Nový svět a Matiční

To jsou názvy ulic v ústecké čtvrti Krásné Březno. Nový svět je i sousloví, které předznamenává nějakou představu o budoucnosti.  Souvisí mimo jiné i s etnikem, které se v lokalitě soustředilo. Není to zdaleka nejhorší vyloučená lokalita na území krajského města.  Slovy realitního makléře, který zde prodal zachovalý rodinný dům za cca 1 milion, je to jen 5 minut od centra města.

iDnes.cz

Tři pavlačové domy, které podle představ bojovníků za spravedlivou společnost měly být zlovolným úřadem městské části odděleny „nepřekonatelnou“ zdí, jsou dnes opuštěné a chátrají. Pár příslušníků společenství nepřizpůsobivých ještě přežívá v ulici Nový svět, Svádovské, Pekařské a  1.máje za tratí, kolmo na nádraží Ústí n. L. – sever, s umrtvenou budovou firmy ČD.

Ulice Nový svět je nyní přepůlena plechovou, opravdu nepřekonatelnou ohradou, oddělující svět těch, kteří jsou schopni zlikvidovat si i střechu i okna, když se na podzim trochu ochladí, od soukromé firmy, která převzala a využila podobně zničené domy a přičlenila je ke svému areálu.

Když to sečteme, tak umělý problém Matiční zdi, který na sebe strhl tolik pozornost, vyšuměl a vedle toho v tichosti, bez zájmu médií, probíhá definitivní oddělení světa, kde neuspořádanost vítězí nad světem s pravidly.

Je to malý předobraz nového světa, jehož zárodky už vznikly.  Politická korektnost nedovoluje skutečnost nazývat pravými jmény. Možná to má vést k zušlechťování populace, ale jen se tím zametají problémy pod koberec.  Ghetto = vyloučená lokalita, Cikáni = Romové, Lupiči = exekutoři, zloději a ignoranti = nepřizpůsobiví, atd., atd.

Dnes jsou vyloučené lokality ty zničené a obětované. Zítra budou vyloučené a střežené ty, které symbolizují řád a civilizaci. Demokracie v kombinaci s kapitalismem je prý nejlepší z možných uspořádání.  Nutno dodat, že jen pokud je koriguje slušnost, důslednost a vymahatelnost práva. Zatím to v českém prostředí probíhá, zdá se, tak nějak hůře, než jinde. Poučit se z chyb jiných je sotva možné, je-li to celé v základu tak snadno zneužitelné, jako v Řecku a kdekoliv jinde.

Zahledíme-li se však do budoucna a prostě extrapolujeme trendy, které společnost produkuje, je to smutná podívaná. Ano, může ještě zasáhnout „neviditelná“ ruka trhu a nepředpokládaně změnit to, co už probíhá a nezadržitelně se blíží. Diferenciace světa na enklávy pro lidi s možnostmi a na svět bez naděje.

Autor: Daniel Řehák | pátek 13.4.2012 0:42 | karma článku: 17,68 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90