V zimě se Putin ptá. Co jsi dělal v létě? A Zavře plyn.

Putin vás drží pěkně pevně v rozkroku přátele. A neříkejte, že jsem vás nevaroval. Není to ode mne pěkné a vím, že se to nedělá. Ale když jsem vás varoval, říkal co je to za svoloč, nikdo mě nebral vážně. Kromě pana Putina. http://danicek.blog.idnes.cz/c/45756/Historie-se-vraci-Gruzie-a-Cesko-v-letech-19381968.html


Na obrázku pana Jiřího Navrátila vidíte jak Putin učí Medveděva. Ptá se pana Putina:“To celé je naše země?“ pan Putin odpovídá:“Ano naše“.

A tak se na vás dívá Rusko. Slintá a čeká, kdy nadejde čas krmení. A pak se pomstí za Gruzii, za radar. To bylo v létě výtek, co mám proti Rusku, co mám proti Putinovi, jsem zaujatý a podobně. Nejsem. Znám Rusy jako málokdo z vás a čtu v nich jako v otevřeně knize. Když říkám, že je třeba získat nezávislost na ruských nerostných zdrojích, vím, co říkám. To neznamená, že není možné od Rusů kupovat plyn a ropu, ale Evropa musí okamžitě zabezpečit ještě dva nezávislé zdroje těchto surovin. Je jasné, že Ukrajina byla dobrá záminka, a že jen čirou náhodou začal plyn téct v okamžiku, kdy Evropa našla náhradní zdroj. Jenže to už lidé v Evropě umírali od mrazu. Na to je panu Putinou „naplivat”, jak se Rusky říká. Pro něho je důležité Evropanům ukázat, kdo je tady pánem a že on si zavře kohoutek, kdy se mu zachce. Proto znovu opakuji, Evropa potřebuje, dva další nezávislé zdroje ropy a plynu. Má to dva významy.

1. Na Evropu nebude možné tlačit. 
2. Pokud by Rusko chtělo v budoucnu ukazovat své mocenské zájmy jako v Gruzii, bude možné mu kohoutek zavřít a odříznout jej od zdroje příjmů. 

Rusko se nebude plně orientovat na Čínu, protože si nemůže, vzhledem k historii vzájemných vztahů dovolit být na Číně závislé. To tedy po taktické stránce. 

Po stránce strategické je dobře možné, že bude Rusko v budoucnu pružnější a bude lépe spolupracovat. Navíc bude více přístupné k dohodě o námořních základnách a budeme mu moci lépe vysvětlit, že by nebylo dobré, aby tyto základny ve středomoří stavělo, protože by se mohlo lehce stát, že by na ně nemělo peníze. 

Navíc budeme moci lépe hovořit o ceně a je možné (to jsou dohady), že cena ropy a plynu může klesnout. 

Evropská závislost na ruských zdrojích je Ruskem po léta budována a Evropa byla prodána Putinovi Gerhardem Schroederem, který za smlouvu o ropovodu z Ruska dostal post ředitele Gazpromu a tučný úplatek ve výši 1 milion € ročně. Možno ověřit. 

K tomu všemu je třeba změnit energetickou strukturu Evropy a většinu energie získávat v jaderných elektrárnách. Cílem by měla být energetická nezávislost.

Česko navíc může zvážit přeměnu uhelných energetických zdrojů na rafinerie, vyrábějící ekologickou cestou, palivo a plyn s možností významného zvýšení výkonu v období podobných energetických problémů. 

Je třeba se zamyslet a přijmout navíc, k řešení evropských energetických problémů, strategické řešení energetické situace Česka, pro nás co nejvýhodnější po všech stránkách tak, abychom byli nezávislí na nespolehlivé Evropě. Mluvte s Rusy rusky, to neznamená ruštinou.



Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Danicek | úterý 20.1.2009 21:40 | karma článku: 35,44 | přečteno: 2096x