Hrůzy harassmentu

Zprávy o obtěžování učitelky v mateřské školce čtyřletým mladistvým v USA, jsou zprávami z jiného světa. Zřejmě to důsledkem právního systému, který umožňuje podávat žaloby a soudit se a vysoudit si v rámci precedenčního principu nemalé peníze. Americký kontinent v tom má tradici, která s dnešní civilizací nesouvisí, ale může poukázat na to kam to může vést.

GIOTTO - Jidasuv polibek

Historické výzkumy incké civilizace v jižní Americe potvrzují, že se batolící chlapci umisťovali do děr v zemi a matky jim podávaly prs s mlékem tak, aby se jich ani nedotkly. Důvodem byla výchova k tvrdosti a válčení, k omezení vazeb na rodiče a zamezení lítosti nad ztrátou. Jasně že to nesouvisí, ale je to příklad, kam požadavky společnosti zasahují. Bylo to selektivní a praktické, narozdíl od motivací dnešní společnosti hledající důstojnost pro slabší jedince. Je jasné, že i dnes lidských kontaktů i mezi rodiči a dětmi, mezi přáteli rapidně ubývá.

Od socialistických jeslí a mateřských škol, kde byly děti hlavně indoktrinovány, se i v rodinách značně ochladily kontakty doprovázené doteky a ještě nám teď ministryně zakáže poslední fyzický kontakt - facku :-)

Potřeba dítěte dotýkat se matky je přirozená a nedostává li se jí, dítě hledá náhradu. Byl jsem kdysi jako čtyřletý umístěn do ozdravovny na celé dva měsíce. Docela rychle jsem si vytvořil pouto na ošetřovatelky, které svoje instinktivní chování nepotlačovaly. Když pak přijel po delší době otec na návštěvu, skoro jsem ho nepoznal a odcizení způsobené systémem se dlouho napravovalo a možná, že nesmazalo úplně.

Vypadá to, že spolky, pěstující objímání jako druh terapie, už jsou dnes na odstřel, pokud si nevyžádají od frekventantů plnou moc. Nakonec se dočkáme i právního rámce pro objímání, líbání a jiné dotýkání. Třeba se časem v zákoně dočteme i to, jak vykonat soulož tak, abychom nezranili city nějaké gender komunity. Hynku, Viléme, Džamilo!

Autor: Daniel Řehák | středa 14.5.2008 13:51 | karma článku: 19,05 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90