Operace " Lité Olovo " reportáž, kterou Dnes přinese zítra díl 15.

Izraelský prezident, nositel Nobelovy ceny míru, Šimon Perez dnes tvrdě odsoudil Hammas za zneužívání dětí k bombovým atentátům proti izraelským ozbrojeným silám v Aze. Ve svém dnešním projevu mimo jiné řekl:“Bolí mě srdce lítostí nad dětmi s bombami! Zneužívají je jako válečné bojové prostředky, na vině je Hammas, který vzal obyvatelům svobodu“. 

Čtrnáctiletý chlapec, sebevrah za sto šekelů, záběry z roku 2007, chlapec při sundavání bomby prosil pomoc a opakoval, že se bojí zemřít. Bomba nešla sundat, protože byla přivázána na jedno použití. Film s desetiletým chlapcem z internetu zmizel.

http://www.youtube.com/watch?v=VwijDBpxmYg

Otázky úplně pro všechny. Kde je OSN v Aze? Kde jsou mírotvorní politici a objektivní novináři. Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří posílali děti do plynových komor a spalovacích pecí a těmi kteří jim přivazují na tělo bomby?  

Izraelci zabili do 4 hodiny odpolední 54 teroristů, z toho 40 bylo odpovědných za odpalování raket na Izrael.  Hammas z áměrně mění zprávy z bojiště, aby zabránil demoralizaci armády. Upozornila na to El Džazíra.

Hammas vyjádřil tvrdou kritiku muslimských zemí včetně Iránu. Vedené Hammasu z Azy prosí izraelské bratry (jejich slovy), aby se přidali na jejich stranu a jako pátá kolona bojovali za Hammas. Při arabských demonstracích bylo v Izraeli zatčeno asi 2000 arabů, především z osad, sympatizujících s Hammasem. Bylo také zaznamenáno, několik atentátů (úmyslné přejetí autem, kamenování apod.). Jeden z útočníků byl při zatýkání zastřelen.

Izraelské tajné služby zhodnotili ústy ředitele Všeobecné bezpečnostní služby, že se jak vidět jedná o vyjádření tísně ze strany vedení Hammasu.

Umírněné Islámské země kritizovali, politické a vojenské vedení Hammasu, za to že vtáhli Azu do války a teď se doslova rozutekli, každý se stará jen o sebe a ponechali národ osudu. Dále kritizovali, vedené Hammasu v Syrii, že se sice vedení Hammasu v Aze skrývá v krytech pod nemocnicí Šifa, ale vedení v zahraničí řije v pětihvězdičkových hotelech. 

Izraelci, už několik měsíců upozorňovali, typicky arabským slovníkem, že pokud bude válka Palestinci musí pocítit, že se vládce zbláznil (v přesném překladu, že ze pán domu zbláznil). To byla dnes téma egyptských představitelů v projevech na El Džazíře, kdy toto v arabštině doslovně prohlásili. Mezi Izraelem a novináři El Džazíry panuje už dlouho napětí a po určitou dobu byli novináři El Džazíry za své jednostranné reportáže vypovězeni z Izraele. Díky výborným vztahům mezi Izraelem a Katarem se spory urovnaly a zpravodaj El Džazíry se smí zůčastnit tiskových konferencí v Izraeli.

Egypt a Turecko vedou na venek, tvrdou rétoriku volající po míru. Izraelci jim (a nejen jim) odpovídají, že jsou připraveni uzavřít mír okamžitě za podmínek, které si stanovili. To je okamžitý klid, zbraní, úplně odzbrojení Hammasu, zajištění podmínek, že nikdy v budoucnu nebude mít Hammas, zbraně, uznání Izraele Hammasem a další.

Hisballa a Irán vedou silnou mediální kampaň za zastavení palby a kritizují. Pod povrchem událostí je vidět roztžku v muslimském světě. Ve válce s Hammasem, bojuje Egypt neveřejně na straně Izraele. Proto Egypt uzavřel hranici, aby žádný terorista neutekl a aby nebyly přes Egypt pašovány zbraně. Pro Egypt je totiž nemožné zajistit hranici s Azou jiným způsobem.

Doplněno 22:50

Za posledních nekolik dní bylo dodáno do Azy 400nákladních vozů s potravinami a 80vozů záchranné služby. Problém je s distribucí v Aze, protože Hammas (Cham'maas) upřednostnuje použít palivo na převážení raket, namísto převážení potravin.

Izraelská děla se posunují do nitra Azy. Je na čase si vysvětlit co je to izraelské dělo. Izrael používá samohybné houfnice 155 mm, které mohou vyvinout rychlost až 50 km/h.

Pdívejte se.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Danicek | neděle 4.1.2009 22:49 | karma článku: 41,37 | přečteno: 5630x