Dny satelitních států skončily - Varování Rusku

Dobrý den. Právě jsem dostal nejnovější informace od mého týmu národní bezpečnosti týkající se situace v Gruzii. Ministrině  zahraničí Condoleezza Riceová je této chvíli v Tbilisi na poradě s presidentem Saakashvilim. Zárověn´ mu vyjádřila plnou americkou podporu gruzínské demokracie.

Condoleezza Riceová mi poté  na setkání v Crawfordu přednese zprávu o událostech v Gruzii a v ve Francii.  Ministr Obrany Gates mě podá zprávu o průběhu humanitární pomoci obyvatelům Gruzie. V těsné spolupráci s našimi partnery v Evropě a ostatními členy G7 se snažíme dospět k řešení této krize.

Spojené státy se svými spojenci stojí po boku Gruzie a podporují  její demokraticky zvolenou vládu. Gruzínská svrchovanost a územní celistvost musí být respektována. Moskva bude muset dostát svému závazeku na úplné stažení okupačních jednotek se svrchovaného územé Gruzie.

Některé z vás, kteří mě dnes poslouchají může zajímat proč Spojené státy brání území malé země vzdálené od nás přes půl zeměkoule. Od doby, kdy získala nezávislost na Sovětském svazu, se Gruzie stala významnou demokratickou zemí v této oblasti. Od růžové revoluce v roce 2003 si její obyvatelé volí své nejvyšší představitele ve svobodných volbách, úspěšně rozvíjejí ekonomiku země a základy demokracie.

Gruzie vyslala společně s ostatními svobodnými a demokratickýni státy své vojenské jednotky do Afghánistánu a Iráku, aby pomohla k dosžení svobody a demokracie take v těchto zemích. Gruzie se dale snaží posílit demokracii ve své zemi a připojit se k západnímu demokratickému zřízení.  Její obyvatelé patří ke svobodnému světu a my je neopustíme.

Gruzie je příkladem jak se rodící demokracie stává nadějnou a inspirující částí kapitoly moderní evropské historie. Evropa dospěla do nové epochy po světových válkách s miliony obětí, a studené válce, která rozdělila její občany mezi dvě mocnosti. Všechny amrické vlády od konce studené války spolupracovaly s evropskými partnery na dosažení svobody a blahobytu. A právě teď, poprvé v historii, se Evropa stává plně svobodným kontinentem na kterém je konečně mír.

Bohužel, Rusko ná sklon se dívat na rozmach svobody a demokracie jako na ohrožení jeho zájmů. Opak je pravdou.  Svobodná  a úspěšná společenství na ruských hranicích poslouží ruským zájmům, jako zdroj stabilních, ekonomických příležitostí.

Spojenci doufají že ruští vůdci pochopí, že jen budoucnost spolupráce a míru přinese prospěch všem stranám. Studená válka skončila. Dny satelitních států a sféry vlivu jsou za námi a spory mezi Spojenými státy a Ruskem nejsou v zájmu ani jednoho z nás.

Rusko svým  počínáním v nedávných dnech,  poškodilo svoji mezinárodní spolehlivost a své mezinárodné vztahy. Týrání a zastrašování jiných národů, nejsou ve 21. století přijatelnými způsoby vedení zahraniční politiky. Jen Rusko musí rozhodnout zda se chce vrátit samo na cestu zodpovědných národů, nebo pokračovat v politice konfrontace a osamocení. Pro začátek by se mělo snažit napravit své vztahy se Spojenými státy, Evropou a dalšími národy, a poté začít pracovat  na navrácení svého místa ve světové politice, Rusko muset respektovat svobodu svých sousedů.

Děkuji vám.

V sdělení včera ráno v Bílém domě, prezident Bush obvinil Rusko "týrání a zastrašování" v jeho zacházení s Georgií. Toto je text jeho poznámek.

Doporučuji také číst to co není v textu, ale mezi čádky, například schůzky G8, které si vydobyl putin v roce 2000 se znovu staly schůzkami G7.

Nemám co dodat. Dej bože Čechům, alespon´ takového prezidenta. Amen.

http://www.nytimes.com/slideshow/2008/08/11/world/20080811GEORGIA_index.html

Přeložil Vladimír Daníček M.D.

Autor: Vladimir Danicek | sobota 16.8.2008 16:08 | karma článku: 16,62 | přečteno: 1630x