Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

První snímky JWST pěkně rozebrali odborníci v 90 ́ ČT24 s moderováním Daniela Stacha.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/222411058130712/

.

Na tiskovce NASA přirovnali úhlovou velikost snímku hlubokého pole k zrnku písku na natažené ruce. V našich končinách jsme zvyklí na jiné jednotky; je to Fabie postavená na délku ve vzdálenosti 6 kilometrů. ;-)

0 0
možnosti
DT

Díky! Moc hezký pořad! R^ Nebýt vás, tak mi utekl.

0 0
možnosti

Zajímalo by mě, proč subjektivně vidíme zrovna lineární logaritmickou křivkou magnitudu. Proč je zrovna náš zrak takto funkční. A rázem je mi, jako bych zavadila o nosnou kostru příčin, ze které je sestaven člověk jako druh a tím tak výjimečný v přírodě. Dík Dani, už na novou sérii blogů od Vás těším. Zdraví Vás i náš Babánek - jantarový pejsek brabantík, který rozumí a chytře naslouchá všemu, čemu panička ne, ale co mu léta trpělivě povídá. Krásné úterý přeji. :-)R^

1 0
možnosti
MS

Prof. Druckmuller vysvětluje: "Lidské oko můžeme chápat jako diferenciální analyzátor, který má vynikající schopnosti vyhodnocovat změny jasu v závislosti na prostorových souřadnicích, avšak má jen velmi malou přesnost určení absolutního jasu. Proto má zásadní vliv na vnímání obrazů jejich kontrast, který vyjadřuje rozdíly v jasu mezi jednotlivými částmi obrazu."

Zároveň máme schopnost adaptace na obrovské změny jasu ve dne a v noci, ale nejde to zároveň (viz náhlý přechod ze světla do tmy). Kontrast lze vyjádřit jako rozdíl nebo také jako podíl jasu v jednotlivých částech obrazu, a podíl je po zlogaritmování lineární závislost.

Na tomto principu vypracoval prof. Druckmuller své zpracování obrazu sluneční korony podobně, jak ji vnímá lidské oko, v obrovském rozsahu jasu, viz

https://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/zverejnen-prvni-unikatni-snimek-korony.html

https://adoc.pub/doc-rndr-miloslav-druckmller-csc-adaptivni-numericke-metody-.html

3 0
možnosti
MS

Konečně jsme se dočkali prvního hlubokého snímku Webbova teleskopu, který ukazuje detaily vzdálených galaxií zesílených gravitační čočkou. Pěkné srovnání se snímkem téže oblasti Hubbleovým teleskopem je v článku

https://www.astro.cz/clanky/multimedia/aktualne-prvni-vedecke-snimky-z-dalekohledu-jamese-webba-jwst.html

2 0
možnosti
DT

Díky za link! A další ukáží v průběhu dne! Konečně! Dnes je skvělý den!

Krásný den, Michale, ať se vydaří a hezky si to vychutnáme. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

R^Ta mínusová hodnota jasnosti mě vždycky fascinovala.:-)

0 0
možnosti
DT

Za mě by klidně mohli zavést novou škálu. Problém je asi taky s tím, že i ona by musela být otevřená a tedy by byla podobně nelogická. Nejjasnější objekty se asi měnit nebudou, ty by tvořily počátek škály, takže málo jasné by měly nejvyšší magnitudu. A byl by v tom ještě větší zmatek. :-) Stará magnituda a nová magnituda.... :-)

Krásný den, Kláro, ať se daří. Rv

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
DT

Už dávno se chystám na blog, kde bych popisovala, co je zhruba nutné, abychom se na Venuši mohli jednou projít. Plány existují, ale bylo by to hodně práce. Nejprve odstínit. Musela by dostat hezký deštník, který by ji schoval před Sluncem. Technologicky by to zase takový problém nebyl, materiálu (uhlíku) je na místě samém dost.

Pak nechat vypršet. Hodně rychle by to proreagovalo a vyčistilo se - na Zemi to prý trvalo odhadem pár desítek tisíc let. Pak by se asi musela vyřešit nepříjemná rotace. ... ale toho se spolehlivě nedožijeme... :-)

Krásný den, Petře, ať se daří. :-)R^

2 0
možnosti
DT

Já děkuju za milou návštěvu, krásný den do Norimberku, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

nějak si mě magnitudama zamotala:-)

0 0
možnosti
DT

U té magnitudy je to legrační, ale je to asi tím, že oni to nechtěli nějak z gruntu měnit a postupně se to snažili skloubit s různými novými poznatky - a tak to takhle dopadá... :-)

Mějte krásný den, Jaromíre, ať se daří. R^

2 0
možnosti
MS

R^ Pozorování Merkuru od Venuše usnadňuje i to, že se od Slunce více úhlově vzdaluje než při pohledu ze Země. Ale opět je to méně než Venuše ze Země.

2 0
možnosti
DT

R^

Chtěla bych udělat celý seriál s tématy "co jste nevěděli, že chcete vědět". Takové ty otázky, které člověka nenapadnou.

Krásný den, Michale, mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
PV

P34a74v86e10l 93V57é65b95r

11. 7. 2022 8:17

Nu, jak jsem pravil: Ta kosmická témata, ta vám, paní Dano, jdou!

Venku se ochladilo a Čumák je nadmíru spokojen. Jedinou fenku nenechá na pokoji, aspoň očuchat ji musí. A fenky ... neprotestují (a jejich páníčci se nervózně usmívají a jsou ostražití).

Pěkné pozdravení a ještě pěknější dny, paní Dano!

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, Pavle, moc děkuju

Zase jsou prý na postupu vedra, měli bychom si tohle krátké období zimy v létě užívat. Náš čumák ve vedru zase bude trpět, a když se k tomu přidá ještě i jeho věk (128 měsíců, což je u bernského salašového jako by mu bylo 128 let) tak je to ve vedru opravdu chudák. Leda by byl na obzoru jiný pes, to je hned zase v pubertě. :-)

Krásný den vám i Čumáčkovi, ať se vám daří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 987
  • Celková karma 18,92
  • Průměrná čtenost 1283x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.