Ehud Olmert vyhrál izraelské volby s programem Olmert přinese mír-1

To bude za dva roky a možná za tři měsíce závěr nových izraelských voleb. Ehud Olmert je paradoxně daleko nejoblíbenější izraelský politik, většina lidí říká, že kdyby mohli, volili by Olmerta. Mě překvapuje, že průzkumy to neukazují, ale věřil bych lidem, jedna věc je průzkum, druhá věc je důvěra k politikovi, který se postará o mé zájmy. Ehud Olmert je dobrým žákem Ariela Šarona.


Je tichý, na rozdíl od Šarona téměř bez charismatu, ale je státník a za jeho předsednictví všechno funguje. Za vlády strany Kadima se konečně začalo budovat metro jak v Jeruzalémě, tak v tel Avivu, byla dokončena železnice do Jeruzaléma, buduje se tunel pod Karmelskými horami v Haifě, po dlouhých letech se schvaluje rozpočet v čas. Kadima vládne opravdu dobře. To je také důvod, proč tolik lidí podporují Livny a může to být také návod k úspěchu pro české politiky.

Izraelský volební systém je jednoduše strašný. Jednu dobu bylo v parlamentu třicet stran a vysoký počet stran je důvod k nejrůznějším variacím koalice a opozice, ale také k tomu, že vlády jsou nestabilní. Tak jako v Česku politici slibují změny. Před volbami. Předpovědi jsou, že další volby budou nejdéle za dva roky. To je právě příležitost pro Ehuda Olmerta, který si do té doby vyřeší všechna nesmyslná obvinění z korupce. V Izraeli jsou orgány státní správy velmi silné a policie si libuje v pronásledování politiků. Problém je, že už tomu nikdo nevěří, protože vždycky padnou na nějakého chudáka, který vzal trochu více volebních darů a odsoudí ho. Ne že by něco neexistovalo, ale síla policie a prokuratury je postrachem pro politiky a tak si dávají stále více pozor. Je to pro ně otázkou cti, posadit politika do vězení.

Současné volby jsou soubojem tří osobností. Benjamína (zkráceně Bibi) Natanyahu, Cipi Livny a Avigdora Librmana. Bibi je představitelem konzervativní pravicové strany Likud, ale tak se bojí svých spolustraníků, že o nich nebylo v předvolební kampani slyšet. To samé byli s Cipi, je představitelkou Šaronovy pravicové neoliberální strany Kadima, které se říká „Likud 2“. Avigdor Librman je představitel ateistické strany Izrael náš dům, která je mnohými přezdívána fašistickou. Jejím programem je to co udělali Češi sudetským němcům, tedy Transfer arabů a odebrání občanství těm, kteří nebudou loajální. Taková obdoba české normalizace sedmdesátých let. Je vidět, že Librman nezapře to, že vyrostl v Sovětském svazu. Sociální demokraté šli do do voleb s programem, máme sice Baraka, je to blbec, ale dobře vede války a máme jiné skvělé lidi a to je pravda.

Prozatím nejsou výsledky a já záměrně nepředpovídám. Počkáme si na výsledky voleb.



Autor: Vladimir Danicek | úterý 10.2.2009 21:17 | karma článku: 18,66 | přečteno: 1538x