Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2. Nebyls‘ v Rusku tak neraď. Pasjolok Centralnyj.

Třetí den nás čekal odjezd do goroda Vjazniki družebního města Děčína. Tentokrát vlakem.  Komsomolci nám zakoupili běžné lístky a jelo se směr Gorkij. (dnes Nižnyj Novgorod).

Cestou jsme se dozvěděli, že cestovat sice můžeme, ale že jen některá města nejsou zakryta (zakázaná) pro cizince. Byli jsme natěšeni, že se podíváme ve volných dnech do Gorkého, ale to nám nebylo dopřáno. Rozmístění zakázaných měst bylo tak šikovné, že jsme bez doprovodu prakticky neměli šanci se kamkoliv dostat.

Pasjolok Centralnyj, kam jsme po několika hodinách jízdy dorazili byla umělá obec vzniklá kolem kravína mezi blízkými obcemi (Luknovo, Namestovo, Vorobljevka), poblíž nádraží, které bylo tak daleko od města Vjazniki, že u něj, asi pro ty, kteří nedošli až do města, vznikla obec Novovjazniki. Střed Pasjolku se sestával z administrativní budovy kolchozu, pošty s univermagem (smíšené zboží), jídelnou (stalovaja) s ubytovnou a výstavním potěmkinovským kulturním domem, jehož velkolepá fasáda zakrývala pouze kinosál. Ke kulturáku vedla alej z jeřábů a pouličního osvětlení, za kterou by se nemuseli stydět ani v krajském městě. Jeřabiny na nich byly jedlé, ale jen namátkou. Byly mezi nimi takové, které zkroutily ústa trpkokyselostí. Řešili jsme jimi nedostatek vitamínů, proto ta zkušenost. Uprostřed aleje byl nádherný pomník rudoarmějce. Tento ovšem nebyl rudý, ale natřený stříbřenkou a vylézal do půli těla z černě natřeného betonového bloku stylizovaného jako šutr. Vztyčená ruka hrdinsky třímala dokonale vybarvený samopal a byla dvakrát delší než druhá, připomínal, že hrdinství se nevyhýbalo ani postiženým. Pomník stál za věčným ohněm, planoucím ze středu žulové hvězdy. Věčný byl jen asi tři dny. Potom ho nějaký komsomolec po grilování uhasil tělem panenky, zbavené všech údů a hlavy. Během našeho pobytu už se nerozhořel.

První co nás zaujalo, bylo množství much, které byly všudypřítomné. Byly i v ubytovacím prostoru nad jídelnou a obchodem. Tato kamenná stavba měla dřevěné patro, nejspíš dost staré a proto rozeschlé tak, že mouchy volně prolínaly stěnami, mezi nimiž nebylo žádného zateplení. Bylo tam neotvíratelné okno s malou větračkou, ve které byla síťka na mouchy, ale rozříznutá napříč. Pokorně poté vyspravena provinilým komsomolcem tak, že drát byl prostrkován podél trhliny  do dírek, kterými by proletěl i vypasený sršáň. Stěnou profukovaly i západní větry a protékala voda střechou do našich kravat (postelí)

Mouchy byly avizovány už doma a doporučeny mucholapky, které jsme hned rozvěsili. Za celý pobyt se chytly celkem tři mouchy. Mucholapka po vzoru súdánského řízku, který nemusel utíkat před hladovými obyvateli říkala zřejmě spěchajícímu suchému chlebu: „Meňá něznájut mně něnúžno ubegať.“ Ostatní statisíce much ignorovaly toto rafinované zařízení tak úspěšné v Čechách a sedaly si na všechno možné i na nás. Polední spánek nám zajistilo pouze prostěradlo, přetažené přes hlavu. Když jsme později viděli kravín, pasovali jsme ho na úspěšnou pěstírnu much, zcela zakrývajících v černé bzučící vrstvě hnůj, vyvážený vozíky za budovu.

Výhled z ubytovny byl na ulici Těchnologičeskaja, jejíž povrch byl pokryt hromadami hlíny porostlé heřmánkem a kterou tvořily dvorky dřevěnic a chlívků. Prostředkem ulice šlo elektrické vedení na různě nakloněných sloupech. Jako všechno vertikální ve Vladimirské oblasti se od svislice odkláněly sloupy veřejného osvětlení i dřevěné domy. Možná to bylo písčitým podložím, ale vsadil bych se že k dělníkům tam olovnice ještě nedorazila.

http://danielrehak.blog.idnes.cz/c/47914/3-Nebyls-v-Rusku-tak-nerad-Pasjolok-Centralnyj-Pokracovani.html

Autor: Daniel Řehák | sobota 30.8.2008 0:04 | karma článku: 19,59 | přečteno: 2301x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Globální prediktoři

Za globální prediktory jsou označovány síly skryté za denními událostmi, silové vektory, které neřeší konkrétní problémy, ale jen povzbuzují nebo potlačují trendy společenských pohybů bez ohledu na následky.

24.9.2015 v 18:10 | Karma: 14,17 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Ekologie v praxi

Když jsem se kdysi vzmohl na panelákový byt, brzy jsem přestal být jediným obyvatelem. Na umakartový záchod se mi nastěhovaly rybenky.

16.9.2015 v 19:04 | Karma: 17,12 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Jak zajistit, aby ČR byla cílovou zemí pro imigranty.

Když se v kůži Syřana, Afghánce, Eritrejce atd. pohnu s válkou zbídačelé země a spálím za sebou mosty, jsem v situaci, kdy si kromě záchrany holého života mohu rozhodnout, že půjdu za tím nejlepším co se mi (ne)nabízí.

4.9.2015 v 17:15 | Karma: 18,92 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Lorem ipsum

Napsat blog vyžaduje jisté úsilí. V latině je to ještě složitější. Naštěstí existuje pomůcka, která to za vás vyřeší.

26.8.2015 v 15:04 | Karma: 8,67 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Daniel Řehák

Duch nemoci

Po létech zkušeností jsem zjistil, že nás potvora nakažlivá choroba opouští až ve chvíli, kdy si nakazí nějakého jiného člověka. Usilujíc o bludný balvan, nabízím vysvětlení.

10.7.2015 v 18:10 | Karma: 5,92 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe