Čestné slovo s.r.o.

Chytré nápady, které ve světě peněz umožní pohodlně žít a stát se tak člověkem z druhého břehu jsou někdy velmi jednoduché. Pojištění nebo alespoň zajištění bezpečnosti pro vámi získané  peníze, je obchod se strachem. Většina lukrativních podniků zaměřených na finance, je o strachu, že přijdete o peníze nebo o zdraví nebo o živnost.

V civilizovaných oblastech, kde je alespoň zdání nějaké vymahatelnosti práva se pohybují lidé šedé zóny, vymýšlející různé finty, které svou hromadností a nízkým poplatkem vydají organizátorům pohodlné zisky. Pojištění je z tohoto hlediska vysloveně obchod se strachem, k němuž poskytovatel přispívá reklamními kroky a někdy je tento systém obavy ze ztrát ještě posvěcen státem.

Lepším příkladem podnikání, je systém PayPal, založený na tom, že elektronicky platíte skrze prostředníka, potenciálně podvodným obchodníkům. PayPal nese riziko i náklady na případné ztráty a za to získává exkluzivitu ve vztahu k bankám, úroky z objemu přesunovaného oběživa a reklamní potenciál Zákazníka to nestojí nic.

Na rozdíl od strachu, je loterie založena na prodeji naděje na výhru. Exaktně spočítaná pravděpodobnost, téměř nulové riziko, a proto neuvěřitelně lukrativní podnikání, i když se to ve světle osudu Sazky nemusí zdát. Manažer odháněl od firmy zisky výkřiky „huš, huš“. Už se asi nudil a měl toho dost. Jeho motivy zná asi jen on sám a jeho ošetřující psychiatr.
  
Byznys bezpečnostních agentur spočívá v tom, že kromě prodavačů v prodejně (firmě, skladu) stojí nějaký uniformovaný Ábel, který tísní lidské živly, které se zase snaží neumřít hlady, nebo si vydělat tak, jak jim to umožňuje vzdělání a nebo postavení ve společnosti. Bezpečnostní agentury nechrání nás, ale před námi. Tam, kde získají kradoucí, později loupící a posléze vraždící navrch, přestává platit jakékoliv právo, vyjma práva silnějšího a bezohlednějšího.

Tak se dostáváme k pirátství, které už je firmou zločinnou, řízenou, plánující a někdy i úspěšně hospodařící. Kdo by si pomyslel, že tato literární romantika ožije v tak zrůdné podobě, jako ve vodách Indického oceánu v blízkosti rozvráceného Somálska.

Všechno se to děje ve jménu peněz, přitom jsou to takové plastické a znehodnocované entity, k nimž se modlíme a někteří klaníme a jsme ochotni kvůli nim zemřít. Vidíte a slyšíte jak je to absurdní vynález, když na něm závisí vaše existence, budoucnost, život a smrt? Přesto je přijímáme a žijeme v nich i kdybychom netoužili zbohatnout. Je na čase jejich definici změnit.

Je to jednoduché. Mohli bychom je hromadně odmítnout, jako se to dělávalo s doklady, pokud někde byrokracie na identitě založila apartheid, nebo genocidu.. Jenomže dohoda o hodnotě peněz je tak rozšířená a zarostlá do našeho vědomí, že už si život bez nich ani neumíme představit. Jediná možnost jak zlomit jejich moc je, zrušit jejich fyzickou existenci a přenést je do kontrolovatelné elektronické podoby a  vymezit jim jen funkci elementárního oběživa v hodnotovém pásmu v rozmezí například 10000-1000000 jednotek(eur, dolarů, yuanů).

Jakýkoliv žijící člověk by měl právo a nárok na spodní částku bez podmínek. Většina těch, kteří vám teď kradou okapy nebo kanály si sednou k samoobsluze a budou propíjet svůj žold za život. Proč by také někde složitě kradli, když můžou bezpracně chlastat. Dokonce bych jim otevřel stavidla formou dotace v naturáliích. Co s takovými. Ať se sami zlikvidují. Drogy včetně alkoholu zadarmo a legálně.

Každý kdo by přesáhl horní hranici, by byl postižen snížením hodnoty peněz na úroveň horní hranice. Vidím teď většinu poctivých milionářů, kteří budou brblat, že je to komunismus. Ale množství peněz se jim snižovat nebude. Na soukromém kontě se bude snižovat jen jejich hodnota. Peníze jejich firmy se znehodnocovat nebudou, Jak bychom pak bez akumulace mohli budovat a investovat? Jen by se zisk po převodu do osobního vlastnictví podílel na zředění hodnoty jejich milionového limitního konta. Takový člověk by měl na účtu deset, dvacet milionů, ale za housku by místo standardní jednotky platil deset dvacet jednotek. Zkrátka měl by všechno zboží dražší. (vymyslel jsem pro to termín optický multimilionář, miliardář :-)

Vrátím se k somálskému pirátovi, který si úspěšně vymohl 1 miliardu výkupného, které se mu převede na jeho konto, protože fyzické peníze neexistují. Pokud by už tohle nevedlo k jeho usvědčení a likvidaci,  tak by se onen úspěšný pirát v okamžiku nákupu jedné housky stal dobrodincem, který rozdává každému pekaři na potkání 1000 jednotek.
Humorná představa, že? Potkat a nabídnout placené služby takovému miliardáři vás může dostat do stejného pásma a znehodnotit vaše peníze.

Ale protože se to zatím nikde nechystá a z něčeho žít musím, otvírám si právě obchod s čestným slovem. Je libo jedno dvě, deset kilo čestných slov?. Mám i balení po paletách pro zvlášť vypečené lumpy. Sloužilo by   jako garance při obchodech. Čím větší obchod, tím více čestných slov. Mám po vzoru PayPal  důkaz, že moje slovo je čestné a mám na to potvrzení ze školky. (To jsem ještě neuměl lhát). Dokonce tohle slovo ještě nikdo nevytuneloval, jako třeba to známé “myslím to upřímně“ Důkazem je, že ještě není zaregistrována  doména www.cestneslovo.com.  Není to příznačné?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | pondělí 4.4.2011 16:22 | karma článku: 9,09 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90