Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro mě by ta zelená musela být jak brčál. Já to svýma očima ani přes dalekohled moc nerozeznám. Ale zajímavost je to pěkná. Díky Dani a hezký víkend.R^

1 0
možnosti
MS

R^ Takže Green Face se oteplováním zničí. Zajímavé.

.

Vyšel zajímavý článek o spektrometru KATRIN v Karlsruhe, který by měl výrazně zpřesnit hmotnost neutrina. Úvodní měření snížila mez hmotnosti elektronového neutrina na 0.8eV. Po vyladění by měla být mez přesnosti 0,2eV. Pokud je hmotnost neutrina vyšší, bude možné ji poprvé v historii změřit, jinak získáme horní mez hmotnosti kolem 0,2eV.

https://www.osel.cz/12182-limita-na-hmotnost-neutrina-se-diky-spektrometru-katrin-snizila.html

0 0
možnosti
DT

Děkuju za link, Michale, jdu si to přečíst. Zajímavé! R^ Mějte krásný den, ať se daří. R^:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Ano, to je ono. :-) Je to poměrně nový výzkum. Krásný den, George, ať se daří. R^

0 0
možnosti
MB

Na základce jsem měl rád předmět chemie. Její anorganickou část - barevné plameny, smrádky a výbuchy. Pak přišla (po pololetí ???) chemie organická. Metan, etan, propan, butan. Nuda, nuda, nuda. Vazby uhlíku takové a onaké. Chemikem jsem se nestal...

Nebudu tady vypisovat všechny modifikace uhlíku, které mi nabídla tetička Wiki. V podstatě vše to, čemu na Zemi říkáme ŽIVOT, je postaveno na uhlíku (ta nudná organická chemie).

A čím jsem starší a mírně sečtělejší o tom, co předcházelo vzniku života, tím více se coby ateista ptám sám sebe - je to fakt jenom taková kosmická náhoda, že se prvky ve Vesmíru stvořily s takovými vlastnostmi, že na konci jejich slučování je bytost schopná toto všechno pozorovat a zkoumat?

1 0
možnosti
DT

Zatím to vypadá, že náhoda to nebude. Těch předchůdců organického uhlíku je všude po vesmíru tolik, že musí být na všech planetách. Je to v podstatě logické, nejsme ničím zajímaví ani výjimeční. Uhlík je poměrně lehký, tvoří se v obrovském množství hvězd a pak zůstává ve vesmíru a spojuje se s dalšími lehkými prvky, které se tvoří v obrovském množství hvězd. Je také logické, že jeden z těch lehkých prvků bude tak moc ohebný, že bude tvořit velké množství nejrůznějších chemikálií - a bum, je tu najednou život. Vycházejme z toho, že onen chemický předchůdce života se nachází už v meziplanetárním prostoru a je ho tam spousta. Chemie pro život spadla na zem z vesmíru a muselo se to stát na všech možných podobných planetách.

Krásný den, Mirku, mějte se moc hezky. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

R^Člověk by až čekal něco exotičtějšího. I když... Exotická forma uhlíku taky není špatná.:-)

1 0
možnosti
DT

Má to takovou lehkou ironii - zelený uhlík. :-) Krásný den, Kláro mějte se moc hezky. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, otvíráš nám pohled do vesmíruR^Děkuji!

0 0
možnosti
DT

Já děkuju za milá slova, Horste. Krásný den do Norimberku. :-)R^

0 0
možnosti
PV

P34a16v38e10l 68V82é66b65r

17. 2. 2022 9:27

Zajímavý střípek z vesmírné skládačky, paní Dano a já děkuji. A mohu jenom dodat: Inu, kdo umí, umí.

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, Pavle, děkuju. Mějte krásný den, Vy i Čumáček. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 988
  • Celková karma 19,36
  • Průměrná čtenost 1282x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.