Operace " Lité Olovo " Turecké obráceni a smysluplnost Ruska díl 27

Články z války v Aze postupně mizí z tisku, lidé si zvykají, otupělost vítězí. Válka se stala zvykem. Dalo se to očekávat a bude to pokračovat. Svět má jiné starosti, to není dobře nebo špatně, to je skutečnost. Obrázkem ze zítřejších událostí v pražském metru přispěl pan Jíří Navrátil. Tak si to zítra užijte.

Izrael posoudila smlouvu s Egyptem o zastavení palby, ale protože Hammas neslíbil trvalé zastavení palby a protože požadovala důsledný dohled nad přechody s Egyptem, Hammas znovu smetl dohodu ze stolu a vůdce Hammasu v Damašku prohlásil, že Hammas nepřijme trvalé zastavení palby, požaduje trvalé otevření přechodů a vládu v Aze. Dohoda bude uzavřena s Egyptem a palestinskou vládou v Gadě, bez účasti Hammasu.

Rusové začali prostřednictvím ministra zahraničí Lavrova tlačit a Írán a Sýrii, aby Hammas přijal dohodu. Je po dlouhé době první smyslupný přístup Ruska. Mají u mě bod.

Turecko se spojilo se skupinou států, čítajících Irán, Sýrii a Katar a zúčastnilo se konference v Kataru. Arabské státy konferenci bojkotovali. Turecký prezident Erdoğan v jednání s generálním tajemníkem OSN prohlásil, že je třeba vyloučit Izrael z OSN. To je pikantní vzhledem k tureckému ignorování rezoluce OSN ohledně Kypru, masakru v Armenii a Kurdistánu.  Vypadá to, že si turecký premiér koleduje o další vojenský převrat své odstranění od koryta. 

Izrael dále bojuje v Aze a dnes padlo čtyřicet ozbrojenců. Zatím nejsou zvláštní zprávy z bojiště. Izrael zvýšila humanitární pomoc a prodloužila dobu humanitární přestávky. Jeden z důvodů, byl včerejší požár skladu OSN. V tomto okamžiku se hraje na výdrž. Počet vojáků se nezvýší a Izrael nevstoupí do třetí fáze. Důvod je především ten, že Izrael přecenila Hammas a počet vojáků stačí, další důvody jsou, že oblast je tak hustě obydlená a pokud chce Izrael dosáhnout cíle s minimem postižených civilistů, je třeba bojovat déle a více soustředěně. Ztráty na životech civilních obětí při útoku spojenců v bojích s nacisty ve Francii nebo v Belgii byly přibližně desetkrát vyšší. O dobývání německých měst a o ruské ofensivě nemluvě. To není v moderně vedené válce nutné, a počet obětí na životech o tom svědčí. Kdyby spojenci bojovali proti němcům proporcionálně, nevyhráli by druhou světovou válku. Samotná válka v Aze skončila, nyní jde o to, aby byla Aza vyčištěna, hnis odstraněn a rána ošetřena. Izraelské letectvo použilo v Aze méně než polovinu své skutečné bojové síly o jiných druzích vojsk ani nemluvě.

Izrael se připravuje na dlouhodobou akci v Aze. Délka bude záviset na úspěchu v pochytání zločinců a plnění mezinárodních dohod. Izraelská veřejnost je proti ukončení války v Aze. Je důležité zdůraznit, že bylo zabito nebo zraněno minimum izraelských vojáků.

Dnes jednala ministryně zahraničí Izraele Cipi Livny s Ministriní zahraničních věcí Condoleezzou Rice a byla podepsána „dohoda o porozumění“ (MOU) v otázkách Azy. To není samozřejmě dohoda, která zastaví pašování, ale je to důležitý diplomatický krok.

Ehud Olmert byl první premiér v dějinách Izraele, který vedl dvě války a jeden z mála premierů, kteří vedli skutečně po všech stránkách úspěšnou válku.

Je třeba zdůraznit, že na Izrael dopadají dennodenně rakety a je mnoho zraněných. O tom se nepíše, protože je to nezajímavé, tak jako to nebylo zajímavé v posledních osmi letech.

V Hebronu se konala agresivní demonstrace Hammasu proti Válce, demonstranti použili zápalné bomby. Izraelská policie demonstraci rozehnala, použila slzný plyn a gumové projektily. Palestinci říkají, že zahynul sedmnáctiletý mladík.

V době kdy navštívil Barack Obama Jižní Izrael, zeptali se ho novináři na to, co by dělal, kdyby byly dvě jeho dcery pod takovou palbou. Obama prohlásil, že by udělal vše pro to, aby palbu zastavil.

Dostal jsem dnes mailem tři zajímavé podněty. Podívejte se prosím. Děkuji tímto autorům.

http://www.youtube.com/watch?v=I1M4eH9Kk7I&eurl=http://sedmoykanal.net/news.php3?id=257785

http://siander.blog.idnes.cz/c/65861/Konflikt-v-Gaze-fotografie-ktere-jen-tak-neuvidite.html

http://pavelkolar.blog.idnes.cz/c/65777/Gaza-konflikt-a-medialni-manipulace.html

Autor: Vladimir Danicek | pátek 16.1.2009 20:34 | karma článku: 37,97 | přečteno: 3146x