Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství není pro všechny

Piráti chtějí, aby manželství bylo pro všechny a taky pro každého – pro gaye, pro lesbičky, možná dokonce pro trojice či pro skupiny různého pohlaví a různých zástupců lidské či kdoví jaké říše. 

Ví ovšem naši noví zákonodárci, co, proč a z jakých důvodů ve skutečnosti po většině společnosti požadují? Pídit se po důvodech a promyšlených argumentech žádosti o manželství nejen pro muže a ženy na webu Pirátů či v oficiálních dokumentech je stejně obtížné jako marné. Laik se tedy může po právu ptát, proč vlastně lesbičky a gayové tak touží absolvovat sňatek a vstoupit do manželství. Napadá mě několik důvodů, z nichž nejsilněji vnímám závist: když to máte vy, heterosexuálové, my to musíme mít taky.

Závidíte? Tak si vymyslete něco svého!

Důvod je to možná lidsky pochopitelný, ale též ubohý, protože vede k válkám, jež vždycky skončí šrámy na obou stranách. Koneckonců – právě Piráti přece bazírují na jinakosti, jež je tak zábavná a zajímavá. Anebo musíme mít všichni všechno stejné? Je-li tomu skutečně tak, pak je třeba aktivity Pirátů a dalších aktivistických duhových skupin odkázat do patřičných mezí. Jak totiž před několika dny na stránkách Lidových novin vysvětlil zástupce Veřejného ochránce práv, jednoduché řešení je nemožné a legislativně takřka neproveditelné. K jeho argumentaci připojím ještě jeden důvod - docela obyčejně jazykový.

Termín manželství vznikl spojením slov muž a žena; předchůdcem manželství je malženka označující ženu muže. V jistém smyslu je v manželství vidět předobraz prvních kvót – byla a je instituci výlučně pro jednu ženu a jednoho muže. Ale čeština je jazykem tak bohatým a obdivuhodným, že se dá určitě nalézt nebo vymyslet odpovídající termín, jimž můžeme sňatky homopárů pojmenovat. Vždyť máme zvláštní termín i pro vztah jednoho muže a většího počtu žen (mnohoženství) nebo jedné ženy ve vztahu s několika muži (mnohomužství). Pokud nám gayové a lesbičky závidí, že máme sňatečný obřad a manželství, mohou si přece vymyslet něco svého, co bude jenom jejich, výjimečné, odpovídající, přesné, a přitom stejně slavnostní. Například lesbičství pro dvě lesbičky a gayství pro dva zamilované chlapy. Anebo pro obě stejnopohlavní dvojice termín duhopár, pokud byste si přáli něco poetičtějšího.

Rovnosti práv lze dosáhnout jinak

Druhým důvodem je prosté zrovnoprávnění, tedy stejné postavení sezdaných dvojic homosexuálních s páry heterosexuálními. Tento požadavek mám za logický a pochopitelný, pak si je ovšem zapotřebí nalít čistého vína a pravdivě srovnat právní úpravu, kterou dnes pro manžele máme v občanském zákoníku a pro partnery v zákoně o registrovaném partnerství. Právník výsledek zná, laika či Piráta však možná trochu překvapí: sezdané homopáry mají totiž řadu práv, jimiž manžele naopak převyšují: příkladem může být výživné pro rozvedeného manžela, jež rozvedení heterosexuálové zejména ženského pohlaví mohou dnes menšinám jen tiše závidět. Ani adopce dětí už dnes nejsou vyloučené a dědění je u registrovaných partnerů také stejné jako u manželů. Zásadní odlišnost mezi oběma skupinami vidím jen jednu jedinou: nedělitelné majetkové společenství nazvané společné jmění, jenž zatím vzniká výlučně mezi manžely. Třetím důvodem pro ten urputný tlak, který konzervativce mezi námi tolik rozčiluje, mohou být praktické problémy, které dnešním registrovaným partnerům komplikují anebo znesnadňují život v páru, popř. výchovu dětí (doprovod k lékaři, informace o zdravotním stavu a další drobnosti, které ovšem lze s trochou slušnosti vyřešit k všestranné spokojenosti). Připouštím však, že se někdo nechce spoléhat na dobrou vůli a chce mít právo napsané na papíře. Tyto změny lze zavést do našeho práva drobnou změnou zákona o registrovaném partnerství, odkazem na občanský zákoník nebo úpravou jeho závěrečných ustanovení. Proč tedy tolik vykřikování, nátlakových a halasných slov?

Možná, že stejnopohlavní páry jenom odpuzuje termín registrované partnerství, mající do naší jazykové malebnosti věru daleko. Nikdo přece nechce být někde registrován, podobně jako se mně nelíbí, že jsem osoba samostatně výdělečně činná. Nejsme bezejmenné osoby, určené k registraci, ale individuality plné citů, touhy, přání reálných i nesplnitelných. Dospělý člověk se však pozná podle toho, že se smíří s nevyhnutelným či nezměnitelným. Nakonec i když si menšina vybrečí, vyjedná nebo vysoudí pro všechny vztahy jednotné pojmenování, musí pochopit, na co se možná tou urputnou snahou snaží zapomenout: totiž že na věky věků zůstane menšinou v populaci většinové, heterosexuální.

Psáno pro MF Dnes

Autor: Daniela Kovářová | středa 2.5.2018 12:00 | karma článku: 39,90 | přečteno: 4874x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma: 27,56 | Přečteno: 614x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Pitomé úvahy nejsou trestným činem

Lidé mají různé nápady, jimiž se pokoušejí vylepšit svět. Některé se ujmou a Parlament je schválí (třeba snížení věkové hranice pro získání jednoho typu zbrojního oprávnění z 21 na 18 let, což právě tuto středu schválil náš Senát)

13.3.2024 v 20:56 | Karma: 32,50 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Lockdowny a restrikce skončily – zapomeňte

Pandemickou smlouvu sice ještě nikdo neviděl, ale už nyní se Rada EU chlubí, jak by ta chystaná konvence mohla posílit odolnost lidstva vůči budoucím pandemiím (zde).

9.3.2024 v 8:30 | Karma: 28,63 | Přečteno: 537x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Český právní řád a unijní právo

Následující text je pohledem senátorky, která se setkává s právem Evropské unie a s novými legislativními návrhy v každodenním provozu. Bohužel. Implementace jsou totiž skoro nejdůležitější součástí agendy zákonodárců.

1.3.2024 v 16:35 | Karma: 25,12 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Děti patchworkových rodičů a jejich traumata

Každé druhé manželství se rozvádí, dvě ze tří nesezdaných partnerství se rozpadnou. Dvě třetiny rodičů dnes žijí s jiným partnerem, a vychovávají tak patchworkové děti.

16.2.2024 v 10:26 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1211x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 190
  • Celková karma 30,09
  • Průměrná čtenost 2303x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik