které je díky nim ukraden skútr. Nicméně umění želv vyústí v to, že pachatelé rychle skončí na jedné hromadě a ukradená věc se vrací zpět majitelce. Tato zkušenost vzbudí v April touhu po tom, aby se o nich dozvěděla víc.

Želvy Ninja po této hrdinské akci usoudily, že se svými schopnostmi mohou zatočit s místní vlnou zločinu. Navíc by to byla skvělá příležitost pro to, aby je lidé dokázali přijmout mezi sebe. Nakonec naši hrdinové zjistili, že toto řádění má na svědomí banda mutantů pod vedením obří mouchy. S našimi želvami mají mnoho společného, ovšem na rozdíl od nich se chtějí s lidskou hrozbou vypořádat tak, že ji vymažou ze světa. Tento rozkol v náhledu na život vyústí v boj, který rozhodne o budoucnosti planety Země.

Tento film na první pohled zaujme svým obrazovým ztvárnění, které si jde svou vlastní cestou a v žádném případě se nepokouší zapadnout do žánrového mainsteamu. Stylizace je poplatná temnému vzezření původního komiksu, které s grácií přenáší na plátno a poskytuje neotřelý zážitek. Převažují zde především tmavé barvy, doplněné retro neonovou barevností, což dohromady evokuje zločinecké podsvětí. V určitých chvílích nabízí spojení kompozice, obrazu a detailů až umělecký charakter, který by ospravedlňoval i samostatné vystavení jako výtvarného díla.  

I když by se na první dobrou zdálo, že se děj primárně točí okolo souboje mezi dobrem a zlem určujícím osud světa, tak to není tak úplně pravda. Spíše je to příběhem o rodině ve vztahu k dospívání, kde se řeší touha někam patřit a zařadit se do společnosti bez ohledu na množství odlišností od průměrné populace. Ale pokud se to nedaří, tak je nutné vytrvat, a ne si vybíjet svůj vztek a frustraci na okolní společnosti. Tyto pocity se ovšem netýkají pouze dospívajících, nicméně jsou vlastní každé lidské bytosti bez ohledu na věk.

Tím jsme se hezky přesunuli k dospělým tématům, protože ač se to může zdát neobvyklé u animovaného filmu, tak právě lidé ve zralejším věku jsou tady cílovou skupinou. Vlastní dospívání je sice dávno pryč, ale potomci v tom jsou až po uši. Rodiče musí pochopit, že dítě si chce zařídit svůj vlastní život, osamostatnit se a vyletět z hnízda. Ale to je bohužel v silném rozporu se snahou své „děťátko“ za každou cenu ochránit před tím velkým zlým světem. Jako většinu věcí v životě to lze chytit za správný nebo špatný konec. Z tohoto důvodu není možné nahlížet na hlavního padoucha příliš černobíle jelikož i on měl v úmyslu zajistit lepší život pro své souputníky, pouze jím zvolené metody nebyly zrovna nejšťastnější.

I celkovou převažující atmosférou se mířilo hlavně na generaci, která dospívala na přelomu osmdesátých a devadesátých let a ráda si s notnou dávkou nostalgie zavzpomíná na to období bezstarostnosti. K tomuto účelu se využívá dobová hudba s převahou klasického hip hopu. Celkově z většiny detailů sálá dobová energie a mladistvé naladění.

Snímek určitě dokáže nahrát pár bodů i mnohými akčními scénami, které poutají pozornost svou zběsilostí a důrazem na choreografii bojových umění, a přitom jsou ještě doplněny několika komediálními nekoordinovanými vložkami. Občasná zábavná hláška také není k zahození. Zrovna toto je jedna z mála součástí filmu přístupná pro všechny generace.

Každému je asi teď již jasné, že obsahu pro děti tady není tolik, kolik by se dalo předpokládat. Najdeme tady sice souboj dobra se zlem, ve kterém se jasně ukáže, že rodina a přátelství dokáže překonat všechny překážky a zvítězit nad zlem, lží a nenávistí. To je tak jediná věc primárně určená pro malé diváky, protože dalšímu typickému nešvaru animovaných filmů, a to výskytu množství barev a roztomilých zvířátek se autoři vyhnuli velkým obloukem.

Jedná se o vcelku povedený akční animovaný film, který na první pohled zaujme svým nadmíru propracovaným a temně neortodoxním obrazovým ztvárnění. Nabízí poutavé akční scény s rozumnou porcí zběsilostí a dostatečně kvalitní příběh zaměřený na důležitost rodiny. Cílí se především na ty, kteří byli dětmi zrovna v době, kdy nejvíce letěl seriál a komiksy, a proto se tak trochu veze na nostalgické vlně. Celkově se jedná o snímek, který zaujme více dospělé, ale jejich potomky to pravděpodobně také nezklame a nebude nudit.

Automobily

Při prvotní záchraně Aprilina skútru hraje důležitou roli Mini Cooper. Želvy Ninja se snaží odvézt nebezpečné zařízení od nepřátel v dodávce GMC Savana, zatímco v závěrečné honičce využijí služeb Mitsubishi Delica Star Wagon. V jedné z honiček nalezneme Chevrolet Step Van pronásledovaný policejním Chevroletem Impala.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/880687-zelvy-ninja-mutanti-chaos/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt8589698/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_%25C5%25BEelv

https://www.imcdb.org/movie.php?resultsStyle=asImages&sortBy=4&id=8589698

Autor: Daniel Trojan | pátek 27.10.2023 19:00 | karma článku: 4,72 | přečteno: 57x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,68
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.