Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Studovat VUML se vyplatilo?

Někdo to studoval z hrdosti, někdo z nutnosti, někdo z vypočítavosti a stejně to bylo o něčem jiném. Mít špatný kádrový profil bylo před rokem 1989 stigma, které bylo překážkou pro kariérní postup. Mezi kotelnou a prvním tajemníkem státostrany bylo mnoho stupňů přežívání, které zajišťovalo živobytí.

Na vysoké škole, pokud učitel nebyl straník, očekávalo se angažmá ve svazu mládeže a pro ty starší např. ve Svazarmu, aby byl kádrový profil aspoň trochu vylepšen. Ale vždycky to bylo o nějakých kompromisech. Povolení k vědeckému růstu ovšem podmiňovalo absolvování "Vysokého učení marxismu leninismu" Ne, že bychom se do této pocty hrnuli. Byla nám nadělována za odměnu. Když už jsem se jí dočkal, psal se rok 1988. Gorbačov už v Moskvě provozoval glasnosť a v československé době ledové se soudruzi ani náhodou nechystali, pustit otěže rigidnímu socialismu poučenému krizovým vývojem roku 1968. Před krachem 1989 bylo naše vedení papežštější než mrtví apoštolové z Moskvy, odkud už dva roky vanul úplně jiný vítr. V žádném případě nehodlali pustit ani moč ani stolici. Protože máslo na jejich hlavě by velmi rychle roztálo.

VUML byla neuvěřitelně efektivní instituce. Celé to divadlo řídily jen tři, respektive dvě osoby. Ředitel, zástupce a ekonomka. V každém ročníku tříletého kursu bylo tak cca 100 frekventantů, složených dílem z úředníků, policistů učitelů a dělnických kádrových rezerv na mistry, náměstky a ředitele. Odkojen státnicí z marxismu-leninismu, povinné součásti vysokoškolského vzdělání, jsem nebyl zaskočen obsahem, ale formou jakou jsme byli vtaženi do systému "vzdělávání" v dělnickém hnutí, marxistické filosofii a politické ekonomii. První dva předměty byly o ničem, ale politická ekonomie, dokud se popisovalo fungování kapitalistické společnosti, pasovala s výhradami se z toho dá čerpat dodnes. Socialistická část už byla velmi nesrozumitelná a snažila se nějak zamlčet, že navenek kapitalismus, uvnitř koncentrák. To se těžko obhajuje.

Měli jsme tam spolužačku, manželku ředitele Ústavu marx-leninismu na vysoké škole, nejen že byla poučená od manžela. Byla i velmi chytrá. Všechno měla v malíčku a po několika opravných vstupech do výuky, světe div se nahradila učitelku a postavila se za katedru. Tehdy jsem pochopil, že dostat na konci roku známku lepší než dvě znamenalo učit v nižším ročníku. Tak to bylo zařízeno. Dospělí lidé se navzájem trápili učivem z něhož se pro budoucnost dalo použít sotva 5% a jen jako odstrašující příklad.

Nezapomenu na chvíli, kdy jsem v diskuzi o "vědeckých" metodách v ekonomii, posílen moskevským procesem demokratizace, prohlásil socialistickou ekonomiku za experiment, který neměl úspěch a že bychom si zasloužili novou lepší teorii. Nic víc. Kdyby pohledy, mně neznámých sousedů v lavicích vraždily, už jsem byl mrtvý. Rychle mně donutily omezit mé nápady, ale cejch už jsem měl vyražen. Domníval jsem se naivně, že všichni poslouchají zahraniční rozhlasové vysílání a sdílí můj smutek nad stavem našeho hospodářství a mírou totality. Ne oni stáli hrdě a pevně na hrázi socialismu. Celkem 300 lidí se každým rokem dostalo do mlýna stranického vzdělávání, které mělo, jak jsem později pochopil hlavní smysl v tom, aby prověřilo, buď loajalitu, nebo výdrž nebo míru reakcionismu v lidech vystavených ideologické masáži. Pečlivé záznamy, vedené o každém studentovi, jistě nevynechaly žádnou reakci případného nepřítele, nebo mazanost či chytrost v rámci indoktrinace. Celý ten cirkus byl jen test povah a charakterů. Nehynoucí obdiv skládám nad bezůčelně vynaloženou efektivitou procesu, nazvaném VUML. Jejich škoda, že se tato organizační schopnost nepromítla do ekonomiky. Ještě tu mohli chvíli zaclánět.

I když, to podstatné, co chybělo celé té organizaci, byla dobrovolnost. Přiznávám se. Mám nedokončené vzdělání Vulkanického Upevňovače Marx Leninismu (policejní pendrek) Do druhého turnusu přišla sametová revoluce, při níž jsem své marxistické učitele viděl stát pod tribunou, házet viktorky a zpívat "Tam u nebeskejch bráán" Dodnes si nejsem jistý, zda to měli jako stranický úkol od STB, nebo jestli si tam honili alibi. Podstatné bylo, že mi kalili radost z té revoluční změny a pomohli pochopit, že nebude jen holaj solaj. Že oni jako poslední strážci výdobytků socialismu zklamali, a že už nikdo neuhlídá naše národní bohatství před obchodníky s deštěm.

Autor: Daniel Řehák | pondělí 19.5.2008 19:04 | karma článku: 26,85 | přečteno: 6519x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Globální prediktoři

Za globální prediktory jsou označovány síly skryté za denními událostmi, silové vektory, které neřeší konkrétní problémy, ale jen povzbuzují nebo potlačují trendy společenských pohybů bez ohledu na následky.

24.9.2015 v 18:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Ekologie v praxi

Když jsem se kdysi vzmohl na panelákový byt, brzy jsem přestal být jediným obyvatelem. Na umakartový záchod se mi nastěhovaly rybenky.

16.9.2015 v 19:04 | Karma: 17,12 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Jak zajistit, aby ČR byla cílovou zemí pro imigranty.

Když se v kůži Syřana, Afghánce, Eritrejce atd. pohnu s válkou zbídačelé země a spálím za sebou mosty, jsem v situaci, kdy si kromě záchrany holého života mohu rozhodnout, že půjdu za tím nejlepším co se mi (ne)nabízí.

4.9.2015 v 17:15 | Karma: 18,92 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Lorem ipsum

Napsat blog vyžaduje jisté úsilí. V latině je to ještě složitější. Naštěstí existuje pomůcka, která to za vás vyřeší.

26.8.2015 v 15:04 | Karma: 8,67 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Duch nemoci

Po létech zkušeností jsem zjistil, že nás potvora nakažlivá choroba opouští až ve chvíli, kdy si nakazí nějakého jiného člověka. Usilujíc o bludný balvan, nabízím vysvětlení.

10.7.2015 v 18:10 | Karma: 5,92 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe