Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čáslavské zastavení IV. Vytržení

Jeden ze záložáků přelézal plot přes naší pracovní četu o dvou lidech (ostatní utekli a zašili se ještě dřív než jsme je dovedli na pracoviště) a povídá "To je hrůza, bydlím támhle v tom okně naproti už dvacet let, ale netušil jsem, že je tady taková pakárna." Rádi jsme ho pustili, narozdíl od černovlasého kudrnatého Mariana s krásným obličejem znetvořeným neštovicemi, z naší roty, který už po sedmé zmizel směr Eržika do východoslovenské vísky, Býval zachycen po cestě a snad se mu to jednou i podařilo. Důvod nám v emotivním přednesu plném citu sdělil po dopadení na čáslavském nádraží: "VEeď jAa ju mAam tak rAad!" Bejt tam sám, tak mu snad zaplatím i jízdenku.

Někdy se na nás usmálo štěstí a byli jsme vypuštěni do města, kde byly cca čtyři použitelné hospody, z nichž jen jedna měla úroveň. Hotel Bílý kůň na náměstí, na kterém jsme přísahali, že položíme život za komunistické Československo. Mazáci si plášť upravili do "pádla" (pod páskem si na zádech utvořili záložku) aby vypadali jako jitrnice a na hlavu lodičku, pečlivě zdeformovanou na jakési psaníčko, legračně zašpičatělé. Vnější znaky mazáctví, provokujících lampasáky vědomím dočasnosti jejich nadvlády dělaly z propouštění na bráně nejisté dobrodružství.

Občasné opití se stalo nutností a jedinou šancí vypadnout z neustálého napětí, soustavné pozornosti a nedostatku soukromí. Mělo to ozdravný psychologický účinek a pro mně i pochopení pro ty, co propadají alkoholu. Nedovolená donáška alkoholu do kasáren byla nepsanou povinností každého vojáka, poskytující útěchu méně šťastným bez vycházky nebo v trestu. Pokus propašovat alkohol a vyžebrat si nebo ukrást chleba z jídelny, kam se vojín Julek prosmekl mříží byl nakonec odhalen. Přímo před vrátivším se náčelníkem štábu v kabátě ukrytá litrovka vína vypadla a rozbila se. Právě v tu chvíli nám zkrze mříž podával úspěšný Julek kradený bochník. Piknik se nekonal a tři dny jsme čekali, než se na nás snesl trest trojnásobné vazby. Ve státě, na vojně a v base.

Jídlo na vojně je kapitola sama pro sebe. Čerstvý chléb bývá ukládán do skladu a k jídlu byl uvolňován až měsíc starý, čímsi impregnovaný a promořený chleba měkký sice, ale drobící se nechutný materiál, jehož jediná přednost byla, že neměl plíseň a že se po něm neprdělo. Radost nováčků z nepřiměřeně velkého řízku opadla ve chvíli, když zjistili, že se mají zakousnout do obaleného kusu hadru na podlahu. Litrové mléko v igelitových pytlících, vybavené krajovými mikroorganismy první týden vyvolávalo úporné průjmy, až jsem se radoval, že mám choleru a že budu propuštěn, nebo aspoň dlouhodobě nemocný.

Pokud jste nedostali vycházku nebo opušťák, volný čas se dal trávit různě. Sledování televize na PVSce od televizních novin do 22 hodiny. Uřízla často kus filmu, dávaného v hlavním sledovacím čase. Vojáci si k tomu dělali pohodu v podobě různých propašovaných lihovin nebo různých pochutin. Můj spolunocležník popíjel cosi z litrové lahve od vína. "Co to piješ?" ptám se zvědavě. Suše odvětil:"Alpský ryzlink, ochutnej!" Chutnalo to trochu jako bílé víno, ale mělo to zajímavou větrovou podchuť. "To je dobré, co to je? Kde se to dá sehnat?" "To je čučo s francovkou", To byly ty lepší výrobky. O chlebovém vínu, které kdekdo kvasil v utajených skříňkách jsem už mluvil. Co jsem si opravdu netroufl ochutnat, byla okena filtrovaná přes krajíc a "magorák" čaj, uvařený z tabáku. "Uvnitř útvaru bylo často navštěvované kino, ve kterém jsme viděli hodně válečných, ale i pohádkových filmů, se odehrávaly i živé výstupy známých umělců. Nezapomenutelnou šou jednoho herce předvedla Jitka Molavcová a další a další, kterým armáda pomohla přispět na vánoční dárky. Tenkrát byl docela teplý podzim a s několika sportovci jsme běhali kolem apelplacu, připomínaje si, že se to bude hodit až budeme před kýmkoliv utíkat.

Občas se někomu na chvíli povedlo odpoutat se z povinností služeb i společného prostředí. Absolvent Agrikola z Kremnice uhranul velitele praporu tvrzením, že má v rodné Kremnici přístup k tvorbě medailí, navíc byl talentovaný kreslíř. Byl vyčleněn do samostatné ubikace, slíbeno trvale privilegované postavení a cesta domů, za účelem tvorby. Přivezl krásné medaile s tanky a letadly, které si mezi sebou rozdali vojáci z povolání. Panská láska po zajících skáče. Likvidace jeho ateliéru byla záležitostí několika hodin po slavnostním aktu. Narozdíl od supícího Agrikoly jsme byli rádi, že máme zase mezi sebou stejně postiženého outsidera.

http://danielrehak.blog.idnes.cz/c/63744/Caslavske-zastaveni-V-Trenink-a-Cviceni.html

Autor: Daniel Řehák | úterý 30.12.2008 14:49 | karma článku: 15,05 | přečteno: 1395x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Globální prediktoři

Za globální prediktory jsou označovány síly skryté za denními událostmi, silové vektory, které neřeší konkrétní problémy, ale jen povzbuzují nebo potlačují trendy společenských pohybů bez ohledu na následky.

24.9.2015 v 18:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Ekologie v praxi

Když jsem se kdysi vzmohl na panelákový byt, brzy jsem přestal být jediným obyvatelem. Na umakartový záchod se mi nastěhovaly rybenky.

16.9.2015 v 19:04 | Karma: 17,12 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Jak zajistit, aby ČR byla cílovou zemí pro imigranty.

Když se v kůži Syřana, Afghánce, Eritrejce atd. pohnu s válkou zbídačelé země a spálím za sebou mosty, jsem v situaci, kdy si kromě záchrany holého života mohu rozhodnout, že půjdu za tím nejlepším co se mi (ne)nabízí.

4.9.2015 v 17:15 | Karma: 18,92 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Lorem ipsum

Napsat blog vyžaduje jisté úsilí. V latině je to ještě složitější. Naštěstí existuje pomůcka, která to za vás vyřeší.

26.8.2015 v 15:04 | Karma: 8,67 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Duch nemoci

Po létech zkušeností jsem zjistil, že nás potvora nakažlivá choroba opouští až ve chvíli, kdy si nakazí nějakého jiného člověka. Usilujíc o bludný balvan, nabízím vysvětlení.

10.7.2015 v 18:10 | Karma: 5,92 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe