Pořád zapomínáme, že i politik pochází z opice

Také by jste chtěli milovat své reprezentanty a doufat, že za vás všechno moudře a logicky vyřeší ?  Pokud se vám dělá špatně, nebo je vám úzko z informací o našem politickém rybníku, nemáte naději, že se to zlepší. Lidstvo nevymyslí nic lepšího než demokracii. Přitom demokracie je iluze, která nastává jen v okamžiku změny zřízení.

První zástupci lidu byli kmenoví náčelníci. Volila je celá občina a autorita vůdce zabezpečovala akceschopnost celku při ohrožení jiným kmenem nebo nepříznivými přírodními jevy. Přirozené vůdcovství je princip fungující od primátů. Feudalismus tyto opičí smečky rozlišoval podle územního a majetkového principu. I parlamentní demokracie z tohoto principu vychází. Politikové jsou stádem složeným ze skupin opic názorově odlišených.

Vůdce smečky musí být buď hodně velký, nebo mít sexy mozek, nebo být prohnaný a nebezpečný, případně zavilý a zásadový. Velké gorily co umí cenit zuby a občas někoho praštit ve své nebo cizí smečce. Každý vůdce má své křiklouny co na okraji kmenového území, aby ho vymezili, vřeští, močí a tlučou se v prsa. Stejně tak dnes křičí do mikrofonů, trousí úplatky, a snaží se vyvolat strach. Co s opičákem, co se dožil hájeného věku a nikdo ho už nechce poslouchat a nikdo se ho už nebojí? Šup s ním do senátu nebo rovnou na hrad, udělat z něj modlu.

 

Co by byl vůdce bez své smečky?  Jak je té smečky zbavit?  Stačilo by odebrat jim při nějaké další revoluci výhodu platby za práci v parlamentu a na věčné časy zakázat změnu tohoto nařízení? Když nebude politika zaměstnáním, zůstanou tam jen mocichtiví narcisové, nebo se tam dostanou bohatí filantropové.  Vymysleli by snad horší, navzájem si odporující zákony? Bylo by to horší než teď?  Kdepak. Bylo by to pořád stejné. Přírodu neobelstíš.

„Trvalé“ zákazy jsou možné jen za cenu nesvobody. Svoboda nás zase vrátí na stejný model řízení, který teď máme před očima. Opice nemá nárok vymyslet něco lepšího. Snad na to jednou přijdou třeba krysy.

Autor: Daniel Řehák | neděle 14.9.2008 20:53 | karma článku: 10,32 | přečteno: 817x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90