Kdo dostane krajské trafiky?

Vybudováním krajů nás zase nachytali. Znovu jsem se předčasně radoval, tak jako při vzniku senátu. Porodili mrzáčka, protože jsou také zmrzačení. Občané Česka, státu s nezáviděníhodnou minulostí. Národ je otesánek, otesaný deformací, likvidací, odsuny a emigrací. Parlament je esencí češství a českého národa.

Nejednoznačnost, nekompetentnost, vychytralost, chudoba a sobectví přece nevyšlechtí nic, co by ji překonalo. Jen velkorysost dovolí vedle sebe vyrůst něčemu většímu, než je ona sama. Proto senát nemohl dostat rovné kompetence jako parlament, aby se nedej bože nestal protiváhou parlamentu.

Proto ani kraje nemohou být lepší a svobodnější, než je pseudodemokratická vláda.  Popustit otěže centralizované moci, předat prostředky ke správě území ze kterého vznikají? To může jen velkorysý člověk. Dávat je těžké a nechat dospět dítě bez omezování nejde. Co je blíž občanu? Někdejší model Vláda (mozek)-> Okresy (ruce) -> MNV (prsty) nebo model VLÁDA (Venca)-> Kraj (Vláďa) -> Město (Honza)-> Obec (Pepík)? Máme teď čtyři Hochy. Jeden rozhoduje o tom kolik si vezme z vaší peněženky a tím prozrazuje efektivnost svého vládnutí. Druhý si ulejvá z toho, co zbude  z nutných výdajů, třetí si hraje na svém písečku a čtvrtý vaří z vody.  

Čekal jsem, že krajům vláda přenechá strukturu vyškolených a kompetentních okresů a kraj bude jen politická žvanírna s nezbytným servisem poskytujícím jí teplo a svačinu. To, že vzniklo čtrnáct superokresů pro mne bylo zklamáním. Trafika pro odložené politiky a Příležitost pro mladé a potřebné, co si ještě nevydělali na vilku. Pohodové pracoviště pro úředníky, kteří měli čas utéct z druho- a třetiřadých postů z okresů a obcí, protože ti schopnější měli plné ruce práce.  

Od krajů můžeme čekat jen nějakou méně viditelnou formu korupce a je pro mě vzdálenější, než centrální vláda. Občané se o krajskou politiku vyjma osoby hejtmana nezajímají. To je důkazem, že kraj nemá takovou svéprávnost, jakou jsem předpokládal a proto je vnímám jen jako detašované pracoviště naší vlády. 

Autor: Daniel Řehák | pátek 26.9.2008 7:57 | karma článku: 27,08 | přečteno: 2524x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90