Operace " Lité Olovo" aktuality, které Dnes přinese až zítra díl13.

Irán se snaží zastavit pozemní ofenzívu v Aze diplomatickými prostředky. Celá operace byla připravována dva roky a vstoupila do druhé fáze, fáze jsou nejméně tří a budou zahájeny dle potřeby.  Dnes v noci bylo svoláno naléhavé zasedání rady bezpečnosti, která nedospěla k závěru, protože USA zablokovaly jednání. Irán prohlásil, že Hammasu pomáhají stejní poradci, kteří byli v libanonské válce.

Bylo zraněno 30 izraelských vojáků z toho dva těžce. Zabito bylo více než 30 bojovníků Hammasu.

Irael vstoupila do Azy na pěti frontách. Speciální jednotky, pěchoty s tanky a ženisty, podporovanými dělostřelectvem, letectvem a námořnictvem vstoupily do osad v Aze a ovládly území ze kterého byly stříleny rakety.  Palestinci, z domů, které slouží jako zbrojní sklady, jsou vyzýváni, aby opustili domovy před tím, než je opustí. 

Je velmi nepříjemné, když si roky hrajete na tajného a potom přijdou cizí vojáci a megafonem vám řeknou abyste opusti dům, který je zbrojním skladem, že bude vyhozen do povětří. Navíc izrael demoralizuje takovým způsobem, že je to těžké si jen představit, že vám někdo zavolá a řekne, že budete za několik minut zabit a požádá, abyste se vzdálil od svých blízkých, aby nebyli zasaženi. V tom samém okamžiku říkají to samé vaší ženě a prosí ji, aby se poodešla od Vás, že budete zabit.

Do Azy vstoupilo včera asi 20 tisíc vojáků a desetisíce záložníků, především speciálních jednotek, tankistů a dělostřelců. Jsou mobilizováni, především do bojových a týlových jednotek. Izraelští vojáci používají neprůstřelně vesty.

Izraelská armáda prohlásila, že Hammas klade slabší odpor, než bylo očekáváno. 

Izrael vyjádřila v tisku vděk Česku, za podporu pozemní operaci v Aze.

Operace začala ve večerních hodinách, protože prostředky, pro noční vidění, které používá izraelská

armáda, přeměňují noc v den a poskytují ohromnou výhodu izraelským vojákům. Proto také už ve večerních hodinách zhaslo v Aze světlo.

Hammas samozřejmě prohlašuje, že žádné ztráty nebyly a teď ukáže Izraeli, jak se bojuje v Aze.

Izraelský ministr Benjamin Ben Eliezer, jeden z nejzkušenějších a nejvlivnějších ministrů izraelské vlády a politické scény prohlásil, že operace probíhá přesně podle plánu a časového harmonogramu, který vláda připravila.

Dnes ráno začíná třídenní válečné období, ve kterém bude prezident republiky, v izraelských školách vyučovat děti, občanskou výchovu a historii státu. Dětem, které z důvodu bombardování, zůstaly v krytech, bude zprostředkován virtuální přenos. Vyučování je součástí širšího procesu, politků a umělců.
Prozatím probíhají, těžké boje v osadách v Aze a jde se dům od domu, shromaždují se zbraně, a hledají, se vůdci Hammasu.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Danicek | neděle 4.1.2009 7:05 | karma článku: 37,45 | přečteno: 3214x