Exkurze do pravěku

Skupina studentů kontaktní archeologie nasedla do časostroje firmy TIME a vedoucí exkurze nastavil čas na -30000 let B.C. Po krátkém zabzučení a záblesku se stroj přesunul do doby prosté všech civilizačních prvků. Zapnulo se maskování pláště a kombinéz účastníků, otevřel se poklop a nabídl pohled do krajiny.

Uprostřed plochého úvalu, sem tam porostlého křovinami a malými chlumy se táhl skalnatý ostroh, na jehož západní rozeklanější straně je vidět stopy lidské činnosti. Soustřeďují se kolem otvoru ve skalní stěně. Je tam prořídlá vegetace a rozházena spousta zbytků a kostí z mrtvých zvířat. Sem tam z díry vychází muži v kožešinách s oštěpy v rukou. Skupina se nenápadně přiblížila k malému otvoru vedle vchodu do jeskyně,  vedoucí zavedl sondu zaznamenávající pohyb i duševní pochody pralidí. Zapnul se odposlech a účastníci jsou svědky následujícího děje.

UF-UF, Matka rodu ŠVÉJ, sedí u ohně v Suché jeskyni, její obrovské půlky spočívají na medvědí kůži od NÉ-NÉ, nejlepšího lovce kmene. (upřímně řečeno - je to blbec, ale kůže nosí) Matka přemýšlí o ostatních. Všechny ráda nemá, ale v zájmu blahobytu a klidu občas připustí i toho RA-TA-TÁ co se pořád kohoutí a  ostatní popichuje. Proti konkurenčnímu kmeni z Mokré jeskyně je dobrý, stále ve střehu a hlavně nepříjemnej.

UF-UF má trošku problém s rozvrhem. Urodilo se a přežilo dost chlapů a všichni by chtěli obcovat i s jejími dcerami a uloupenými děvami z Mokré jeskyně. Ohlídat to všechno znamená udržet rovnováhu mezi lovci, a těmi co jim to moc nejde, ale zase můžou dobře poradit nebo rozveselit.

Mladý a drzý BÁ-BÁ už naznačoval že by za ní rád dosadil tu KLÁ, která už matku UF-UF vůbec neposlouchá a často mizí s BÁ-BÁ na dlouhé hodiny někam dozadu do jeskyně, zatímco matka musí udržovat oheň. Ještě že to sype a je čím krmit hladové děti.

Výňatek z referátu po návratu z exkurze:

Matriarchát byl legální bordel, první podnikání, kde výrobní prostředky (ženy a jeskyni) držela Matka rodu, spojovala s ním zároveň politickou moc. Rozhodovala o tom, kdo se ohřeje a nají, kdo si užije a koho vyobcuje.

Hádanka: Co má společného Věstonická Venuše a strana Věci Veřejné?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 4.11.2010 12:25 | karma článku: 12,28 | přečteno: 2133x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90