Válka "Olověný cejch" v (G)aze - Reportáž z první ruky díl3

Po celou noc poračovala operace "Olověný cejch" proti palestinské armádě pod vedením Hamassu se sídlem v Aze (Arabsky Gaza) postupným ničením strategických cílů a zbíjením dalších členů Hammasu (celkem 250 teroristů), mezi zabitými teroristy byli také příbuzní Ismaila Hanii.

Mezi jiným byly zničeny sklady a slévárny na výrobu raket Kassám, televizní stanice, budova vlády a podzemní tunely pužívané k pašování zbraní do Azy. 

Ráno byly otevřeny přechody a do Azy je přesouvána humanitární pomoc.

K ostřelování začal Izrael používat dělostřelectvo a lod´stvo. V Městě Aze byl zasažen muniční sklad, který způsobil silný výbuch ze zničením stavby. Zde je třeba sdělit, že Palestinci skladují výbušniny v obytných domech. Celé Čtvrti jsou přeplněné výbušninami, zbraněmi a střelivem a střelba do jednoho domu může smést z povrchu země celou čtvt´.

Mezi občany byly rozšířeny letáky s varováním, aby se nezdržovali vdomech s výbušninami a v blízkosti členů Hammasu, protože tito jsou hledáni a je nebezpečí, že by byli také postiženi. Několik tisíc obyvatel Azy dostalo na mobil osobní zprávu s varováním a prosbou, aby odešli z domova, protože budova slouží jako zbrojní sklad a bude zničena. Zároven´ osobám blízkým členů Hammasu byly na mobily hromadně rozeslány adresné zprávy s varováním, nezdržovat se v jejich blízkosti.  

Izraelci dopsud zabili z 250 lidí asi 15 civilistů.


Tyto zprávy mají dva cíle. Jednak snížit na minimum postižení obyvatelstva a jednak demoralizaci Hammasu protože "Velký Bratr Šabak (šin bet)" ví o vás vše.
Vůdce Hamasu Chaled Mašal vzkázal z tajného bunkru v Syrii, že se nevzdá. 

V Izraeli začala mobilizace. Motivace Izraelců se mobilizovat je po letech ostřelování ohromující. Ministr obrany Ehud Barak přirovnal zatavení palby proti Hammasu k zastavení palby mezi USA a El Kaidou. Počet raket střílených na Izrael ze výrazně snížil.

Budu psát o událostech, která vyžadují trochu znalostí a tak bych s dovolením nekolik skutečností vysvětlil.

- Izrael má dva roky novou špionážní družici, která sleduje s povrch Iranu , Libanonu Syria a Azy s neuvěřitelnou přesností. Příkladem je lon´ské zničení syrského atomového reaktoru za pomoci Turecka a USA, ve kterém se měly vyrábět hlavice pro iránské rakety (na jedné z hlavic bylo napsáno Praha). Turci opravdu neměli rádi nápad, že budou mít na svém zadním dvorku výrobnu jaderných hlavic. Izraelci operaci připravili, odrušili nejmodernější ruský radar a syrský satelitní příjem. Assad se o zničení dozvěděl až v okamžiku návratu izraelských F16 z turecké základny. 

- Jsou rakety které si vás najdou podle umístění zapnutého mobilního telefonu. Telefonovat nemusíte. Proto El Kaida nemá ráda mobilní telefony.

- Je zváštní způsob označení cílů ke zničení. Osoba v terénu označí "Laserem" auto a to je rozeznané a zničené raketou ze vztálenosti desítek kilometrů. (Toto bylo pěkně znázorněno ve filmu Tansformers – to není sci fi).

- Jsou tři způsoby jak chránit Izrael proti raketám. První je užíván dnes, kdy ve vzduchu stojí bezpilotní letouny (Izrael vyrábí bezpilotní vrtulníky a létadla ve velikosti B737), v okamžiku rozeznání střelby je z létadla převeden signál do centra a systém cíl zničí. Druhý je v pohotovosti, ale používá už satelit a také více raket země země. Tyto dva systémy ničí střelce. Problém je, že Palestinci posílají střílet děti a využívají školních budov. Třetí systém se nazývá "železná kupole" a používá staelit. Měl by být dokonalou ochranou proti raketám krátkého doletu protřednictvém jejich zničení za letu. Prozatím není v použití. Jeho obdobou pro rakety dlouhého doletu, určenou nejen pro Izrael, ale i pro Evropu je tak zvaný "Radar" o kterém se pořád mluví.

- Izraelské tanky (a nejen tanky) mají zvláštní, nejen mechanickou ochranu. Představte si ochranu, kdy raketa proti tanku k tanku ani nedolétne a vybuchne dříve. 

- Být syn smrti - tento výraz o němž jsem si dlouho myslel , že jen z Karla Maye, použil naposledy Ariel Šaron v souvislosti s Šejchem Jasinem (viz článek). Dnes jsou takto pronásledováni lidé Hammasu.


Odpovědi na otázky : 
"Působí Hammas jen v Aze?" 
Ne Hammas působí také v Syrii - tam má velitelství, Gadě – tam nemůže dobře fungovat kvůli Izraelcům podporujícím Machmuda Abbase.
"Izrelští politici netouží po míru."
To je nepravda. Izrael je ochotna předat Syrii Golanské Výšiny výměnou za skutečný mír , jaký je s Egyptem, a je ochotna ustoupit z Gady výměnou za mír s Palestnci. Problém je, že Palestinci nedodržují dohody. Po stažení Izraelců z Gady začaly atentáty a Izrael se musela vrátit, po stažení Izraelců Azy zvýšili Palestici ostřelování raketami. Divte se, že Izraelci míru s Palestinci nevěří.
"V Izraeli jsou ortodoxni nemocnice"
Omyl, v Izraeli jsou dva oddělené zdravotní systémy – veřejný pro všechny, v nemocnici u nás ve steném pokoji leží jeden z deseti nejbohatších lidí světa, vedle ministra a vedle bezdomovce. Rozdíl je jen v ochrance ministra. Soukromý - pro všechny, kteří mají (při)pojištění, které je to schopné zaplatit a to je většina obyvatel. Je zákon, nejdříve se léčí potom se díváme na peníze. Pokud byl někdo z Česka nespokojen s péčí v Izraeli, doporučuji se se mnou spojit a já ho napojím na právníky, kteří to posoudí a pokud je možné vysoudit odškodnění, dostanete ho. To není osobní, to jen jen business.

Autor: Vladimir Danicek | neděle 28.12.2008 9:00 | karma článku: 46,01 | přečteno: 15370x