Kdekoliv stojíš jsi na vrcholu světa

Jak se vyrovnáte se  světem, ve kterém je všechno proti vám, nic se vám nedaří a chce se vám umřít?

Tečná rovina k Zemi v místě, kde se nalézáte, ať ležíte nemocní nebo sedíte na kolečkovém křesle, Vás pozdvihuje na vrcholek obrovského tělesa, nad nímž je největší lunapark vesmíru.

Čas vyměřený životem je iluze, kterou si v paměti budujete ze vzpomínek a z představ o budoucnosti. I mezi dvěma údery bičem můžete být šťastní, když nepromítnete bolest do přítomného okamžiku. Jak dlouhá je přítomnost? 10,5 nebo 3 vteřiny? Čím kratší, tím lepší může být váš život.

Velká bolest netrvá dlouho a dlouhodobá se dá vydržet. Jsme na to od přírody vybaveni. Krom toho bolest povznáší nad všechny starosti a mění vztah k hodnotám. Lehko se zapomíná na takovou zkušenost, když už jste zdraví.

Cokoliv změníte kolem sebe, změní obraz v mysli druhých.  Kohokoliv donutíte dělat něco pro Vás, bude  omezením jeho času. Klidně to čiňte, aby váš život dostal smysl. Jen nenechte svou práci, aby vás pohltila.      

Čekáte, že vás někdo nebo něco učiní šťastnými? Jen vy sami jste tvůrci svého štěstí. Potřebujete k tomu peníze? Každá koruna navíc vás od něj vzdaluje. Potřebujete k tomu člověka? Dožijete se zklamání. Ovlivnit můžete jen sebe a svůj pohled na svět.

Vlastnit něco znamená starost. Vzal vám už někdo něco? Cožpak to nepotřeboval víc než Vy, když proto pošpinil svou duši? Co Vás zabíjí je vztek, ztráta naděje, že najdete o co jste přišli, že potkáte dobrého člověka.

Má snad pes nebo kočka kapsy, oblečení? Pozorovali jste z čeho se radují? Jsou nám nejblíže, aby nás naučili jak se vyrovnávat s tím, co Nás potká. Každé zvíře je větší Guru než kterýkoliv indický filosof.   

Stydíte se někoho oslovit? V každém okamžiku jsou na světě miliony lidí, kteří čekají na dobré slovo a ne a ne se dočkat. Čekejte a svět Vám proteče mezi prsty.

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 4.9.2008 14:52 | karma článku: 15,37 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90