- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Malé samčí i samičí květy jehnědovitého tvaru samosprašného stromu dávají vznik plodenství, podobnému ostružinám, nenapodobitelné a příjemné chuti. Překvapivě se sladkost i chuť plodů neodvíjí od barvy, protože různé druhy moruší mají vzhled od čistě bílých přes růžové až po sytě černé.
Není mnoho stromů, které by v době zrání více znečišťovalo okolí svými plody. Snad jen lípy, nebo topoly svou produkcí mohou konkurovat.
Stejně jako u spadaných hrušek, i pod morušovníky se to hemží hmyzem, který se na tomto exotickém stromě přiživuje.
Když se mi poštěstí dostat se k moruším v době zrání plodů, nikdy neopomenu trochu z těch plodů ochutnat. Nemám ambice dělat z této plodiny marmeládu nebo víno. Chuť tohoto plodu je nezapomenutelná a kouzlo jeho chuti tkví v tom, že se ho nepřejíte. Dozrává totiž postupně a nestejnoměrně. Tím se stává k masivní produkci nezpůsobilý a k mé radosti i dostupný.
V našem městě mám asi tři lokality, kde tento strom přesahuje ze zahrad a poskytuje kolemjdoucím skrze své plody svou službu, abychom i my mu následně posloužili tím, že ho budeme rozmnožovat a chválit..
Další články autora |
Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...