Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Taky by mě nenapadlo, že její pěstování je tak problematické. Vím, že mezi nejkvalitnější patří už od starověku egyptská bavlna. Faraoni z ní měli roucha tenká jako závoje a i dnes z egyptské bavlny vyrábějí nejdražší ručníky či osušky. Dík za moc, moc zajímavý článek. Je zvláštní, jak snadno a rychle opustili lidé len kvůli bavlně. Přitom len je na lůžkoviny úžasný, v horkém létě neznám lepší materiál, než lněné prostěradlo - pevné, chladí, v zimě hřeje. Snadno se vyváří a pere. Bavlna je zase lepší na nošení oděvů a prádla (popelín) přímo na těle. A tolik jako len se nemačká. Ještě pamatuji pazderny na Vysočině - to byl kraj pěstování lnu. Zdravím a přeji krásný slunečný víkend.R^

0 0
možnosti
JK

Vážená Dano Tenzler, Váš příspěvek mi připomněl, že někdy v 70.letech jsem si koupil na léto kalhoty ze lněné látky v pískové barvě. Stály asi 220 Kčs. Ty se nosily příjemně. Len se po válce v severních Čechách dost pěstoval. A ještě jsem se plácnul přes kapsu a pořídil si k nim za stovku pásek z hadí kůže – dovoz to z Egypta. Na západních TV kanálech také občas uvádějí, jakou egologickou škodu vytváří produkce džínové konfekce v Asii.

Už jsem se u jednoho Vašeho příspěvku zmiňoval, jak Škvorecký falšoval ve Zbabělcích, když napsal že 8.května 45 na východě vycházel jednak Měsíc a navíc i Orion – což je nesmysl. Já letos zahlédnul Orion naposledy asi na Velikonoční pondělí, a to už byl večer nízko nad západním obzorem. V květnu už na našem nebi není. Zdravím Josef Komárek.

0 0
možnosti
Foto

R^Nenapadlo by mě, že je bavlna tak neekologická... I když jsme její pěstování zpracování jistě probírali. "Bavlna proti viskóze dobře saje tekutinu díky krátkým vláknům, která nejdou učesat..." A ta jsou dobře vidět ve vatě. Zatímco viskózová je hladká, v bavlněné jsou takové malinké žmolky.:-)

0 0
možnosti
DT

Je to tam ještě daleko drastičtější než si umíme představit, aspoň co se týká těch bývalých sovětských republik. A má to ještě různé další následky, nejen zdravotní. Vzpomínám si, že jsme měli spolužačku odněkud z Uzbekistánu. Nebyla ve škole moc dobrá a jednoho dne říkala, že není snad až tak hloupá, jen u nich doma se chodí do školy dva měsíce v roce. Zbytek jsou na brigádách na poli.

Možná i proto mám radši tu viskózu. Stromy se zatím tak excesivně nehnojí a rostou pomalu...

Díky za ten tip u vaty, podívám se, co mám doma za vatu. Žmolky v ní nejsou, vypadá tak nějak moc stejnorodě, jakoby uměle... že by viskoza? Asi je to i levnější...

Krásný den, Kláro, ať se vám vydaří. :-)R^

2 0
možnosti
MB

Snad nejznámější oběť pěstování bavlny - Aralské jezero.

https://hotelove.cz/aralske-jezero/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Aralsk%C3%A9_jezero

Na druhé straně zeměkoule to na polích s bavlnou taky nebylo moc veselé.

https://www.youtube.com/watch?v=Zxmbie8dfkI

A nostalgická vzpomínka na pole s bavlnou, linoucí se kdysi dávno z rádia a gramodesek.

https://www.youtube.com/watch?v=oBQD9QdJRmI

Díky za další kamínek do hadrové mozaikyR^

0 0
možnosti
DT

Díky za ty linky. R^ Aralské jezero je přesně ten prototyp, kam až to může zajít. A to málo vody, co jim zbylo, je ještě zamořené chemií tak, že se tam prakticky nedá žít a být to někde v Evropě, tak by to tam ohradili a zavřeli. Lidi jsou tam strašně nemocní vším možným, když to člověk vidí, je to hrozně smutné. Ale co s tím udělat....?

Díky za návštěvu mé hadrové mozaiky, Mirku, mějte moc hezký den. :-)R^

1 0
možnosti
JG

Moc zajímavý článek - děkujiR^

0 0
možnosti
DT

Díky za milou návštěvu, Jitko, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
MM

Paní Tenzler, díky za zajímavý blog R^

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, děkuju a přeju vám krásný den, Miloši. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, krásný den, Jaroslave. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Já děkuju za milou návštěvu, krásný den, Horste. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 977
  • Celková karma 18,98
  • Průměrná čtenost 1287x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.