Jak to bylo dříve s daňovým zatížením?

Nepamatuji se, že bych se ve škole dozvěděl z dějepisu něco praktického. Místo nudných letopočtů a seznamu panovníků bych chtěl něco, co se dá použít. Teprve nedávno jsem narazil na konkrétní a praktickou informaci o tom, jak asi byli naši předkové daňově zatíženi. Oklikou z Ottova slovníku naučného, z informací o katastru. 

„Katastr (ze středolat. capidastrum, seznam daně z hlavy) daně pozemkové, jest úřední sepsání všech pozemků dani podrobených s udáním jejich polohy, majitelů, rozměru, kultury, čistého výnosu i příslušné daně pozemkové. Půda zemská, totiž pozemky, byly již od nejstarších dob a ve všech státech podrobeny dani, i bývalo vždy péčí vlád, vyšetřit čistý výnos pozemků a podrobit jej dani.Tereziánské úpravy berní rozlišovaly  dominikální a rustikální katastr (pro pány a pro sedláky).“

„Z pozemků a statků rustikálních platilo se 33%, tedy 1/3 hrubého výnosu jako daň pozemková; z pozemků a statků dominikálních 25% hrubého výnosu a později 29% hrubého výnosu. Císař Josef II. zavedl patentem ze dne 20. dub. 1785 tzv. katastr Josefínský. V patentu vyslovena byla důležitá a spravedlivá zásada pro roztřídění daně pozemkové. K uhrazení státních potřeb přispívat má každý majitel pozemků a statků stejnoměrně, totiž v poměru výměry a čistého výnosu pozemků. Tím přestat měl rozdíl mezi půdou dominikální a rustikální.“

Takže rozdíl mezi daněmi bohatých a chudých byl před Josefem samozřejmostí. Dokonce to i jeden feudál cítil jako něco nespravedlivého. Sjednotil, upravil. Tak na co si dnes stěžujeme?

Blbé na tom bylo, že si svůj desátek vzali ještě flanďáci to je celkem cca 40ti % zdanění. Myslíte si, že dnes jsme na tom se zdaněním lépe? Ale kdepak. Tenkrát ještě nebyla známá daň z přidané hodnoty (ó jaký eufemismus) a tak, když si to dnes sečteme s přímými daněmi je to plus minus na stejno. Vzpomeňte si kdy, slavíme den daňových prázdnin. Není to náhodou někdy v květnu? Jsme zase u obligátních 40% roboty na panském.

Na obranu dneška je nutno uvést, že když tehdy byla válka, rekvírovalo se až na dřeň a nehledělo se na to, jestli sedlák umírá hlady. Dnes se z těch daní aspoň najedí nějací sociálně vyčlenění a důchodci. Bohužel to přestává stačit. Pročpak asi.

Autor: Daniel Řehák | úterý 8.3.2011 22:29 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1671x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90