Operace " Lité Olovo " Útěk z boje díl 26

Hammas utíká z boje, zahazuje zbraně, svléká uniformy a izraelští vojáci nemají s kým bojovat. Izraelci cítí, z Hammasu beznaděj. Bojovníci Hammasu se skrývají v domech a bytech, většinou s pomocí zbraní zamezují obyvatelstvu uprchnout, často jde o celé rodiny. V Aze se bojuje, ale Izraelci většinou pronásledují, bojovníky Hammasu a každý ji padne víc a víc. Hammas se docela rozpadá a souhlasí se zastavením palby a v zásadě přijal většinu izraelských podmínek. Izrael chce navíc vrátit zajatce Gilada Šalíta. Na obrázku vidíte to, co zůstalo z domu Saida Siama.

 

Armáda už prakticky ovládá celé území města Azy. Izrael slovy svých mluvčích neskrývá, že cílem je pohovořit s Palestinci rusky. To znamená dát jim po vzoru Německa anebo Čečny takový úder, aby je navždy přešla chuť si s Izraelem něco začínat. 

Dnes se podařilo zabít Saida Siama, třetího muže Hammasu a ministra obrany, odpovědného za zabití stovek příslušníků Fatahu, při převzetí moci a v době války v Aze. V době války Hammas zastřelil, nebo pověsil přes sto bojovníků Fatahu. Said byl ministr ozbrojených sil a ministr vnitra, vybudoval a vedl ozbrojené síly Hammasu. Spolu se Saidem zahynul jeho bratr a jeho nejstarší syn. Zradil ho mobilní telefon. Hammas má problém vypravit pohřeb, protože všichni představitelé Hammasu se skrývají ve strachu, aby se neodebrali k ostatním šahídům do světa, který je jen klid mír a pohoda. Said se narodil v Aze a před tím než se stal ministrem, byl učitelem ve škole OSN.

Armáda zasáhla budovu OSN a nemocnici. V budově OSN jsou všechny zahraniční televizní stanice. Je třeba zdůraznit, že zpravodajové, jsou Palestinci. Jedná se o známé stanice jako Sky News, CNN, BBC, Reuters a další. Al Jazeera má své zpravodaje. Byli zranění dva reportéři. Izraelci prozatím vydali zprávu, že se omlouvají, že se nejspíš jednalo o chybu v zaměření. Ehud Barak se omluvil generálnímu tajemníkovi OSN. 

Izraelci případ vyšetřují. Pro Izraelce je důležité, aby podali přesnou informaci a v případě omylu řekli, omlouváme se, zmýlili jsme se. Nejdůležitější je, aby nebyla poškozena dobrá pověst a pravdomluvnost Izraele. Z nemocnice se střílelo a Izraelci palbu opětovali. V nemocnici nebyli zabití. 

Barack Obama se vyjádřil, že bezpečnost Izraele, je pro něj jednou z nejvyšších priorit.
Nejsou další aktuality. Proto odpovím na několik otázek.

Usedlíci
Usedlíci jsou buď ze zákona anebo nezákonní. Jsou usedlosti, které Izrael vytvořila po válkách s Palestinci, poslala tam usedlíky a je za ně odpovědná. Jsou usedlosti, ze kterých Izrael nebude moci usedlíky stáhnout. Jsou usedlosti, které bude muset v rámci míru s Palestinci opustit. Izrael má seznam několika set nezákonných usedlostí, které budou vyklizeny. Jedná se o pobožné velmi agresivní židy, kteří jsou ostudou všech umírněných lidí v Izraeli. Tito usedlíci napadají jak Palestince, tak vojáky a policisty, kteří mají za úkol je chránit. 

Problém je, že usedlíci spadají pod izraelské právo a Palestinci pod jordánské právo. Přesto mají Palestinci možnost se obrátit na izraelské soudy. Jedná se o (zlo)činy, které se velmi špatně dokazují a daří se to stále více a více i za pomoci různých nevládních organizací. Problém je, že usedlíci se stále vracejí, a tak je lépe se nejdříve dohodnout s Palestinou stranou a pak to vyklidit najednou. Je třeba si uvědomit, že vyklízení těchto usedlostí provázejí násilnosti ze strany usedlíků, kteří mají zastání v parlamentu. Ozbrojené síly se prostě bojí jim ublížit, aby nekřičeli, jako když je na nože berou, že vojáci jsou nacisti, a byl klid. Usedlíci nazývají policisty nacisty, modlí se za to, aby izraelští vojáci zahynuli v bojích s Palestinci, anebo padli do zajetí. To nutí jejich vůdce, aby se pořád ospravedlňovali. Je to problém. Můj názor je jednoduchý. Nechal bych je tam, všechny ty vojáky stáhnul a ať se dohodnou s Hammasem. Uvidíme je. Vzhledem k Holocaustu nemůže Izrael nechat usedlíky na pospas Palestincům. Pokud Izraelci vycestují do zahraničí, je to něco jiného, spadají pod zákon, kdy Izraelec nesmí jet do nepřátelské země a je možné ho posadit do vězení. S usedlíky je nulová trpělivost.

Program je, dosáhnout míru s Palestinci vytvořit palestinský stát a pak usedlíky za řevu stáhnout jednou pro vždy. Když potom budou chtít žít v Palestině, ať se domluví s Palestinci. 

Je složité dokázat útoky na Palestince a navíc Palestinci také nejsou beránci. Teď mají usedlíci v ruce silnou kartu a říkají, že v Aze Izrael také ustoupila a jak to dopadlo. A pak se s nimi hádejte.

Čest památce pana architekta Kaplického.

Jště jednou. Nikdy jsem nebyl a nebudu politicky korektní a vyjadřuji svoje názory, kladné i záporné. Nejsem Benjamin Franklin, aby mě všichni milovali. Za tím co píši si stojím a mohu to dokázat. 

 

 





Autor: Vladimir Danicek | čtvrtek 15.1.2009 22:50 | karma článku: 38,07 | přečteno: 3346x