60 tisíc dobrovolných dárců kostní dřeně pro záchranu dvou dětí

Dívce Amit je šest (na obrázku) a Dandanovi tři. Jejich příběh začal před několika měsíci, kdy se život dvou zdravých dětí rázem proměnil odezdi ke zdi, nálezem leukemie, rakoviny krve, což je černý sen všech rodičů. V onkologickém oddělení dětské nemocnice Šnaider, začali dostávat chemoterapii a vzhledem k druhu leukemie, bylo rozhodnuto o transplantaci kostní dřeně. 


V tom okamžiku se objevil problém, protože v bance kostní dřeně se nenašly vzorky vhodné pro tyto dvě děti. Je dlužno podotknout, že Izrael je váženým přispěvatelem, a členem mezinárodní banky kostní dřeně.

V době války v Aze začala zdarma kampaň všech sdělovacích prostředků, které tím darovali svou část do celé akce. 22. 1. 2009 proběhla od deseti hodin ráno v několika střediscích nadace „Pomocník z Cionu“ (Ezer mi cion), akce darování vzorků kostní dřeně. Dohromady darovalo v na úkor svého pracovního dne krevní vzorky šedesát tisíc lidí (jinak velmi netrpělivých Izraelců*), kteří v klidu čekali hodiny na to, aby mohli pomoci. 22.1. Bylo odebráno třicet tisíc vzorků a spolu s odběry několika předchozích dnů bylo odebráno celkem šedesát tisíc vzorků.

Je třeba podotknout, že podobná akce se koná, vždy když někdo potřebuje kostní dřeň, která není v bance. Izraelskou dřeň dostávají lidé po celém světě, naposledy byla transplantována v Chile. 

To co mě překvapilo nejvíce, byl počet dárců. Izraelcům řeknete, že je potřeba darovat to anebo to prokážete, že to je důležité a mohou se přetrhnout, aby pomohli. Ta atmosféra vtahuje tak, že jsem se až styděl, že jsem také nepomohl, a tak jsem alespoň přispěl dětské onkologii. 

Večer zjistili překvapení organizátoři, že jim chybí pět milionů šekelů na vyhodnocení vzorků. Okamžitě se ozval člen jedné z miliardářských rodin Idan Ofer a daroval půl milionu a já předpokládám, že do neděle budou mít víc, než potřebují. Prostě Pomocník z Cionu je pobožná organizace a nepracují v sobotu.

Neuvěřitelné.

*Zde bych si dovolil poznámku, že od Izraelců, proti kterým jsou Italové stejně chladní a nudní, jako Švédové pro Italy je čekání v klidu ve frontě, výkon hodný nejvyššího uznání.

na obrázku Dandan:

Autor: Vladimir Danicek | sobota 24.1.2009 19:10 | karma článku: 29,33 | přečteno: 2179x