Davy géniů

řeší v Davosu nebo v poradních výborech finanční ekonomickou a politickou krizi. Co vlastně chtějí řešit, když karty už jsou rozdané. Čtyř(pěti, šesti)letý volební cyklus, snaha udržet se v privilegovaném postavení, vydělat bez skrupulí za každou cenu.  Už před rokem byly přepravovány nové osobní automobily po silnicích a železnicích v takovém množství, že bylo jen otázkou času, kdy automobilky postihne krize z nadvýroby.

Čím větší počet chytráků, tím hloupější se stává dav z nich složený, ovládaný jen emocemi. V čem je lepší krachující soukromá banka od státní, kde je alespoň malá naděje, že její špatná správa nezůstane bez trestu. Nechápu, proč vlády pumpují  peníze do soukromého bankovního sektoru. Propásly možnost zestátnit a zrušit takové banky, označit neschopné manažery a eventuálně jim zamezit v dalším zakládání podobných podniků.

No jo ony to „pravicové“ vlády nemůžou udělat, on by je pak nikdo nezvolil. Politikové by si zasloužili to, co už se stalo církvi. Oddělit je od moci a sekularizovat jejich apoštolskou činnost. Ať si shánějí na osvětu v marxismu nebo keynesiánství peníze od svých oveček. Takhle mi přijde, že daně slouží podobně, jako veřejnoprávní příspěvek na rozhlas a televizi, jen reklamu a bezduchý obsah, nahrazují prázdná politická hesla.

Čím se vlastně stát liší od firem? Jen mnohovrstevnatostí výrob a služeb. Kdokoliv řídí stát, měl by být apolitický a odpovědný těm co ho platí, daňovým poplatníkům. Hlavním kriteriem úspěšnosti by měl být dlouhodobý zisk a rozvoj. Kolik vlastně zbývá na politické zabarvení státu, když se 95% (105%) všech prostředků přerozdělí na nutné výdaje. Politikové jsou profesionálové jen ve žvanění. V řízení státu jsou to amatéři.

Ježkovy voči, to jsem se tu rozvášnil. Nemám patent na rozum a už vůbec nevím, jak bych to všechno řešil. Berte to jako poluci. Pokračujme klidně v plenění zdrojů a plození dalších nenasytů.  Vždyť krize trvá jen 2-3 roky a pak se zase rozjedeme.

Autor: Daniel Řehák | úterý 3.2.2009 16:50 | karma článku: 12,63 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90