Kdy se z daní staly berně?

(Mělo to být historické pojednání, jak občan ztratil vliv na uplatnění daní, ale zase mi z toho vylezl manifest.) Chci platit daně! Dobrovolně a rád.

Primárně proto, že tím dokazuji schopnost se uživit.V druhém sledu chci mít pocit, že jsou smysluplně využívány. Ochotný platič daně můžu být, když vím, kam se peníze ubírají a souhlasím s tím. Z daní se už dávno staly berně. Je to jen o velikosti a uspořádání celku, kterému se odevzdávám.

Pokud je činžák ve vlastnictví společenství bydlících,  většinou vzkvétá a krásní. Patří li dům, ve kterém bydlím velké správcovské firmě, která ho má jen ze spekulativních důvodů, nevyplatí se do něj investovat. 

Pokud obci zůstane většina mých daní a na radnici nesedí mafiánská klika, která si je rozdává a moje bydliště se zušlechťuje, chci dát i víc a dobrovolně. 

Nabízí se srovnání se státem. Mám li pocit, že nelze ovlivnit rozhodování oněch 200 zástupců, kteří brání za pětiprocentní hranicí svoje populistická témata, zlepšení údělu jednotlivého občana se nedočkáme. Nutí nás vybírat si mezi fuj a blé s černou, červenou nebo zelenou pomazánkou. Přestávám mít chuť, se na tom divadle podílet.  

Na jedné stránce nám ukapává náš národní dluh a míra zadlužení občana, chvíli to sledujte, je to poučné.

http://www.verejnydluh.cz/ 

Nezpůsobuje to náhodou taková národní fronta chytráků, kteří si nikdy neodsouhlasí nějakou reformu nebo zánik.  Jediná cesta jak osobně profitovat z tohoto stavu je vstoupit do jejich řad a užívat jejich výhody. Moc se mi mezi ně nechce, nemám na to žaludek. Ale třeba se mýlím, třeba bych také zmodral, zoranžověl, zrudnul atd. Chce to jen překonat onu morální překážku, co mi umožní ve vatě rozhodovat o budoucí chudobě druhých. Po mně potopa? To je přece strašně krátkozraké. 

Která strana mi zaručí, že bude uzákoněn zákaz zadlužování státu a bez ohledu na bezprostřední nouzi, zajistí prosperující budoucnost mých dětí? TOPOLÁNEK? PAROUBEK? FILip? Kalousek? lištička  s bursíčkem v pozadí?  Tak snad raději toho Fišera.

Autor: Daniel Řehák | pátek 19.6.2009 11:34 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1449x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90