Druhá strana Davida Ratha. Přestaňte s lynčem!

Dovolte, abych se nepřipojil k všeobecnému lynči na Davida Ratha. A myslím, že stačí. Čeho je moc, toho je příliš. Na protest jsem použil obrázek, který vidíte.

Znám Davida dlouho seznámili mě s ním na přání lékařského odborového klubu a poprosili mě, abych ho v rámci pomoci s lékařskou stávkou seznámil se důležitými lidmi, což jsem udělal. Od té doby máme přátelské vztahy. Mnozí novináři si jistě vzpomenou na tiskovou konferenci, kterou jsem spolu s ČSNS pomohl zorganizovat. Ta výplatní páska s 3800 korunami v novinách byla moje. Bylo to v době, kdy prezident lékařské komory tehdejší docent Svoboda rozšiřoval fámy o deseti tisícových platech lékařů. Bylo toho mnohem více a byly i důležitější věci a setkání a nemá smysl se k tomu dnes vracet. Je to rozumný člověk s pravicovými názory a upřímně řečeno nevím, co dělá v Sociální demokracii. 

V rozhovoru pro Lidovky se snažil vysvětlit, že pokud dáte lidem více peněz, tím, že jim dáte půjčky, snížíte daně, snížíte DPH, dáte jim práci a snížíte na minimum sociální dávky s účelem donutit nezaměstnané k návratu do pracovního procesu, nastartujete ekonomiku. Je třeba vytvořit rekvalifikační procesy a je třeba mít dostatek potenciálních zaměstnanců. To byla pravda například v roce 2001 v Izraeli, kdy tímto způsobem Natnyahu zachránil krachující izraelskou ekonomiku a vytvořil to, co se dnes nazývá izraelským ekonomickým zázrakem. S tím souvisí bezdlužné hospodářství (bez deficitu). To je také důvod proč má Izrael asi nejlepší startovací pozici ve světové ekonomické krizi.

Česko je v jiné pozici a recept by měl být jiný. Jaký? Zeptejte se ekonomů. 
Srovnání v tomto rozhovoru s hitlerovskou ekonomikou bylo mírně řečeno nešťastné a v normální zemi by musel hejtman odstoupit. 

Lynč vedený tiskem je nechutný, a přestože jsem měl od počátku k volnému použití obrázek Ratha = Hitlera z dílny pana Jiřího Navrátila, nepoužil jsem ho. Pana Navrátila si vážím a považuji ho za špičkového grafika. Ale zveřejnění přirovnání kohokoli k masovému vrahovi, který zavraždil milióny lidí (i Čechů) v koncentračních táborech je nevkusné, nepřijatelné a svědčí to o velmi malé sebeREFLEXi autorů. Jsou země, kde to, co udělali zpravodajové reflexu, je trestným činem anebo přečinem a člověk by měl mít dostatek sebevědomí, aby si uměl sám rozhodnout, kde je hranice za kterou se nedá zajít i přesto, že tomu v Česku tak není.

Vraťme se k Davidovi, ten pán má pod rouškou své arogance, kterou mnohé dráždí (a kterou si například já, přestože mi také vadí, dovedu odfiltrovat) pravdu. Já Vám schválně přepíši dva odstavce z článku Dnes:“ David Rath: Baví mě být jestřáb“.

Cituji:

„Přijde mi nefér, když premiérovi vyčítáte vztah s Lucií Talmanovou a sám žijete zároveň se dvěma ženami - manželkou a přítelkyní. 
To mu nevyčítám, mně je jedno, jestli má jednu Lucii Talmanovou nebo čtyři Lucie Talmanové. To je jeho čistě soukromá věc a mně to nevadí. Vadí mi ale, že on svou partnerku instaloval do vysoké ústavní pozice. Kdo zná Lucii Talmanovou ze Sněmovny, tak ví, že ona se na pozici s určitým platem, autem s řidičem a dalšími výhodami nedostala zásluhou svého brilantního intelektu či příkladnou pracovitostí a pílí. To je totéž, jako kdyby ministr udělal náměstkyni ze své přítelkyně nebo manželky.“

A cituji:

„A neřeknete si někdy: Teď jsem to fakt přehnal? Když premiéra nazvete hulvátem nebo oslíkem? 
Já ho nenazval oslíkem. On za mými zády hýkal, když jsem mluvil u pultíku ve Sněmovně. Tak jsem mu jen řekl: Pane premiére, nehýkejte, pokud nejste oslík.“

On má prostě pravdu, mě to velmi vadí také a mohu dodat, že jen to je dostatečný důvod k odstoupení pana premiéra. Je také pravda, že toho oslíka si mohl odpustit, ale alespoň je vtipný. To se o zdviženém prostředníčku pana premiéra říci nedá.

Paní Reedová má nejspíš pravdu, když poslední činy Davida Ratha komentuje tím, že je přetížený a vzal si toho moc. A že to je asi příčina, proč jeho poslední rozhodnutí a prezentace jsou stále více nepřijatelné. Já s nimi také nesouhlasím, protože takto se to nedělá. Myslím, že on to ví také a bude z toho muset vyvést závěry sám, aby prospěch převážil nad nedostatkem.

Proto si myslím, že stačilo. Ten pán je dost inteligentní a schopný, aby si závěry mohl udělat sám, a není třeba nikoho veřejně lynčovat. 

Související článek: Rath a Hitler? To je jako kdybyste znovu vraždili Rathovu rodinu!


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimir Danicek | sobota 7.2.2009 12:15 | karma článku: 22,17 | přečteno: 2168x